Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Oraşul din Transilvania care revine în circuitul balnear după aproape 30 de ani

0
22 May 2022 12:42:53
Autor: Dorin Ţimonea
Complexul Băilor Sărate din Ocna Mureş este aproape finalizat. Foto: Ocna Mureş Online
Complexul Băilor Sărate din Ocna Mureş este aproape finalizat. Foto: Ocna Mureş Online

Alba este foarte aproape de a reveni, după aproape 30 de ani, pe lista judeţelor care deţin baze de tratament balneare. Complexul Băile Sărate de la Ocna Mureş este foarte aproape de finalizare.

Autorităţile locale estimează că ar putea fi inaugurat în luna iulie. Investiţia este de aproximativ 30 de milioane de lei, fără TVA, într-un parteneriat egal dintre Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Ocna Mureş.
 
Baza de tratament are o suprafaţă totală de 6.400 mp şi cuprinde facilităţi precum: bazine interioare şi exterioare cu apă sărată şi dulce, zonă de fitness, restaurant, sală de tratament cu nămol, spaţii pentru proceduri de fizioterapie, recuperare medicală cu un vârf de până la 700 de proceduri pe zi, vara.
 
Complexul balnear va continua tradiţia balneo-climaterică a oraşului, tradiţie începută în 1897 prin ridicarea primelor băi sărate de către baronul Solvay, deţinătorul Uzinelor Solvay (Uzina de produse sodice). 

Proiectul are drept scopuri principale creşterea stării de sănătate a celor care vor frecventa complexul balnear şi dezvoltarea oraşului prin creşterea turismului, şi, implicit, a nivelului de trai a locuitorilor. 

Tot în acest an va fi finalizat şi complexul sportiv construit în jurul Centrului Balnear, au anunţat autorităţile judeţene. Investiţia a fost susţinută de către Compania Naţională de Investiţii (15 milioane de lei) şi de Primăria Ocna Mureş. Sunt peste 40.000 de mp destinaţi sportului şi relaxării.
 
Foto: Ocna Mureş Online
 
Baza de tratament şi agrement Ocna Mureş cuprinde următoarele facilităţi: bazin interior cu apă sărată, bazin interior cu apă dulce, bazin interior pentru tratament, sală de tratament nămol, sală fitness, sală fizioterapie şi recuperare fizică, săli de tratamente specifice cu apă sărată şi nămol, cabinete de proceduri medicale, restaurant, bar cu terasă, bazin exterior cu apă dulce, bazin exterior cu apă sărată, bazin exterior pentru copii.
 
Foto: Ocna Mureş Online
 
Vara se vor putea realiza 700 de proceduri pe zi, în timp ce iarna numărul va fi de circa 400 proceduri. Apa sărată este captată de la peste 1.500 de metri adâncime. Clienţii vor avea la dispoziţie o parcare cu 82 de locuri şi una specială pentru biciclete. Accesul se va face electronic pe baza unor brăţări. Administraţia locală a achiziţionat, în acest sens, un sistem de acces în incintă cu 380 de brăţări şi încuietori pentru un număr similar de dulapuri. 
 
Foto: Ocna Mureş Online
 
Zeci de ani „oraşul sării“ Ocna Mureş, judeţul Alba, a punctat pe harta turistică a României prin Băile Sărate. Momentul de glorie a fost atins în anii 1980, când mii de oameni din toată ţara veneau să-şi trateze afecţiunile reumatice. Fosta bază de tratament a fost închisă după anul 1990, în lipsa unor investiţii care să împiedice distrugerea clădirilor şi a instalaţiilor.
 

Vă mai recomandăm:

 

Cum s-a dezvoltat transportul public într-un oraş din Transilvania. Persoana care folosea trăsura suspendată

 

Moment tensionat în Cetatea Alba Iulia. Portretul lui Avram Iancu, lângă statuia principelui maghiar care ar fi vrut să stăpânească „Dacia“

  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările