Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Pandemia repopulează satele părăsite din Apuseni. Românii lasă oraşele pentru liniştea şi siguranţa muntelui

8
11 Dec 2020 06:03:36
Autor: Dorin Ţimonea
Liniştea şi frumuseţea Apusenilor atrage tot mai mulţi oameni care aleg să se mute aici. Foto: Marius Turc
Liniştea şi frumuseţea Apusenilor atrage tot mai mulţi oameni care aleg să se mute aici. Foto: Marius Turc

Pandemia de COVID-19 a dus la apariţia unui fenomen interesant în zona Munţilor Apuseni. Se manifestă de mai mulţi ani, dar s-a accentuat în perioada de criză prin care trece România.

Măsurile de izolare la domiciliu şi de distanţare socială i-au făcut pe mulţi oameni să caute locuinţe mai mari, unde să poată locui în linişte departe de efectele pandemiei, cât şi de aglomeraţia din oraşe.
 
Caută astfel de soluţii de evadare în special persoanele şi familiile care pot să lucreze de acasă, având nevoie doar de internet şi un calculator. În afară de aceştia, se întorc acasă cei plecaţi la muncă în străînătate. Autorităţile locale au identificat oportunitatea pe care o oferă zona pe care o administrează şi au demarat investiţii importante în infrastructură. Drumurile comunale au început să fie asfaltate, astfel încât accesul spre satele de munte este mult uşurat.
 
”Avem familii din Cluj, din Bucureşti care şi-au cumpărat teren şi îşi fac case, cu buletin direct pe Garda. Este vorba de corporatişti care lucrează în IT, direct pe computer, de acasă. Avem o familie din Bucureşti, cu 5 copii, care şi-a făcut deja domiciliul pe Garda. Pe viitor, o preocupare a administraţiei locale va fi investiţia serioasă în infrastructură de educaţie, pentru a le oferi viitorilor elevi, strămutaţi cu părinţii din alte oraşe mari, posibilitatea unei şcolarizări de calitate”, spune primarul comunei Garda de Sus, Marin Vîrciu. Situaţia este similară şi la Albac sau Scărişoara, unde prezenţa străinilor a crescut comparativ cu alţi ani.
 
Foto: Facebook/ Poiana Călineasa

La Gârda de Sus, administraţia locală a demarat lucrări de modernizare a drumurilor comunale din satele Dealul Frumos - Hănăşeşti - Gheţar, în lungime totală de 8,3 kilometri, printr-o investiţie de peste 7,5 milioane de lei. Prin proiect se urmăreşte realizarea unui sistem rutier modern, care să ducă la stabilizarea populaţiei în această zona şi la dezvoltarea turismului. Este vorba despre drumurile: DC 264, DV Şcoală Gheţar, DC 265, DV Berheţeşti, DV Hănăşeşti - Deal. 

Localitatea Garda de Sus a primit indicativul de "Sat European" pentru lucrări de infrastructură, programe de promovare turistică şi acţiuni cu caracter ecologic, deschiderea unui muzeu cu punct de vânzare lângă Peştera Scărişoara, reabilitarea şi amenajarea unei gospodării tipic motesti.
 
Autorităţile au înţeles potenţialul locului şi au cheltuit în ultimii ani 6 milioane de euro în modernizarea a 37 de kilometri de drumuri locale. Înainte, cei interesaţi aveau de mers pe jos ore întregi cu rucsacul în spate. "Avem un tânăr care a lucrat în Suedia aproape 3 ani, însă când a văzut că lucrurile se schimbă a decis să se întoarcă acasă şi să se ocupe de turism", a mai precizat primarul. 

La Garda de Sus sunt multe locuri de vizitat. Pe lângă Gheţarul de la Scărişoara, închis în această vara pentru înlocuirea sistemului de acces, se poate merge la Peştera Poartă lui Ionele, la fel de spectaculoasă.
 
Foto: Facebook/ Poiana Călineasa  

Un loc deosebit al comunei este Poiana Călineasa, unde se află aşa-zisă ”mutătură” (mutare) a crescătorilor de animale pe perioada verii. Cu alte cuvinte, în fiecare an, în primăvară, oamenii îşi iau animalele şi urcă pe munte, unde stau până toamna. Spun că merg acolo ”la vărat” sau ”la muntarit”, expresii folosite de localnici atunci când se referă la mutatul pe culmea muntelui. Peste 100 de colibe şi stani, cum îşi numesc moţîi casele din lemn, sunt răsfirate în această zonă.
 
Sunt construcţîi simple, care asigură un confort minim pentru proprietarii acestora. Înăuntrul lor, sătenii şi-au adus doar cele necesare traiului peste vară, dovadă că se poate trăi atât de simplu şi nepretenţios. Oamenii şi-au construit aici şi o biserică, unde merg la slujba în fiecare săptămână. Un preot din comună urcă muntele pentru a sluji în folosul celor care trăiesc la Calineasa câteva luni pe an. 

În lunile aprilie şi mai, oamenii din satele Gheţari, Casă de Piatră, Hănăşeşti, Poiana Horea, Ocoale şi Stănişoară pornesc cu animalele spre Poiana Calineasa. Cei care rămân în sate peste vara au misiunea de a cosi şi de a strânge fanul care va fi principala hrană pentru animale pe timpul iernii.
 
Foto: Facebook/ Poiana Călineasa

La Poiana Călineasa se practică mai ales turismul de o zi. Cine trece prin zonă ştie foarte bine că există acest loc pitoresc pe munte, unde se poate ajunge cu multă uşurinţă cu maşînă. Moţii mai întreprinzători ii aşteaptă pe turişti cu preparate tradiţionale, printre care la loc de cinste este celebrul balmoş, mâncarea tradiţională a oamenilor muntelui. De asemenea, mulţi şi-au instalat panouri solare, astfel că acum au şi energie electrică şi nu mai folosesc lămpile de petrol, că pe vremuri. 

Vă mai recomandăm:

 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ludwig
11.12.2020, 08:15:46

Eu nu inteleg asta cu mutatul la tara! Si din ce traiesti, unde lucrezi? Cu ce platesti curentul, apa , lemnele de foc...

+2 (4 voturi)
_Turbatu_
11.12.2020, 09:51:13

cum unde lucrezi?? vezi ca scrie in articol. se refera la corporatistii care lucreaza de acasa.

-3 (3 voturi)
defu gabi
11.12.2020, 09:57:14

Exact... Gogoasa cu "mutatul la tara" e umflata artificial, in ideea ca se mentin ori cresc preturile la proprietati prin unele zone in curs de depopulare (unde au unii interesati terenuri de vanzare) sau, cel mai probabil, in zonele limitrofe ale oraselor aflate in expansiune imobiliara unde astazi terenul e "sat" iar peste 2-3 ani "cartier al orasului" de care este lipit... In realitate, numarul celor care se muta in ruralul adevarat, la distanta de oras, fara asfalt, zona turistica, apa, gaze, scoala, spital, magazine etc. este nu mic ci pur si simplu insignifiant... Cei care au stat la tara, prin casele batranesti ale familiei, pe perioada lockdown-ului, nu s-au mutat decat temporar, intrucat veniturile nu si le pot asigura sub nicio forma din gradinarit in curtea proprie...

0 (4 voturi)
defu gabi
11.12.2020, 10:25:15

Turbatu Corporatistii aia lucreaza de acasa in asa-zisul rural pana ii prinde acolo o iarna fara acces la internet, semnal la telefon, curent electric ce se intrerupe de 5 ori pe zi ori acces la un spital/farmacie/dentist... Am locuit in rural (in timp ce lucram la un proiect), la asfalt, la rude cu vila nu amarati in casute de chirpici pierdute pe munte. Incalzirea pe lemne, gatitul la butelie cumparata de la oras sau pe lemne, curentul l-am avut oprit si 3 zile la rand, aparatura stricata frecvent de tensiunea instabila a retelei si descarcarilor electrice atmosferice frecvente, semnal de mobil/internet cu intreruperi, functional exclusiv in varful dealului, farmacie/dentist/spital accesibile numai dupa niste km parcursi pana la oras, piata/magazin tot dupa niste km parcursi pana la oras etc. Sincer, n-as mai repeta experienta... de corporatist cu musculite in cap... Numai daca m-ar da banii afara din casa (adica as avea conturile lui G. Becali/Tiriac etc.) as sta linistit la tara intr-un conac, cu o armata de servitori, elicopter la scara, medic personal, centrala electrica si telefonica proprie, depozite de bunuri si alimente pe cel putin sase luni-un an...

0 (4 voturi)
Cainele Vesel
11.12.2020, 12:36:54

Vrajeala ieftina. Totul este idilic, magic si fermecat la tara pana te loveste realitatea: - naveta prin tot felul de coclauri si drumuri pentru carute unde iti rupi masina - trebuie sa faci focul, scoate cenusa, taie lemne, sparge lemne, te pacalesc aia de te rup la caruta, nu scapi fara 700-800 lei pentru 2 m3 amarati - nu e apa curenta, s-a gaurit boilerul si curge apa pe nu stiu unde - ploua in pod, e acoperisul gaurit, nu ai semnal la telefon, etc - partea cea mai tare, daca mai ai si animale, pregateste fan, cereale, uruiala, raneste la pasari si animale - pregateste livada, gradina , etc. Iti dai seama ce dragut este cand se muta la tara un agarici de la oras cu maini de fetita care nici macar focul nu stie sa il aprinda? el crede ca se face totul online, mancarea, focul, ranitul, sapatul, etc

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările