Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Parlamentari ai Partidului Conservator în vizită la Roşia Montană. Incident între un deputat şi preşedintele Alburnus Maior

2
6 Sep 2013 10:37:32
Autor: Dorin Ţimonea
Vizită parlamentară la Roşia Montană. Foto: alba24.ro
Vizită parlamentară la Roşia Montană. Foto: alba24.ro

O delegaţie de şapte parlamentari ai Partidului Conservator este prezentă vineri, 6 septembrie, la Roşia Montană. La vizită participă prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, care provine din PC şi care s-a pronunţat de mai multe ori în ultima perioadă în favoarea proiectului minier RMGC.

Incident între preşedintele Alburnus Maior şi deputatul Cezar Cioată 
 
Delegaţia parlamentară a vizitat cariera fostei exploatări de stat, a urcat în zona tăurilor din Roşia Montană, a avut o discuţie cu preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior şi cu reprezentanţii organizaţiilor care susţin proiectul minier. Întâlnirea cu reprezentanţii Alburnus Maior a fost programată la Căminul Cultural, dar preşedintele asociaţiei, Eugen David, a refuzat şi a transmis că va discuta cu parlamentarii doar la el acasă. Aici a avut loc un incident care a scurtat întâlnirea la circa 15 minute. Scandalul a fost provocat de reproşul deputatului de Suceava, Cezar Cioată, privind modul în care Eugen David s-a prezentat la întâlnirea cu parlamentarii şi de o întrebare a acestuia referitoare la sursele de finanţare a acţiunilor organizaţiei. Eugen David s-a enervat şi l-a invitat pe deputat să plece de pe proprietatea lui. Cezar Cioată a plecat imediat, fiind urmat de alţi colegi. În final au mai rămas să discute câteva minute cu preşedintele Alburnus Maior doi parlamentari ai Partidului Conservator.
 
 
Cei şapte parlamentari PC au spus spun că au decis să vină la Roşia Montană ca să afle adevărul de la ambele părţi. Aceştia sunt la primele mandat de deputat şi au declarat că nu ştiau care sunt avantajele acestui prioiect. “Este important ca beneficiile acestui proiect să fie cunoscute la scară largă”, a spus deputatul PC Neamţ, Cătălin Drăguşan. Protestele contra proiectului minier i-au determinat să voteze împotriva proiectului. Una dintre temerile lor privind exploatarea a fost reprezentată de riscurile asupra mediului înconjurător. Reprezentanţii RMGC le-au spus că iazul de decantare de pe Valea Cornei ce urmează să fie construit este impermeabil, iar vegetaţia nu va avea de suferit. În iazul de decantare nu o să ajungă concentraţii toxice de cianură şi se va descărca o concentraţie de 5-7 miligrame la litru. Localitatea Corna va fi pe fundul iazului de decantare. Multe case din Corna au fost deja părăsite.
 
Proiectul prevede patru cariere, aşezate în jurul centrului istoric al localităţii. Exploatarea ar trebui să dureze 16 ani, plus alţi câţiva pentru conservarea şi ecologizarea zonei. Astfel, dintr-o tonă de rocă se va obţine un gram şi jumătate de aur, iar în fiecare zi peste 40.000 de tone de rocă vor fi măcinate. În primii nouă ani se va scoate minereu din perimetrele miniere Cetate şi Cârnic, urmând să se formeze două depozite de steril, Halda Cârnic şi Halda Cetate. ”Minereul care pleacă din carieră ajunge în uzină, se scoate aurul şi argintul şi, după ce se neutralizează sterilul, se depozitează în valea vecină, în condiţii de siguranţă.
 
 
„Am considerat că cel mai corect ar fi să venim aici la faţa locului. Pentru că avem şi parlamentari, ca de altfel toată România, care avem păreri împărţite. O parte sunt pentru, o parte sunt împotrivă, sunt şi unii care şi-au schimbat părerile datorită informaţiilor. Circulă pe internet tot felul de informaţii, o parte adevărate, o parte eronate. Am hotărât că cel mai bine este să venim să vorbim cu ONG-urile pro, cu ONG-urile contra, cu autorităţile locale, cu cele judeţene, pentru a înţelege priorităţile tuturor. Pentru a vorbi efectiv cu fiecare cetăţean, cu sindicatul minerilor, cu compania Gold Corporation. Cred că este un vot, poate cel mai important care va avea loc în România şi aşa cum noi, PC, am venit, eu cred că fiecare parlamentar poate să-şi rupă din timp şi să dea prioritate acestui caz şi să vină la faţa locului. Am venit să culegem informaţii, ca să ne întoarcem acasă, să putem delibera, să dăm acest vot cu conştiinţa împăcată pentru viitorul ţării”, a declarat deputatul PC Turda, Mircea Irimie.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Dan Paval
6.09.2013, 19:08:29

“Arhitectul exploatării de la Roșia Montană, Beny Steinmetz, sub anchetă internațională” Cititi de urgenta articolul de mai sus din Curentul si transmiteti aceste citeva rinduri mai departe! catre cei care protesteaza impotriva proiectului Rosia Montana… Cred ca articolul a fost preluat din: The Guardian si poate fi citit la: http://www.theguardian.com/world/2013/apr/16/fbi-arrest-bribery-10bn-mountain In esenta este vorba de “omul de afaceri” israelian (Beny Steinmetz), acelasi care este in spatele proiectului de la Rosia Montana, via Gabriel Resources / Gold Corporation. Acesta a cumparat de la guvernul corupt din Guinea (fosta franceza) cu 156 de milioane de dolari (dind spaga unor guvernanti) un mare zacamint de fier de la Simandou Guinea, apoi a revindut jumatate din acelasi zacamint, tot aceluiasi guvern corupt pentru 2,5 miliarde de lire sterline!!! (1 lira sterlina = 1,5 dolari americani); adicatelea de: (2.500.000.000×1,5)/156.000.000 = 24 de ori mai mult, dar! doar pentru jumatate din ceea ce cumparase! (de la “guvernanti”) Unii guvernanti mai patrioti din Guinea au facut o plingere la FBI (Federal Bureau of Information) in USA si interpolul a decis sa faca perchezitii inopinate si in acelasi timp in mai multe locatii ale firmei BSG Resources (v. http://www.bsgresources.com/mining-and-metals/gold/ ) – ale evreului nostru de mai sus – insa o parte din acte / documente fusesera deja distruse (…). Domnul Cilins – unul din “arzatorii” de documente – ar putea fi inchis pentru 20 de ani NUMAI pentru distrugere de evidenta! Veti observa ca spagile erau de MILIOANE DE DOLARI! Ma intreb si eu si il intreb si pe domnul Tanase (directorul de la RM Gold Corp.): 1 – Cu cine lucrati domnule director? Peste citiva ani veti spune ca n-ati avut habar de asa ceva! Acum aveti? 2- Oare de ce-o fi plecat “premierul” nostru la Miami Beach? si apoi, “brusc si deodata”, a impins legea pentru proiectul Rosia Montana in parlament ?; desigur, el nefiind de acord cu legea pe care o elaborase si o impinsese repede de tot… 3- Oare de ce a vrut PSD-ul sa ajunga la guvernare cit mai repede? I-o fi fost frica ca spaga sa nu fie luata de “baietii destepti” de la PDL? …si in fine: 4- Oare NOI ar trebui sa informam SRI-ul despre “calitatea” firmei BSG Resources, or ar trebui sa cerem mai multe informatii de la FBI si apoi sa informam SRI-ul?

-1 (1 vot)
Calin Neagu
7.09.2013, 12:21:19

Mereu opozantii fac scandal ca sa ascunda faptul ca NU AU ARGUMENTE impotriva acestui proiect! e profitabil pentru tara, e facut conform celor mai stricte norme de mediu si e dorit de oamenii din zona! aia anti urla tocmai ca sa acopere argumentele, pentru asta sunt platiti!

+1 (1 vot)