Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Planurile Ministerului Culturii cu Roşia Montană. Când ar putea fi reluată procedura de înscriere în Patrimoniul UNESCO

1
27 Jan 2020 17:51:15
Autor: Dorin Ţimonea
Roşia Montană cuprinde un patrimoniu cultural-istoric inestimabil
Roşia Montană cuprinde un patrimoniu cultural-istoric inestimabil

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis luni că, în cazul Roşia Montană, este necesar să fie făcută distincţia între conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului istoric şi stadiul în care se află dosarul pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

Potrivit ministrului, patrimoniul este deja clasat şi protejat de legea românească, iar principala piedică în calea restaurării complete a zonei nu are legătură cu procedura pentru includerea în patrimoniul UNESCO, ci cu faptul că în regiune nu există un plan urbanistic general.
 
Ministerul Culturii a transmis luni că va organiza, „în perioada următoare”, o întâlnire cu primăria localităţii Roşia Montană, pentru a discuta „coordonatele unui program specific de susţinere şi asistenţă tehnică în zonă”.
 
”În momentul de faţă, principala piedică în calea dezvoltării durabile a zonei o reprezintă lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG). Instituţia noastră va propune Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei să finanţeze acest PUG, prin programul aflat deja în derulare, pentru finanţarea zonelor incluse în patrimoniul UNESCO”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Culturii.
 
Ministrul Bogdan Gheorghiu susţine că trebuie făcută ”distincţia între conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului istoric de la Roşia Montană, pe de o parte, şi stadiul în care se află dosarul pentru includerea în patrimoniul UNESCO, pe de altă parte, întrucât sunt două lucruri total diferite”.
 
”Patrimoniul este deja clasat şi protejat de legea românească, iar principala piedică în calea restaurării complete a zonei nu are legătură cu procedura pentru includerea în patrimoniul UNESCO, ci cu faptul că în regiune nu există un PUG”, susţine Gheorghiu. Ministerul Culturii anunţă că va finaliza curând procedurile pentru clasarea clădirilor istorice valoroase de la Roşia Montană, cum ar fi biserici, amenajări hidrotehnice (lacuri cu baraje), astfel încât acestea să poată fi restaurate, urmând a fi reluate demersurile pentru transferul Muzeului Mineritului Aurifer de la Ministerul Economiei la Ministerul Culturii pentru a-l putea dezvolta şi pune în valoare. 
 
De asemenea, se susţine că Institutul Naţional al Patrimoniului va lansa proiectele de restaurare pentru monumentele istorice de la Roşia Montană, prin Programul Naţional de Restaurare. Primele obiective propuse pentru a fi restaurate sunt casele parohiale reformată şi greco-catolică.
 
”Includerea în patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană nu înseamnă neapărat atragere de fonduri pentru restaurare. UNESCO poate oferi consultanţă în vederea protejării sitului. Includerea în patrimoniul UNESCO înseamnă creşterea vizibilităţii  zonei la nivel internaţional şi eliminarea riscului de a fi declasată. Valoarea zonei Roşia Montană este recunoscută deja de forurile internaţionale şi naţionale, iar procedura de includere în Patrimoniul UNESCO trebuie reluată în mod clar. În urma consultărilor interministeriale se va lua o decizie la nivelul Guvernului legată de oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului”, a mai precizat Gheorghiu.


Citiţi şi:


Cazul bărbatului de 38 de ani care a murit la spitalul din Alba Iulia după o durere în gât. Ce arată autopsia şi poziţia medicilor

 

Cum se conduc maşinile diesel. Turaţia corectă la care trebuie menţinut motorul pentru a nu fi uzat

 

FOTO VIDEO Raven’s Nest, cătunul unde străinii descoperă România tradiţională

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ion Capsuna
27.01.2020, 20:53:50

Sa vedem daca PNL isi va tine promisiunile in privinta RM...! ...sau doar demagogie?!