Poiana în formă de inimă, un loc magic creat de natură la poalele Munţilor Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La poalele Apuseni, în judeţul Alba, natura a format o minunăţie, ”poiana dragostei”. Este vorba despre o poiană în formă de inimă situată în localitatea Bucerdea Vinoasă, la aproximativ 20 de kilometri de Alba Iulia. Sătenii ştiu, din tată în fiu, că inima a apărut în urmă cu sute de ani, în mijlocul a 260 de hectare de pădure de stejar.

Poiana situată în apropierea vârfului Piatra Craivei, unde a existat o cetate dacică, este cunoscută de localnici de zeci de ani şi se vede în plan vertical de la o distanţă de 2 kilometri de pe versantul opus din satul Craiva. Ceea ce locanicii zonei cunosc de zeci de ani este o adevărată revelaţie pentru orăşenii care se aventurează spre Piatra Craivii. 

Localnicii din Bucerdea Vinoasă, localitate aflată la trei kilometri de pădurea de stejar, îşi amintesc că, pe vremuri, se întâlneau în poieniţă şi încingeau hore de răsuna tot codrul. În apropiere, la Piatra Craivii, legenda spune că sunt ascunse comori de pe vremea dacilor. Bătrânii spun că cei care au încercat să le găsească nu s-au mai întors. Tot legenda spune că stigătele lor se aud şi acum în inima pădurii. „Doar cei străini de loc poate mai sesizau forma aparte a poienii, în rest nu au existat poveşti cu privire la existenţa acestei poieni. Localnicii nu i-au acordat nicio atenţie specială în ultima vreme“, a afirmat Traian Rusu, primarul comunei Ighiu. 

image

După relatările primarului, poiana există în această formă de 80 ani şi s-a conturat ca urmare a defrişărilor pe o suprafaţă de aproximativ 3 hectare. „A fost exploatare de pădure acum câteva zeci de ani. Nu cred că cineva a intenţionat să dea locului o formă anume, pur şi simplu s-a nimerit“, a spus Traian Rusu. Este locul unde oamenii cosesc pentru animalele sălbatice. „În poiană se pun iarna fânăriţe şi hrană pentru căprioare, mistreţi, lupi şi vulpi. Pădurea este composesorată cetăţenilor şi se expoatează în regim silvic“, a mai explicat primarul. Acesta nu exclude ca locul să fie acolo chiar de 100-200 ani, însă ca oamenii să îl observe mult mai târziu.

image

Poiana văzută din satelit

Poiana denumită de localnici „La Ursoaie“ a fost la un pas să devină imaginea judeţului.Intenţiile administraţiei judeţene a promova turistic zona respectivă s-au lovit de refuzul proprietarilor de a permite folosirea imaginii acesteia. S-a întamplat la începutul anului 2013, lucru care a făcut ca proiectul să fie abandonat, chiar dacă ”poiana inimii” a fost prezentată şi apreciată la evenimente 

image

turistice în străinătate. 

Accesul până în poiană este unul destul de simplu, urmându-se drumul judeţean 107H, pe ruta Ighiu – Cricău, din care se face stânga spre satul Bucerdea Vinoasă. După aproximativ 3 kilometri, la ieşirea din sat există un drum la stânga care străbate o porţiune de pădure până la intrarea în poiană. 

”Poiana inimii” rămâne, astfel, să fie apreciată doar de turiştii care se încumetă să parcurgă zona pentru a ajunge către alte destinaţii din apropiere. Una dintre acestea este stânca Piatra Craivii, care a fost, potrivit legendelor, ultimul refugiu al regelui dac Decebal. Acesta s-ar fi ascuns aici de armată romană ce cucerise deja cetăţile din Munţii Orăştiei.

Piscul are o altitudine de 1.083 de metri. Cercetările arheologice au scos la iveală numeroase descoperiri care atestă existenţa cetăţii dacice Apoulon, dar şi a unui sanctuar de genul celui existent la Grădiştea Muncelului. 

   

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Ierni de poveste la Gârda de Sus. Peisaje de vis în ”centrul turistic” al Apusenilor

FOTO VIDEO Legende şi spectacol în Apuseni: cum se îndeplinesc dorinţele „La Brazi“ şi ce ascund peşterile adânci

FOTO VIDEO Valea Frumoasei, raiul descris în povestirile lui Mihail Sadoveanu

Cele mai frumoase trasee montane din Alba: Cheile Râmeţului şi Gheţarul de la Scărişoara

   

FOTO Comorile virgine de pe Valea Runcului, din Munţii Apuseni - povestea de vis a unuia dintre cele mai frumoase locuri din România

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite