Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Poliţistul amendat de două ori pentru încălcarea legislaţiei rutiere. Cum a vrut să scape de amenzi

4
9 Nov 2020 15:08:10
Autor: Dorin Ţimonea
Poliţistul a fost filmat de un coleg atunci când a primit una dintre amenzi
Poliţistul a fost filmat de un coleg atunci când a primit una dintre amenzi

Un poliţist din Alba a devenit un client al colegilor săi, fiind prins de două ori că a încălcat legislaţia rutieră.

Vasile Barb a fost amendat pentru că nu avea asigurare auto valabilă pentru autoturismul cu care circula şi pentru că a condus un autovehicul cu permisul expirat. Procesele verbale de contravenţie au fost încheiate în 16 septembrie 2019 şi 20 ianuarie 2020. În total, poliţistul a fost amendat cu suma de 2.450 de lei.
 
Agentul şef a primit, mai întâi, o amendă de 1.000 de lei pentru faptul că nu avea asigurarea auto obligatorie. Contravenientul a contestat procesul verbal întocmit de colegul său şi a obţinut la Judecătoria Câmpeni transformarea amenzii în avertisment. IPJ Alba a formulat contestaţie, iar Tribunalul Alba a stabilit în 24 septembrie 2020 că procesul verbal a fost corect întocmit, iar poliţistul trebuie să plătească amenda de 1.000 de lei.
 
”Agentul constatator a întocmit un raport în vederea soluţionării cauzei, arătând că la data de 16.09.2019, ora 08,20, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe DN 75, pe direcţia Baia de Arieş – Muncelu, a oprit autoturismul cu nr de înmatriculare (…), în privinţa căruia existau mai multe sesizări că ar circula pe drumurile publice fără a avea asigurare obligatorie RCA valabilă. În urma opririi în trafic s-a constatat că vehiculul era condus de către B. V., iar acesta a recunoscut faptul că nu deţinea poliţă valabilă pentru autoturismul pe care îl conducea. După momentul în care i s-au adus la cunoştinţă dispoziţiile art. 37 alin 9 din Legea 132/2017, petentul a refuzat să se conformeze măsurilor dispuse, mai mult şi-a continuat deplasarea până la o agenţie de asigurări din Baia de Arieş, solicitându-i să încheie o asigurare pentru respectivul vehicul. 
 
(…) Înscrisurile prezentate de către petent nu pot conduce la reţinerea unei alte stări de fapt, stabilindu-se cu certitudine că acesta nu deţinea poliţă de asigurare obligatorie RCA pentru autovehiculul deţinut în fapt de acest, la momentul comiterii contravenţiei respectiv 16 septembrie 2019, ora 08,30 şi că poliţia prezentată în instanţă s-a emis în aceeaşi zi la un interval de timp apropiat, respectiv cu 26 de minute ulterior, dar cu valabilitate doar din următoarea zi. Prin aceasta susţinere petentul a încercat să inducă în eroare instanţa, eventual pentru a se reţine că deţinea un act valabil la momentul opririi sale în trafic, situaţie care ar fi condus la reţinerea inexistenţei faptei şi la anularea actului contestat”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată. 


Peste patru luni, acelaşi agent principal şef Vasile Barb avea să fie din nou amendat de Poliţia Rutieră. În 20 ianuarie 2020, s-a dispus aplicarea unei amenzi contravenţionale cumulate cu valoarea de 1.450 lei pentru două contravenţii: conducerea unui autovehicul cu permisul expirat şi faptul că nu a putut prezenta dotările obligatorii, respectiv două triunghiuri reflectorizante, trusa medicală de prim ajutor şi stingătorul de incendiu. În acest caz, amenda a fost aplicată de un poliţist din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Alba, care s-a deplasat pe raza loc Abrud şi Cîmpeni, pe DN74A, pentru a-l identifica pe acesta în trafic. Existau deja mai multe sesizări cu privire la conduita agentului Barb în timp ce conducea pe ruta Baia de Arieş – Abrud.
 
”Am format un filtru în zona localului P. şi s-a procedat la oprirea in trafic, pentru control a autoturismului cu condus de către B. V., care se deplasa dinspre oraşul Baia de Arieş spre oraşul Abrud. În urma solicitării documentelor personale  şi ale autoturismului s-a constatat că permisul de conducere era expirat din data de 22.12.2019, iar la solicitarea de a prezenta dotările obligatorii ale autoturismului, respectiv triunghiurile reflectorizante, trusa medicală de prim ajutor şi stingătorul de incendiu, acesta a susţinut că nu le are in dotare, însă urmează să facă rost de acestea, mutându-le din alt autovehicul. 

În această situaţie s-a procedat la sancţionarea contravenţională pentru faptele comise. Se menţionează şi elementele care au condus la sancţionarea contravenţională a petentului, prin raportare şi la calitatea de poliţist a conducătorului auto, dar şi a consecinţelor pe care le produc cele două încălcări constatate. 

Petentul a avut un comportament neadecvat şi necivilizat pe parcursul controlului, a refuzat semnarea procesului verbal şi cu greu a putut fi oprit să nu se pună în mişcare până la identificarea unui martor asistent trecut în procesul verbal pentru a asista la refuzul de a semna actul întocmit”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Câmpeni, prin care a fost respinsă plângerea poliţistului sancţionat.
 
Agentul Vasile Barb a contestat decizia instanţei de fond, dar Tribunalul Alba, în 6 noiembrie 2020, a respins contestaţia acestuia. Între timp, poliţistul a fost sancţionat şi pe linie administrativă, 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

ALEXANDRE STARK
9.11.2020, 16:05:45

BRAVO POLITIA ROMANA SINCER ! Sa nu existe nimemi mai presus de lege .Bravo . // ALEX din sudul Frantei .

+1 (1 vot)
Gherghisan Comandor
9.11.2020, 16:32:39

Alex vino in Romania . Nu mai sta cu arabii in sudul Frantei!

+1 (3 voturi)
ALEXANDRE STARK
9.11.2020, 16:37:28

merci dar aici am ales raiul pe pamaint. regret sincer !

Ionel Marcu
9.11.2020, 17:34:03

Dacă Pandemia venea cu două-trei luni mai devreme beneficia de prelungirea valabilității permisului expirat până după expirarea stărilor de urgență-alertă. Ghinion!

-2 (2 voturi)
Modifică Setările