Poluare accidentală gravă în Apuseni, la iazul de decantare de la Valea Şesei. Sterilul toxic a ajuns în râul Arieş FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sterilul toxic a curs pe Valea Şesii până în Arieş. Foto: Teodor Baic
Sterilul toxic a curs pe Valea Şesii până în Arieş. Foto: Teodor Baic

O poluare accidentală gravă a avut loc luni, 3 aprilie 2017, la iazul de decantare a sterilului de la Valea Şesei, aflat în administrarea societăţii Cupru Min SA Abrud. Una dintre sondele inverse a cedat, iar sterilul a fost deversat în Valea Şesei, apoi în râul Arieş.

UPDATE 3 O comisie de specialişti constituită prin ordin al ministrului Apelor şi Pădurilor va ajunge în zilele următoare în Apuseni, la barajul de la Valea Şesei, pentru a găsi o soluţie tehnică în scopul stopării scurgerii de steril în râul Arieş. ”Comisia mixtă formată din experţi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor, ai Administraţiei Naţionale Apele Române şi reprezentanţi ai mediului academic are sarcina de a identifica soluţia tehnică pentru a stopa definitiv scurgerile de steril din iazul de decantare.

Toate măsurile dispuse anterior de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş, de creştere a debitului evacuat din acumularea Mihoieşti, pentru a asigura debitul de diluţie în râul Arieş şi de limitare a consumul de apă de către oameni şi animale, pentru localităţile situate pe valea Arieşului, în aval de iazul de decantare, rămân în continuare în vigoare”, se afirmă într-un comunicat de presă al ministerului.

UPDATE 2 Situaţia în ceea ce priveşte accidentul ecologic din Apuseni, produs luni la barajul de decantare de la Valea Şesei, este în continuare complicată. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a discutat miercuri dimineaţă situaţia privind poluarea accidentală de la barajul de decantare administrat de Cupru Min SA Abrud. Concluzia discuţiilor nu este dintre cele mai optimiste. Chiar dacă a fost oprită deversarea accidentală a sterilului, pericolul se menţine în continuare. Reprezentanţii companiei miniere prezenţi la întâlnire au anunţat că problema nu mai poate fi gestionată doar de către Cupru Min. ”Este o problemă pe care nu o mai putem gestiona singuri. Este o situaţie delicată. Aşteptăm specialişti să vină şi să ne spună cum să rezolvăm”, a spus Mircea Goia, şeful carierelor administrate de Cupru Min SA.

UPDATE 1 Peste 70 de sesizări au fost depuse la Garda Naţională de Mediu până marţi după-amiază în legătură cu accidentul ecologic ce a avut loc în 3 aprilie, în Apuseni, la barajul de la Valea Şesei ce aparţine societăţii Cupru Min SA. Prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai, a declarat marţi că este de părere că societatea Cupru Min ar trebui amendată şi că se studiază posibilitatea unei plângeri penale.

”Pot să vă spun că sunt peste 70 de reclamaţii, de sesizări depuse la Garda Naţională de Mediu. Este clar că fenomenul este vizibil, nu poate fi ascuns sub preş şi nu voi permite sub nicio formă ca viaţa şi sănătatea oamenilor şi a peştilor şi a animalelor să fie pusă în pericol, îndiferent de numele societăţii comerciale care va face chestia asta. Toată lumea trebuie să respecte legea şi cu preponderenţă legea mediului trebuie respectată pentru că este viitorul copiilor noştri în joc”, a declarat Dănuţ Hălălai.

În urma evaluării situaţiei din teren, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit următoarele măsuri:

-  Monitorizarea permanentă a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul, până la găsirea unei soluţii finale;

-  Curăţarea zonei afectate de deversarea sterilului;

-  Avertizarea populaţiei privind protejarea surselor de apă, a hranei şi animalelor. NU se va folosi apa râului Arieş pentru alimentaţie şi pentru igienă personală.

”Avaria a generat poluarea accidentală a pârâului Valea Şesei cuun amestec de apă şi steril, ce a ajuns până în râul Arieş. Amestecul apă-steril a debuşat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalaţiei dezafectate – o sondă inversă conectată la canalul de evacuare. Avaria a fost semnalată imediat şi conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenţie şi utilaje grele, care au reuşit să limiteze poluarea şi să oprească total deversarea la ora 15.40. Imediat după semnalarea avariei conducerea Cupru Min a oprit Uzina de preparare, a redus nivelul lacului de acumulare şi a coordonat o echipă de intervenţie dispunând de utilaje grele (autobasculante de 40 tone, încărcătoare frontale, excavatoare şi buldozere) care a avut obiectivul de a crea un baraj de piatră sortată pentru a opri scurgerea şi de a supraînălţa şi lărgi digurile de reţinere din aval de baraj. Într-un timp scurt, specialiştii de la Cupru Min au transportat şi instalat în locaţie un volum de peste 2500 metri cubi de piatră”, susţin reprezentanţii Cupru Min SA Abrud.

_______________________________________________________________________

Deocamdată nu s-a raportat mortalitate piscicolă, dar, având în vedere toxicitatea apelor din baraj este foarte posibil să existe aşa ceva în aval de locul de deversare a văii în râul Arieş. Aceasta este prima deversare accidentală din baraj după mai mulţi ani în care nu au avut loc astfel de evenimente. 

Iazul de decantare aparţine companiei Cupru Min SA Abrud. Reprezentanţii societăţii, la care acţionar unic este Ministerul Economiei, nu au comentat deocamdată accidentul ecologic. Revărsarea sterilului din baraj a avut loc începând cu ora 12.30.

Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Alba, poluarea accidentală a avut loc după ce o sondă inversă a cedat la iazul de steril. La faţa locului s-au deplasat, luni seara, mai multe echipe de la Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Apele Române care cercetează incidentul, urmând să stabilească şi cât de grave sunt efectele poluării şi până unde s-au extins. Specialiştii urmează să stabilească şi cât de mult a fost afectată flora şi fauna piscicolă de pe râul Arieş având în vedere faptul că sterilul cu care apele au fost poluate conţine substanţe chimice toxice.

Halda de steril de la Valea Şesii a acoperit satul Geamăna

Iazul de steril de la Valea Şesei - Geamăna este cel mai mare din ţară

Cele mai recente evaluarări ale Ministerului Mediului arată că în zonă ar fi nevoie de investiţii de mediu în valoare de aproximativ 15 milioane de euro. Barajul are o suprafaţă de aproximativ 130 ha. Sterilul rezultat de la mina de cupru de la Roşia Poieni este deversat în Valea Şesii, unde odată era satul Geamăna.

Compania Cupru Min SA din Abrud a primit autorizaţia de mediu pentru exploatarea metalelor neferoase de la Roşia Poieni în 23 iulie 2014. Cupru Min Abrud este titularul licenţei de exploatare a cuprului din zăcământul de la Roşia Poieni, estimat la 900 de milioane de tone, reprezentând 60% din rezerva de cupru României.

poluare valea şesii

Râul Arieş în aval de locul de vărsare a văii Şesei. Foto: Teodor Baic

”Emiterea autorizaţiei integrate de mediu şi stabilirea condiţiilor de funcţionare era necesară pentru a se preveni poluarea asupra mediului în special prin aplicarea celor mai bune tehnici disponibile şi, dacă acest lucru nu este posibil, să se reducă orice impact asupra mediului; stabilirea condiţiilor pentru monitorizarea/supravegherea amplasamentului iazului Valea Şesei astfel încât să se prevină orice poluare semnificativă şi orice incident sau accident, chiar dacă instalaţia în ansamblu nu funcţionează, potrivit Ministerului Mediului”, se afirmă în documentaţia care a stat la baza emiterii documentului.

poluare valea sesii

Barajul de la Valea Şesei este un iaz de decantare de vale, deschis, având un singur baraj construit din anrocamente. Apa care trece pe sub haldă şi ajunge în iaz are pH între 1,5 – 2, iar culorile sunt de la metale (Cu, Fe, Cr, Zn, As, Mn etc.). O substanţă toxică gasită în barajul de decantare de la Valea Şesii este cadmiul care depăşeşte şi de zece ori valorile normale.

poluare valea sesii

Lucrări de închidere a barajului în zona unde a avut loc deversarea. Foto: Teodor Baic

    

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite