Maratonistul fără o mână care aleargă pentru copiii bolnavi de cancer: „Sistemul social din România este un fel de acoperiş prin care plouă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polgar Levente Ioan şi-a depăşit handicapul şi aleargă pentru copiii bolnavi de cancer. Foto: colecţia personală
Polgar Levente Ioan şi-a depăşit handicapul şi aleargă pentru copiii bolnavi de cancer. Foto: colecţia personală

Polgar Levente Ioan (33 de ani), originar din Aiud (Alba), demonstrează că prin voinţă şi muncă se poate depăşi orice obstacol. Deşi nu are o mână, aleargă ultramaratoane de peste 100 de kilometri, pentru a-i sprijini pe cei care nu pot, iar pe 28 martie va organiza un maraton în oraşul natal.

Un accident stupid petrecut în copilărie i-a mutilat mâna dreaptă lui Polgar Levente Ioan, din Aiud, însă această nenorocire nu l-a împiedicat să devină un sportiv de performanţă. Levi, aşa cum îi spun prietenii, aleargă maratoane şi ultramaratoane cot la cot cu sportivi sănătoşi, pe care, uneori, îi şi depăşeşte în clasament. El nu face sport doar pentru el, ci ajută prin asta şi persoane aflate în suferinţă, susţinând cauza asociaţiilor Little People Romania, implicată activ în asistenţa copiilor bolnavi de cancer, şi Asociaţia Persoanelor cu Handicap Neuromotor România. Pe 28 martie, îşi va îndeplini visul de când a devenit sportiv de anduranţă, acela de a organiza un maraton la Aiud. 

„Am început să fac sport sub sloganul: «Alerg pentru cei care nu pot» şi am strâns o sumă de bani semnificativă pentru aceste asociaţii, care fac o treabă minunată, dar care au nevoie de noi pentru a ajuta şi mai multe suflete. În anul 2015, vă propun să petrecem «1 Zi Împreun㻓, explică Levi. Această iniţiativă presupune un maraton şi un semimaraton în municipiul Aiud, o supercompetiţie prin care şi-a propus să strângă cât mai multe fonduri pentru cele două asociaţii. „Evenimentul are un scop umanitar. Noi vrem să dăm dovadă că suntem un stâlp de sprijin pentru cei care au probleme: copiii bolnavi de cancer şi persoanele în scaun cu rotile“, explică Levi decizia şi succesul organizării evenimentului din localitatea sa natală.

Visul lui: România, de la un capăt la celălalt

Polgar Levente a început alergarea de anduranţă în urmă cu şase ani şi concurează la profesionişti de trei ani. În 2014, a alergat la toate competiţiile peste 4.000 de kilometri.  „În România, persoanele cu nevoi speciale încearcă să se descurce într-un sistem social care nu prea le protejează şi nu le oferă suficiente resurse pentru o viaţă normală. Pentru unii, sistemul este un fel de acoperiş prin care plouă, adică nici nu îi ajută, nici nu îi lasă în pace. Mulţi copii care suferă de cancer sunt condamnaţi, uneori, de încetineala birocratică, alteori, de nepăsarea unora. Din această cauză, am decis să alerg pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă copiii bolnavi de cancer“, spune Polgar Levente Ioan. 

polgar levente maratonist

Sportivul a alergat ultramaratoane de peste 100 de kilometri în România, dar şi în străinătate – în Ungaria şi în Franţa. „De când am început să alerg, visul meu este să traversez toată România dintr-o parte în alta, de la Vama Jimbolia până la Costineşti-Vama Veche, dar să fac acest lucru într-un timp relativ scurt, fără a-mi pune sănătatea în pericol“, spune Levi. Cel mai spectaculos eveniment la care a participat a fost Alba Iulia City Race 2014. „Atunci am fost şi răcit, dar am vrut să fiu acolo. Acest eveniment e important pentru mine prin prisma faptului că a fost în judeţul meu. Au venit mulţi sportivi. N-ai cum să nu rămâi marcat de acest eveniment“, a spus sportivul, care a alergat şi la maratonul de la Alba Iulia, de pe 14 martie 2015. 

Echilibrul regăsit

Handicapul pe care îl are nu-l afectează aproape deloc în timpul alergării. „La început, mă afecta, dar mi-am regăsit echilibrul pe munte. Înainte, aveam probleme la urcare sau la coborâre, dar, în timp, am reuşit să mă echilibrez“, spune Levi. El mărturiseşte că, la început, visul său a fost să ajungă umăr la umăr cu cei mai buni sportivi de anduranţă din România.  „Eram, pot spune, în extaz, am ajuns lângă cei mai buni din ţară, iar asta chiar că este ceva. Oricum, handicapul nu este ceva care face diferenţa. Sunt în permanenţă considerat unul întreg, de-al lor. Este o lume egală, aproape de basm“, afirmă alergătorul.

105 kilometri lungime a avut cel mai greu maraton la care a participat anul trecut, Openul Masculin „Ciucaş x 3“, la care îşi propune să participe şi anul acesta.

“Pentru unii, sistemul medical este un fel de acoperiş prin care plouă, adică nici nu îi ajută, nici nu îi lasă în pace. Mulţi copii care suferă de cancer sunt condamnaţi, uneori, de încetineala birocratică, alteori,  de nepăsarea unora”, Polgar Levente Ioan, maratonist

Constructor de meserie

Polgar Levente s-a apucat de alergat pentru a slăbi. La început, a practicat culturismul şi halterele, dar a decis să alerge pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sloganul sub care aleargă l-a găsit în timpul primei curse de 30 de kilometri. „Un fotograf m-a întrebat pentru ce alerg. Toată cursa mi-am căutat cuvintele şi, la final, am spus că «alerg pentru cei care nu pot». Prin tot ceea ce fac nu vreau să mă îmbogăţesc, ci doar să-i ajut pe cei care au mare nevoie. Eu am avut o copilărie foarte grea din cauza accidentului pe care l-am suferit la vârsta de 6 ani şi, de aceea, prin Asociaţia Little People România, încerc să-i ajut pe copiii bolnavi“, mărturiseşte Levi.

polgar levente maratonist

Principala lui misiune este aceea de a convinge oamenii să doneze 2% din impozit celor două asociaţii pe care le reprezintă. În viaţa cotidiană, Polgar Levente lucrează în construcţii. În ciuda handicapului pe care îl are, cu puţin ajutor reuşeşte să ridice o casă până la acoperiş. Astfel îşi câştigă traiulde fiecare zi.

Vrea să alerge în Ungaria şi în Spania

Pentru a putea rezista în cursele de anduranţă, aleargă săptămânal 100-150 de ore în care este inclus şi antrenamentul de sală, exerciţii de forţă, de menţinere şi de tonifiere. Cel mai greu ultramaraton la care a participat în 2014 a avut lungimea de 105 kilometri, Openul Masculin „Ciucaş x 3“, la care vrea să meargă şi în 2015. Tot în acest an, mai vizează un ultramaraton de 111,5 kilometri în Ungaria şi Transvulcania din Spania, de 80 de kilometri. 

În ţară, îşi propune să alerge la toate evenimentele importante din sportul de anduranţă. La competiţia din Aiud, pe care o organizează în premieră, aşteaptă între 200 şi 250 de concurenţi.  Prezenţa lui Levi la competiţii este condiţionată şi de costurile destul de mari. „Taxele de participare sunt de la 50 de lei la 250 de lei, iar în străinătate se ajunge de la 50 de euro şi chiar la 1.000 de euro. La acestea se adaugă deplasări, cazare, echipament. Încălţările de calitate sunt cam 1.000 - 2.000 de lei, şi chiar mai mult. Toate adunate ajung la sume destul de mari“, precizează Polgar Levente. Sportivul din Aiud îşi propune să alerge în continuare, atât cât poate, pentru a aduce prin efortul său o mică rază de fericire pe chipul copiilor bolnavi de cancer.

FOTO VIDEO Aproape 700 de concurenţi, la startul competiţiei Alba Iulia City Race. Atletul Marian Oprea, ambasadorul ediţiei 2015

FOTO Realizare grandioasă în Epoca de Aur: ruperea în două şi mutarea unui bloc cu 80 de apartamente din Alba Iulia

Document rar: raportul unui arbitru, după un meci de fotbal din anul 1935: „Muncitorii joacă cu elan! Schoturi, hands şi goal“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite