Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Ungariei, despre maghiarii din Transilvania: „Pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României doar păstrându-şi identitatea“

15
21 May 2022 18:58:33
Autor: Dorin Ţimonea
Katalin Novak, alături de Kelemen Hunor, la Alba Iulia. Foto: alba24.ro
Katalin Novak, alături de Kelemen Hunor, la Alba Iulia. Foto: alba24.ro

Katalin Novak, preşedinta Ungariei, a fost prezentă sâmbătă, 21 mai, la Alba Iulia, la evenimentele dedciate sărătoririi a 400 de ani de la înfiinţarea colegiului reformat, de către principele Gabriel Bethlen.

Preşedinta Ungariei a participat, sâmbătă, 21 mai, la Ziua Unităţii Reformate din Bazinul Carpatic, la Alba Iulia, prilej cu care a fost dezvelită o statuie a lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei în secolul al XVII-lea. Peste o mie de oameni au participat la eveniment. Novak a fost însoţită de unul dintre copiii ei. Ea a declarat, cu această ocazie, că maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea. 
 
„Ieri (vineri, 20 mai), aici, în sudul Transilvaniei, ne-am întrunit în zece biserici pentru a celebra. Ne-am întrunit bucuroşi unii de alţii, mulţumiţi de retrospectiva unui lung deceniu de construiri fără de seamăn, rezultat al eforturilor conjugate ale patriei mamă şi comunităţilor maghiare reformate, catolice, evanghelice, unitariene de aici.
 
Mulţumesc celor care contribuie la acest efort, mulţumesc celor care înţeleg că rămânerea comunităţilor maghiare din Transilvania pe pământurile natale, prosperitatea comunităţilor noastre înrădăcinate în afara graniţelor, este o valoare şi un interes comun, care niciodată nu se întoarce împotriva altora”, a afirmat, preşedintele Ungariei, potrivit traducerii asigurate de organizatori pe un ecran.
 
Katalin Novak a evocat, în discursul său, personalitatea lui Bethlen Gabor (Bethlen Gabriel, Principe al Transilvaniei între 1613 şi 1629 – n.r.), despre care a spus că nu este dat uitării la 400 de ani de la domnia sa.
 
„Bethlen Gabor ne obligă să construim prin credinţă, cu credinţă pentru perenizarea credinţei noastre. Fără încrederea în providenţa divină, munca de-o viaţă a lui Bethlen rămâne inexplicabilă şi de neînţeles, căci el, atunci, prins între doi păgâni, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă pentru ţară (…). Cum să poţi construi dacă pe de o parte se dezlănţuie turcii şi tătarii, pe de altă parte te asupresc austriecii şi germanii şi te mai ameninţă şi ostilităţile interne? Numai cu credinţă.
 
În ciuda tuturor relelor, această credinţă le-a dat putere celor care nu au dat bir cu fugiţii, deşi nu mai aveau nicio speranţă (…). Şi ei nu numai că au rămas în Transilvania, dar această credinţă vie, în ciuda tuturor relelor, i-a făcut să stea locului, să aibă copii, să înfiinţeze şcoli, să fie dascăli, să ţină slujbe, să cultive pământul şi la nevoie să se apere înarmaţi”, a spus preşedintele ungar.
 
Potrivit acesteia, maghiari din Transilvania „sunt încă maghiari în pofida greutăţilor”. „A rămâne şi a prospera pe acest pământ este rezultatul convingerii general valabile a comunităţilor, familiilor, oamenilor de rând energici şi personalităţilor de vază. Credinţa maghiarilor transilvăneni este o credinţă păstrată în pofida situaţiei. Maghiarii din Transilvania nu sunt doar maghiari, ei sunt încă maghiari în pofida greutăţilor. Ei ştiu din adâncul sufletului că pot contribui cu adevărat la îmbogăţirea patriei mamă şi a pământului lor natal doar dacă păstrează dulcea noastră limbă maternă, dacă preţuiesc şi transmit obiceiurile, costumele şi mândria moştenite de la strămoşii noştri. Ei nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea”, a declarat Novak Katalin.
 
Oficialul maghiar a mai spus că principele Gabriel Bethlen a fost capabil să guverneze şi să conducă poporul nu datorită avuţiilor, puterii sale sau privilegiilor moştenite, ci datorită înţelepciunii, datorită determinării sale neclintite de a negocia cu oricine, de a înfrunta pe oricine la nevoie şi de a se reconcilia cu oricine pentru a salva Transilvania.
 
„Dar, în cele din urmă, cel mai important pentru el era totdeauna supravieţuirea, securitatea şi prosperitatea poporului său. Aceasta este esenţa politicii nobile a lui Bethlen, de a servi binele public, binele maghiarimii. De aceea nu-l dăm uitării. Pentru că noi avem aceeaşi menire, să negociem, să încheiem acorduri, să căutăm aliaţi, să deschidem uşi pentru o viaţă din ce în ce mai bună a maghiarilor.
 
Şi tot ce facem să fie şi spre binele celor dispuşi să coopereze şi să ne fie aliaţi. Acesta este viitorul Europei Centrale. Căutăm aliaţi pentru a evita războiul cu arme, pentru ca războiul ideologic împotriva ordinii divine a creaţiei, familia să rămână familie, bărbatul bărbat, femeia femeia, şi naţiunea să fie cadrul vital natural al coexistenţei noastre”, a mai spus Novak.
 

Vă mai recomandăm:

Elevii de pe Valea Sebeşului au intrat în vacanţa de vară. Obiceiul secular care le scurtează anul şcolar

S-a încheiat forarea pilonilor de pe A10. Când se va deschide circulaţia pe ambele sensuri ale autostrăzii VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Adrian Foanɡă
21.05.2022, 19:40:29

Oficialii unguri n-ar trebui primiti in vizite in Roamnia, nici macar private. Astia sunt aliati cu Putin, slugile rusilor de cand se stiu.

+3 (7 voturi)
Mihai II
21.05.2022, 19:57:00

De ce a fost amplasata acea statuie acolo ? Cum s-a purtat principele Transilvaniei cu Romanii majoritari intotdeauna in Transilvania ? I-a respectat, le-a respectat drepturile, a contribuit la conservarea limbii, a culturii si a traditiilor lor sau i-a persecutat, i-a discriminat ? Merita acel principe o statuie la Alba Iulia ? Ce a cautat presedintele Ungariei acolo ? Acum 400 de ani, Ungaria nu exista ca stat, fusese cucerit de Imperiul Otoman si era un pasalac turcesc (provincie turceasca). Nici acum 300 de ani Ungaria nu exista ca stat, nici acum 200 de ani, era provincie austriaca. In aceasta perioada, Transilvania a fost un Principat independent sau autonom, locuit in majoritate de Romani. Cam in acea perioada, Mihai Viteazul a unit prima data Principatele Romanesti : Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Daca Sarkozy era maghiar, nu inseamna ca Franta avea vreo legatura cu Ungaria. Daca Fujimori era japonez, nu inseamna ca Japonia avea vreo legatura cu Peru. Ce vrea presedintele Ungariei ? Vrea sa dea impresia ca acum 400 de ani Transilvania apartinea Ungariei ? De ce nu le spune maghiarilor din Romania adevarul istoric, ca din ultimii 500 de ani, 350 de ani Ungaria nu a existat ca stat, 50 de ani a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii 100 de ani a fost asa cum este astazi ? Ca sa se termine cu pretentiile absurde, iredentiste si revizioniste maghiare.

+5 (9 voturi)
Eu Bogdan
21.05.2022, 19:42:02

De ce la prosperitatea ungariei, cum vine asta? Nu sunt cetateni romani? Nu le convine, sa plece de tot in hungaria lor iubita!

+4 (8 voturi)
dobrita sorin
21.05.2022, 19:45:00

Cine a crezut ca pupila lui orban ar avea alt discurs, a avut acum ocazia sa realizeze ca s-a inselat. Este clar ca politicienii de ka budapesta si lacheii lor din Romania traiesc intr-un alt univers, ca si rusii de altfel.

+4 (8 voturi)
T. Timisorean
21.05.2022, 20:02:19

Vizitele astea "private" adica semi-oficiale ar trebui sa se termine. Trebuie o lege prin care cei care detin oficii publice de la primar in sus in orice tara, daca declara ca sosesc in Romania in vizita privata, atunci sa nu se poata intalnii cu nici un oficial ales in Romania de la consilier local in sus, si nici un membru de partid, decat daca sunt rude si numai in cadru privat (casa, restaurant, etc)

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările