Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Primăriile din Alba au acordat ilegal sporuri de dispozitiv salariaţilor în sumă totală de aproape 2 milioane de lei

0
31 Jan 2020 15:29:52
Autor: Dorin Ţimonea
Cea mai mare parte a sporurilor au fost acordate angajaţilor Primăriei Alba Iulia
Cea mai mare parte a sporurilor au fost acordate angajaţilor Primăriei Alba Iulia

Aproape 2 milioane de lei este suma acordată ilegal ca spor de dispozitiv în 11 primării din Alba, în cursul anului 2017. Constatările aparţin Camerei de Conturi în urma activităţilor de audit desfăşurate în 2019, care a dispus în toate cazurile recuperarea sumelor plătite salariaţilor fără drept.

Alte instituţii au acordat drepturi nelegale peste nivelul maxim prevăzut de lege, dar şi indemnizaţii mai mari decât ar fi trebuit consilierilor locali. O primărie a plătit nelegal peste 70.000 de lei unui fost viceprimar care ar fi câştigat un proces cu Consiliul local, după ce a fost demis din funcţie. Potrivit raportului de activitate pe anul 2019 al Camerei de Conturi Alba, ”acţiunile de audit financiar efectuate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale au reliefat cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, fiind identificate abateri şi nereguli care au generat fie venituri suplimentare cuvenite bugetelor publice, fie prejudicii sau au influenţat calitatea gestiunii economico-financiare a entităţilor verificate”.
 
În acest sens, au fost identificate abateri privind nerespectarea prevederilor legale ce reglementează stabilirea drepturilor salariale ale personalului din cadrul instituţiilor, în valoare de 1,98 milioane de lei, din care s-a recuperat operativ suma de 10.000 lei. Astfel, au fost acordate sporuri fără bază legală (spor de dispozitiv) personalului angajat din cadrul primăriilor din municipiul Alba Iulia, oraşul Abrud şi comunele Bistra, Crăciunelu de Jos, Doştat, Gârbova, Livezile, Lopadea Nouă, Lunca Mureşului, Poiana Vadului şi Valea Lungă.

De asemenea, au fost constatate drepturi salariale acordate nelegal de primăria comunei Lunca Mureşului pentru un angajat a cărui gradaţie aferentă tranşelor de vechime în muncă s-a stabilit la un nivel mai mare decât cel prevăzut de actele normative în vigoare. O altă încălcare a legislaţiei a vizat acordarea nelegală de drepturi salariale de către primăriile din Săsciori şi Vadu Moţilor peste nivelul maxim prevăzut de actele normative în vigoare, respectiv peste nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar. De asemenea, la Mogoş şi Săsciori au fost plătite, nelegal, îndemnizaţii consilierilor locali la un nivel mai mare decât cel prevăzut de actele normative în vigoare. 
 
Cea mai mare sumă, de 1,6 milioane de lei, vizează majorarea nejustificată a cheltuielilor de personal la Primăria Alba Iulia prin acordarea şi plata efectivă în perioada februarie 2017 - iunie 2017 a sporului de dispozitiv pentru personalul contractual şi pentru funcţionarii publici din cadrul entităţii. În urma auditului de la Săliştea, s-a constatat că au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale cu suma totală de 72.000 lei, prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă din bugetul local, a unor sume dispuse prin hotărârile instanţelor de judecată, care au constatat nulitatea HCL nr. 48/2014 şi nr. 49/2014 şi revenirea în funcţia publică a viceprimarului. Sume mai mari de bani plătite în contul sporului de dispozitiv au mai fost constatate la Abrud – 102.000 de lei, Valea Lungă – 45.000 de lei, Bistra – 38.000 de lei, Gârbova – 36.000 de lei, Livezile – 33.000 de lei, Lunca Mureşului – 25.000 de lei, Lopadea Nouă – 23.000 de lei, Doştat – 21.000 de lei.
 
Camera de Conturi a mai constatat şi abateri privind efectuarea şi decontarea nejustificată din bugetul local a unor cheltuieli în valoare de 149.000 de lei, care nu au legătură cu activitatea desfăşurată de entităţile verificate, din care s-a recuperat operativ suma de 14.000 de lei.

Citiţi şi:

 

VIDEO Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, despre anularea pensiilor speciale: „Un judecător traumatizat este un posibil judecător uşor şantajabil”

 

Cum atrage autostrada investitori străini. O companie din Belgia construieşte în Alba un parc industrial de peste 30 de milioane de euro

 

Cum îi urmărea securitatea comunistă pe românii nemulţumiţi de lipsurile din magazine. Mărturia scriitorului Ion Buzaşi despre sistemul social din ţară

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările