Primarul care s-a amendat singur cu 1.000 de lei pentru că şi-a modificat ilegal acoperişul casei: „Nu puteam să rămân pasiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ioan Iosif Josan s-a amendat cu suma de 1.000 de lei
Primarul Ioan Iosif Josan s-a amendat cu suma de 1.000 de lei

Primarul comunei Vinţu de Jos din Alba s-a amendat singur pentru că şi-a reconfigurat acoperişul casei fără a deţine autorizaţie eliberată de primărie. Primarul spune că a fost ”pârât” la primărie de un vecin şi nu a avut ce face, a trebuit să se amendeze.

Primarul Ioan Iosif Josan recunoaşte cu seninătate faptul că s-a amendat singur şi spune că nu a avut ce face pentru că a fost ”pârât” de un vecin. Şeful primăriei din Vinţu de Jos, una dintre cele mai mari comune din Alba, cu peste 5.000 de locuitori, spune că în ultimii ani ”pârâtura” a devenit o modă printre locuitorii comunei. Totul a început după ce o fostă angajată a serviciului Urbanism din primărie a eliberat ilegal câteva zeci de autorizaţii de construire şi a fost condamnată, în final, la închisoare cu suspendare. Autorizaţiile respective au fost anulate de către instanţa de judecată.

Prin urmare, după ce a primit reclamaţia protrivit căreia şi-ar fi modificat ilegal acooperişul locuinţei proprii, primarul Ioan Iosif Josan a luat decizia de a semna procesul verbal prin care a constatat faptul că a încălcat, personal, legea. Acesta s-a amendat cu suma de 1.000 de lei şi a plătit, imediat ce a semnat procesul verbal, suma de 500 de lei la casieria primăriei.

Primarul din Vinţu de Jos recunoaşte, plastic, realitatea, şi spune că nu a avut ce face. ”Am întrebat, înainte să mă apuc de acoperiş, un arhitect care mi-a spus că pot modifica acoperişul fără autorizaţie. În final, am fost obşigat să mă amendeze singur. M-am amendat eu pe mine. Nu puteam să rămân pasiv. E Legea 50 care te obligă. Dacă s-a zvonit că uite ce a făcut primarul, s-a amendat singur, a pornit avalanşa reclamaţiilor: dacă unul îşi vede vecinul că îşi face un gard, că ridică un garaj, că-şi schimbă acoperişul, sună la primărie. Având în vedere câte s-au întâmplat cu inspecţia în construcţii, eu nu pot să ignor reclamaţiile. La Urbanism avem un inginer construcţii care acum toată ziua merge la reclamaţii. Noi, conform legii, îi dăm amendă cetăţeanului care încalcă legea şi îi dăm termen de un an să intre în legalitate. Nu există sancţiunea de tip avertisment. Dacă era portiţa asta, îmi dădeam şi mie avertisment, nu plăteam 500 de lei în 15 zile, termenul în care puteam plăti numai jumătate din amenda de 1.000 de lei. După ce am semnat procesul verbal de constatare a inspectorului meu pe urbanism, cu privire că am încălcat legea cu acoperişul, m-am şi dus să plătesc amenda la noi, la taxe şi impozite”, a declarat primarul Iosif Josan.

Administraţia locală din Vinţu de Jos a trecut în ultimii ani prin mari probleme, unele de ordin penal. Prima persoană trimisă în judecată a fost o angajată a instiuţiei care a falsificat zeci de autorizaţii de construire şi studii geotehnice, cărora le-a aplicat numere fictive de înregistrare. Femeia a recunoscut faptele şi a încheiat un acord cu Parchetul pentru pedeapsa de 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi achitarea prejudiciului în valoare de 37.000 de lei. A fost acuzată de abuz în serviciu în formă calificată (31 de acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (23 de acte materiale) şi fals intelectual (31 de acte materiale). Femeia acorda numere fictive unor documente depuse de persoane fizice la primărie şi băga în buzunarul proopriu banii plătiţi de oameni. 

De asemnea, fostul primar şi fostul director economic sunt cercetaţi pentru delapidare şi abuz în serviciu. Potrivit Parchetului, în perioada 2013 - 11 august 2014, inculpaţii au angajat, înregistrat şi efectuat cheltuieli şi consumuri nejustificate de materiale de curăţenie, precum şi de produse ce nu se regăsesc în inventarul entităţii, iar în unele cazuri a achiziţionat materiale - piese pentru autoturism (pentru o altă marcă de autoturism ce nu se află în dotarea primăriei). De asemenea, aceştia ar fi angajat, ordonanţat şi efectuat plata de cheltuieli cu carburanţi (benzină, motorină şi uleiuri minerale) fără respectarea prevederilor legale. O parte din carburant a fost utilizat pentru deplasări în interes personal, precum şi de alte persoane, cu acceptul acestora.

Citiţi şi:

VIDEO La promenadă pe autostradă. Noua distracţie pe şantierul A10, între Sebeş şi Alba Iulia: pe jos, cu bicicleta şi cu ATV-ul

 

Continuă reţinerile în cazul grupării de hoţi care furau bani din maşini cu ajutorul unor sisteme de bruiaj. Doi bărbaţi din Arad au ajuns în arest

 

FOTO Cum îşi face un afacerist pensiune în inima rezervaţiei din Apuseni. „L-am amendat cu 1.500 de lei, că atât permite legea“

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite