Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Primarul din Sebeş aşteaptă implicarea ”instituţiilor de mediu” în problema privind poluarea aerului

0
18 Feb 2020 17:52:32
Autor: Dorin Ţimonea
Incident tehnologic pe platforma industrială din Sebeş
Incident tehnologic pe platforma industrială din Sebeş

Primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor, susţine că aşteaptă mai multă implicare din partea instituţiilor de mediu în problema concentraţiilor foarte mari privind poluarea, indicate în ultimele zile de laboratorul de măsurare a calităţii aerului cumpărat de Primărie.

În ultimele zile, laboratorul cumpărat de Primăria Sebeş a înregistrat valori alarmante ale mai multor indicatori de poluare, printre care şi pentru formaldehidă. Potrivit rapoartelor publicate pe site-ul instituţiei, în zilele de 14, 15 şi 16 februarie indicele zilnic general de calitate a aerului inspirat de sebeşeni a fost 5, adică ”Rău”. 
 
Luni, 17 februarie, indicele de calitate a aerului a fost ”foarte rău” şi a fost depăşită limita maximă admisă la formaldehidă. De asemenea au contribuit valorile mult depăşite faţă de limita maximă admisă pentru ”pulberi în suspensie” – PM 2,5 şi PM 10. Primarul Dorin Nistor a transmis marţi, 18 februarie, o reacţie la această situaţie alarmantă şi a solicitat implicarea instituţiilor de mediu. 
 
”Municipiul Sebeş monitorizează neîntrerupt, începând cu data de 29 ianuarie 2020, calitatea aerului, pe raza unităţii administrativ-teritoriale, prin intermediul laboratorului automat amplasat, de la data menţionată, în curtea grădiniţei din cartierul Mihail Kogălniceanu. Monitorizăm principalii poluanţi, definiţi în cuprinsul Legii nr. 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător: monoxid de carbon, oxizi de azot, dioxid de sulf, ozon, pulberi în suspensie (PM10 - PM2.5), benzen. Formaldehida este un poluant specificat în STAS 12574/2011. În intervalele 9-10 februarie 2020 şi 14-17 februarie 2020, au fost constatate depăşiri ale valorilor de referinţă măsurate la pulberi (PM10). În data de 17 februarie 2020, s-a înregistrat o depăşire a valoriilor la formaldehidă: 0.013 miligrame/mc , limita fiind de 0.012 mg/mc”, afirmă primarul din Sebeş.
 
Indicele zilnic de monitorizare a arătat în 17 februarie ”foarte rău”
 
Nistor precizează că municipiul Sebeş a susţinut o corespondenţă de informare permanentă a principalelor instituţii de mediu, cu privire la rezultatele măsurătorilor şi că a reînnoit solicitarea către Ministerul Mediului de a amplasa o staţie de monitorizare a traficului, la Sebeş. 
 
 
”Aştept o mai mare implicare a instituţiilor de mediu! În acest context, anunţ, în data de 6 martie 2020, începând cu ora 15.00, la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga”, o întâlnire publică cu cetăţenii dornici să se implice, cu asociaţiile şi ONG-urile, cu reprezentanţii companiilor locale, reprezentanţii autorităţilor publice şi ai instituţiilor de mediu, având ca temă calitatea mediului înconjurător şi propunerile de măsuri pentru strategia de mediu a Municipiului Sebeş”, a completat Dorin Nistor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii