Primarul Sebeşului despre noua fabrică de formaldehidă de la Kronospan: ”Moral am un semn de întrebare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platforma industrială Kronospan Sebeş
Platforma industrială Kronospan Sebeş

Primăria Sebeş a emis autorizaţia de construcţie pentru fabrica de formaldehidă de la Kronospan Sebeş, cu capacitate de 60.000 e tone pe an. Primarul Alexandru Dăncilă susţine că, deşi din punct de vedere legal toate documentele au fost în regulă, are un ”semn de întrebare din punct de vedere moral”.

Kronospan Sebeş, unul dintre cei mai mari producători de plăci stratificate din Europa, a început construcţia unei noi fabrici de formaldehidăcu o capacitate de 60.000 de tone pe an, în condiţiile în care pe platforma industrială funcţionează deja o unitate care produce 30.000 de tone pe an. Durata de viaţă estimată a noii instalaţii este de 30 de ani. Pentru punerea în funţiune a noii instalaţii compania austriacă mai are nevoie de autorizaţia integrată de mediu, pentru care s-a depus o documentaţie la APM Alba.

”Primăria a semnat autorizaţia de construcţie pentru că toată documentaţia depusă era corectă din punct de vedere legal” a declarat primarul Alexandru Dăncilă. Primarul spune că la ultima întâlnire dintre Kronospan şi Agenţia de Protecţie a Mediului care a avut loc în luna octombrie 2014 APM a propus să se facă un studiu de dispersie pentru a vedea exact numărul de staţii de monitorizare care să fie montate în localitate. ”Iniţial APM propunea patru staţii de monitorizare însă, pentru că nu era o justificare pentru acestă propunere, s-a ajuns la concluzia că în urma unui studiu de dispersie ar putea să fie stabilit numărul necesar al staţiilor de monitorizare. În data de 11 noiembrie are loc o nouă întâlnire între Primărie, APM şi reprezentanţii Kronospan, pe această temă”, a completat primarul.

Primarul Alexandru Dăncilă a declarat cu privire la construcţia noii fabrici că „din punct de vedere legal a fost corect, din punct de vedere moral îmi menţin punctul de vedere, am un semn de întrebare”. ”Un comitet format din cetăţenii municipiului a verificat toată documentaţia. si a spus că din punct de vedere al actelor este legal. Comitetul respectiv nu are treabă cu firma, pe ei îi interesază să vadă dacă întradevăr există sau nu poluare la nivelul localităţii. Principalul obiectiv al acestui comitet este dacă există poluare în Sebeş mai mult decât prevede legea.”Alexandru Dăncilă a precizat că Kronospan nu depozitează rezidurile toxice rezultate din producţia de formaldehidă pe raza municipiului Sebeş iar compania nu a solicitat autorizaţie de construcţie pentru un spaţiu de depozitare a pentru astfel de deşeuri. ”Am avut o discuţie cu cei de la Greendays (firma care  a concesionat serviciul de salubritate în Sebeş) şi mi-au spus că duc deşeurile în altă parte”, a precizat Dăncilă.

În acelaşi timp primarul Sebeşului a spus că Primăria nu deţine evidenţe cu privire la starea sănătăţii populaţiei din localitate pentru a-şi face o idee despre pericolul pe care îl poate avea creşterea producţiei de formaldehidă la Sebeş. ”S-au făcut solicitări la diferite instituţii ale statului, inclusiv la Ministerul Sănătăţii. Unele au răspuns că nu au atribuţii în acest sens. Dar acest studiu se va face. DSP Alba ne-a spus că este o situaţie la nivel de judeţ şi că nu ar fi separat pe localitate. Deşi , vorbind deschis, orice medic de familie ar trebui să aibă evidenţa fiecărui pacient. Iar dacă la nivel de Alba, de DSP, există o evidenţă a celor din judeţ, acolo va scrie ””Popescu din Alba, Ionescu din Sebeş. Poate că sunt nişte date mai confidenţiale. Dar repet, medicul de familie ar trebui să aibă istoricul fiecărui pacient”, a completat primarul Alexandru Dăncilă.

Kronospan Sebeş a început construirea instalaţiei de formaldehidă de 60.000 de tone pe an, investiţie contestată la nivel local

Un om de afaceri din Sebeş cere mutarea „poluatorului“ Kronospan la 100 de kilometri de oraş

Studiu de evaluare pentru fabrica de formaldehidă de la Kronospan Sebeş. Vezi ce conţine

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite