Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Primele femei primar din România. Misterul văduvei care a condus în 1907 o localitate din Apuseni

0
27 May 2020 04:04:09
Autor: Dorin Ţimonea
Femeie au putut vota în România începând cu anul 1930
Femeie au putut vota în România începând cu anul 1930

Prima femeie primar de pe actualul teritoriu al României ar fi fost o văduvă din fostul Comitat Turda-Arieş, situat în Munţii Apuseni

Ea a fost aleasă primar în anul 1907 la Scărişoara, care făcea parte pe atunci din fostul Comitat Turda-Arieş (1876-1925). Documentele istorice nu păstrează numele acesteia. Se spune doar că a fost văduvă şi că a fost aleasă primar al localităţii. Referiri la aceasta au fost scrise în ediţia din 23 iunie 1907 a ziarului Tribuna ce apărea la Arad.

Scărişoara este o comună din Munţii Apuseni care are în prezent circa 1.600 de locuitori. Primele referiri la această localitate datează din secolul al XVII-lea, la 1733, când sunt făcute menţiuni în statisticile ortodocşilor şi unitilor din Ardeal.

Din 1850, Scărişoara apare ca unitate administrativă distinctă, lucru dovedit de faptul că în 1854 ea apare în lista localităţilor când se fac referiri la împărţirea politică şi judecătorească a Marelui Principat al Ardealului. La acea dată, Scărişoara avea vreo 3.500 de locuitori.

Referiri clare există la alte trei femei alese pentru prima dată primar al unei localităţi din România, la alegerile din 1930. Este vorba despre Luiza Zavloschi, aleasă în funcţia de primar al localităţii Buda din judeţul Vaslui; Marilena Bocu aleasă primar la Lipova, judeţul Arad şi Elena Eisenberg din Cobia, juddeţul Dâmboviţa. În 1930, femeile au putut vota şi candida pentru prima dată în istoria României.

La alegerile municipale, comunale şi judeţene din anul 1930 au candidat pe listele electorale ale Partidului Naţional-Ţărănesc personalităţi implicate în mişcarea de emancipare feminină precum Ella Negruzzi, Calypso Botez, Margareta Paximade-Ghelmeceanu, Ortansa Satmary, în vreme ce altele ca Sarmiza Bilcescu-Alimăneştianu sau Maria Pillat au candidat pe listele Partidului Naţional Liberal. În urma alegerilor, pe lângă cele alese primar, peste o sută de femei au devenit consiliere în întreaga ţară.

Citiţi şi:
 

Focarul de coronavirus de la fabrica de îngheţată din Sebeş: încă 20 de persoane au fost testate pozitiv. DSP a realizat peste 400 de teste individuale

 

FOTO Simbolul arhitecturii şi comerţului comunist din Alba Iulia, transformat în mall. Cine este proprietarul afacerii

 

FOTO Ferrari distrus în accident rutier pe Transalpina, în Alba. Şoferul maşinii de lux ar fi provocat impactul cu un Ford


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii