Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Primul memorial dedicat morţilor de COVID-19 din România. Expoziţie la Museikon Alba Iulia FOTO

0
16 May 2021 19:32:58
Autor: Dorin Ţimonea
Expoziţia a fost dedicată pictorului Liviu Lăzărescu. Foto: Facebook/ Museikon
Expoziţia a fost dedicată pictorului Liviu Lăzărescu. Foto: Facebook/ Museikon

Muzeul Naţional al Unirii a deschis duminică, 16 mai, la Museikon, o ”expoziţie-memorial dedicată victimelor pandemiei COVID-19”. Este prima astfel de expoziţie din România.

Iniţiativa Muzeului din Alba Iulia, prima de acest gen din ţară, se doreşte să fie percepută ca un spaţiu viu al memoriei colective, un loc de reunire după o izolare care ne-a separat atât de mult şi un omagiu adus celor pe care pandemia nu doar că i-a răpit prea curând, dar a şi împiedicat organizarea obişnuitelor ritualuri de despărţire de familie şi de cei dragi”, transmit reprezentanţii muzeului.
 
Ca solemnitate inaugurală a fost aleasă comemorarea unuia dintre cei mai importanţi colaboratori ai săi: pictorul profesor Liviu Lăzărescu, de la a cărui trecere la cele veşnice tocmai se împlinesc 40 de zile. A fost oficiată şi o slujbă de pomenire a pictorului şi a celorlalte persoane decedate în urma infecţiei cu noul coronavirus.
 
 
”Prin înfiinţarea acestui memorial la Museikon vrem să-i ajutăm să se cunoască pe cât mai mulţi dintre cei care au pierdut pe cineva drag. De altfel, un loc al memoriei nici nu ar fi posibil fără implicarea lor, de aceea muzeul adresează o invitaţie tuturor celor care doresc să lase un însemn-simbol în memoria persoanelor dispărute”, spun organizatorii. Pe zidul exterior al muzeului au fost lipite mai multe inimi albe pe care vor fi trecte iniţialele unor persoane decedate în urma infecţiei cu COVID-19.
 
 
Potrivit acestora, ca martor al întâmplărilor trecute şi prezente, muzeul, prin natura sa complexă de a păstra şi documenta formele de manifestare şi cursul vieţii umane, poate fi un sprijin al comunităţii, în special în momentele de cumpănă. De aceea, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi-a propus crearea, la Museikon, a unei expoziţii-memorial, dedicată amintirii celor plecaţi dintre noi în cursul actualei pandemii.
 
 
Astfel de iniţiative au avut loc pe tot globul, efectele dezastruoase ale pandemiei fiind marcate prin diferite monumente sau acţiuni similare.
 
”Până în prezent sunt semnalate circa 60 de memoriale, dintre care amintim „The National Covid Memorial Wall”, situat în vecinătatea clădirii Parlamentului din Londra, pe care s-au adunat peste 151.000 de inimioare, fiecare simbolizând o victimă a pandemiei; zidul se întinde pe o lungime de peste 500 m şi arată, prin mărimea sa, imensa catastrofă cauzată de virusul SARS-COV-2.
 
 
Alte forme asemănătoare de comemorare au fost organizate: la Washington – un câmp cu peste 500.000 de steguleţe înfipte în pământ în amintirea celor decedaţi; în apropierea palatului Cibeles din Madrid o flacără simbolică arde în amintirea celor răpuşi de Covid-19; Rio de Janeiro a creat ”Infinity Memorial” cu o listă a victimelor pandemiei”, precizează reprezentanţii instituţiei.
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Un profesor de religie s-a culcat cu o elevă de 17 ani şi a lăsat-o însărcinată. Pedeapsa primită în justiţie

 

Percheziţie acasă la bărbatul care a dat mită 12.000 de euro unor poliţişti pe A1. Ce au găsit poliţiştii

   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările