Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Primul proiect al Alianţei Apusenilor. Se modernizează un drum turistic spectaculos din Bihor

2
28 Oct 2021 10:43:29
Autor: Dorin Ţimonea
Drumul trece prin zona turistică Padiş. Foto: bihon.ro
Drumul trece prin zona turistică Padiş. Foto: bihon.ro

Consiliul Judeţean Bihor a demarat primul proiect convenit cu autorităţile judeţene din Alba şi Cluj în scopul modernizării drumurilor din zona de nord a Munţilor Apuseni.

Astfel, drumul Padiş - Ic Ponor va fi modernizat pentru a face legătura cu obiectivele turistice din Alba şi Cluj, într-un proiect comun de promovare a zonei.
 
Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, consilierii judeţeni au aprobat marţi, în şedinţa ordinară, indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea acestui drum judeţean, deoarece în prezent este doar pietruit şi se află într-o stare degradată, necorespunzătoare pentru circulaţia în condiţii de siguranţă. Proiectul propus presupune modernizarea a 9,75 de kilometri. Carosabilul va avea o lăţime de 5,5 metri, cu două benzi, câte una pe sens.
 
Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiţiei este de 108.299.891,32 lei, cu TVA. Consiliul Judeţean va depune, în primăvara anului viitor, un proiect pentru finanţare a acestei investiţii prin programul POR 2021 - 2027, axa Turism, al cărui ghid de finanţare este în curs de definitivare.
 
”Acest drum va face legătura între cele două judeţe, Bihor şi Cluj. În etapa următoare vrem să facem o legătură de la acest drum spre localitatea Gârda de Sus din judeţul Alba. Credem că dincolo de dezvoltarea reţelei rutiere, existenţa unui asemenea drum va contribui şi la dezvoltarea turistică a Munţilor Apuseni”, a precizat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.
 
Modernizarea acestui drum, Padiş - Ic Ponor, propusă de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, încă din vară, face parte dintr-un plan de dezvoltare a Munţilor Apuseni. A fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliile Judeţene Alba şi Cluj pentru realizarea unor proiecte de infrastructură rutieră, de punere în valoare a zonei carstice şi de promovare a tradiţiilor şi meşteşugurilor locale, toate sub brandul "Ţara de piatră. Paradisul carstic al României".
 
În ce priveşte CJ Alba, în baza parteneriatului încheiat cu CJ Bihor şi CJ Cluj, acesta va realiza lucrări pe traseul Călineasa - Vf. Clujului - intersecţia DJ 750, iar CJ Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între cele trei judeţe, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecţia cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a judeţului Cluj.

Vă mai recomandăm:

 

Budapesta continuă achiziţiile în Ardeal. O fundaţie maghiară a cumpărat trei monumente istorice, dar Cadastrul a respins intabularea proprietăţii

 

Prădătorul periculos denumit şi „distrugătorul universal”. Cum îşi extinde teritoriul în România

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

adrig
28.10.2021, 11:47:01

Desi moldovean prin nastere, sunt un admirator al dinamicii occidentale a municipiului Oradea si a judetului Bihor in general. Bravo, gospodari, ne aratati ca daca se vrea, se si poate.

Chad Young
28.10.2021, 16:41:00

Asa cum v-am obisnuit, un grafic live al postarilor antivacciniste de astazi, pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Nu de alta, dar ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum. Aceste minciuni antivaxx sunt postate in foc continuu, peste tot pe forumuri, Facebook si alte platforme social media. Interesant cum volumul postarilor antivaccin este in scadere de cand acest raport este live, si conturile postacvilor antivaxx sunt sterse intr-o proportie mai mare. Si nu, acest post nu este spam: este o campanie de constientizare.

Modifică Setările