Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Probleme pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş - Turda. Lucrările ar putea să nu fie gata în acest an VIDEO

15
5 Mar 2021 11:07:54
Autor: Dorin Ţimonea
Lucrările pe lotul 2 sunt mult întârziate. Foto: captura video youtube
Lucrările pe lotul 2 sunt mult întârziate. Foto: captura video youtube

Asociaţia Pro Infrastructură (API) a realizat joi, 4 martie, o filmare pe lotul 2 al Autostrăzii A10, între Alba Iulia şi Aiud. Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, concluziile trase la faţa locului nu sunt doar dezamăgitoare, ci de-a dreptul îngrijorătoare.

„Ritmul de lucru al companiei Aktor este cel puţin descurajant. După ce în ultimele luni se părea că lucrurile reveniseră la un nivel ce ne dădea speranţe, situaţia s-a agravat brusc în ultima săptămână”, au explicat reprezentanţii API.
 
Conform detaliilor aflate de echipa API din teren, problemele financiare ale companiei Aktor (cauzate de conflictele interne dintre actionarii principali ai companiei-mamă ELLAKTOR din Grecia) s-au reflectat direct şi rapid asupra şantierului din România.
 
”De exemplu, cantitatea de motorină disponibilă pentru ziua de ieri pe şantier pentru utilaje şi echipamente a fost de numai 4.000 litri. Adică suficientă pentru cel mult 20 de autobasculante şi câteva excavatoare/buldozere, raportat la un lot cu lungimea de 24,25 de km.
 
Iar asta se întâmplă exact acum, când condiţiile meteo sunt cele mai prielnice pentru orice şantier – se pot realiza lucrări de toate tipurile, de la terasamente la structuri de beton. În condiţiile actuale, perspectiva ca pe acest lot să se poată circula până la sfârştul anului 2021 este tot mai puţin probabilă, ţinând seama de volumul şi complexitatea lucrărilor care au mai rămas de executat.

 
Stadiul fizic al şantierului se apropie de 80%, nu mai există blocaje birocratice semnificative, astfel că solicităm CNAIR să reacţioneze la indolenţa constructorului care a prezentat până acum peste 25 de revizii ale programului de finalizare, bineînţeles toate nerealiste, mincinoase, ultima dată de predare propusă fiind 25.06.2021”, au mai precizat cei de la API.
 
Autostrada Sebeş – Turda va avea o lungime de 70 km, proiectul fiind împărţit în patru loturi. Dintre acestea, se circulă în prezent pe loturile 1, 3 şi 4, reprezentând 40,1 km. Odată cu finalizarea lotul 2 vor fi daţi în trafic 3,45 km din lotul 3, deja finalizaţi, şi 2,2 km din lotul 1, la care se lucrează în această perioadă.
 
Lotul 2 Sântimbru – Aiud (A10)
Constructor: Asocierea Aktor SA – Euroconstruct Trading’98 SRL
Valoare ofertată: 549,3 milioane lei fără TVA
Lungime: 24,25 km
Data semnării contractului: 14 noiembrie 2014
Data emiterii ordinului de începere a lucrărilor: 2 decembrie 2014
Stadiul lucrărilor: 85%
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Pe ce mai cheltuie primăriile banii: coşuri de gunoi care nu există, sporuri salariale ilegale, investiţii fără documente

 

De ce are sticla de vin capacitatea de 750 de mililitri. Rolul britanicilor în stabilirea acestei reguli

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

elfu
5.03.2021, 11:19:43

Nu exista nici un mecanism prin care sa fie sanctionate firmele neserioase la nivel european ?

+1 (3 voturi)
m wakki
5.03.2021, 13:02:59

am mai zis eu că nu faci nici o treabă cu grecii în construcții Aktor trebuie dați afară și în veci să nu mai primească vreo lucrare în România

+1 (1 vot)
imsi1 imsi1
5.03.2021, 13:23:26

Cum asa ? Ca doara aveem ministru USR care ii lauda si dadea vina ppe Bode ca i lenes si innainte pe PSD isti ca de aia nu lucrreaza grecii ca nu iel ministru. Sa ne exxplice ce sporuri iau cei de ppe santier ca si pe aia tot noi ii platim nu i plateste el. Cand ii vorba de o firma romaneasca gata da salarii mari sporuri si alte alea cand ii o firma de rahat din strainatate atunci cu eu suntem culantii zambim ridicam drone nu i asa dom ministru. Ce nu te ai angajat tu programator, ca asta esti de fapt nu inginer de drumuri si poduri, la o firma de IT, cereai spor de ecran nnu plateai impozit ba vedeai si cum ii sa muncesti 50% pe contract si restul la negru. Asta n a pus o lopata de ciment la un drum da ii mare specialist USR in drumuri.

+1 (1 vot)
m wakki
5.03.2021, 13:54:32

porcul ăla gușat de Cuc i-a adus pe grecii de la Aktor și i-a lăsat să își facă de cap Cuc când vizita un șantier care se înțepenise și nu mai mergea, prima oară întreba ce șpăgi s-au dat și la cine al cui o fi Cuc oare? nu cumva al pizedeului ? la fel ca și părintele lui spiritual, baronul Ciorăpel

lucian Marius
5.03.2021, 14:01:29

Nu inteleg de ce nu poate fi reziliat contractul cu grecii si inlocuit cu alt antreprenor serios si sa fie gata tronsonul in 3-4 luni...daca grecii sunt neseriosi trebuie sa continue la o lucrare inca 10 ani de acum incolo ???

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările