Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Proces cu miză de 1,4 milioane de lei, pierdut de Primăria Alba Iulia. Verdictul final depinde de Prefectură, intrată în sfera de influenţă a PNL

0
6 Jun 2020 15:36:55
Autor: Dorin Ţimonea
Banii au fost alocaţi pentru subvenţionarea transportului public în anul 2018
Banii au fost alocaţi pentru subvenţionarea transportului public în anul 2018

Tribunalul Alba a anulat o hotărâre a Consiliului Local Alba Iulia, adoptată în 2018, prin care s-a aprobat majorarea subvenţiei acordate Societăţii de Transport Public cu suma de 1,4 milioane de lei.

HotărâreaTribunalului Alba a fost pronunţată în 2 iunie 2020 şi poate fi contestată la Curtea de Apel. Legalitatea hotărârii a fost contestată de Instituţia Prefectului în mai 2019, când instituţia era condusă de un reprezentat PSD. În apel, noua conducere PNL a Prefecturii ar putea schimba conduita procesuală ceea ce ar oferi Primăriei Alba Iulia o şansă ca să câştige procesul. Dacă hotărârea rămâne definitivă, administraţia locală va trebui să recupereze suma de 1,4 milioane de lei de la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local (AIDA – TL).
 
”Admite în parte acţiunea formulată şi modificată de reclamantul Prefectul judeţului Alba, cu sediul în ... în contradictoriu cu pârâtele Consiliul Local al mun Alba Iulia şi Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport local (AIDA – TL) şi în consecinţă: Dispune anularea HOTĂRÂRII nr. 384/2018 adoptată de pârâtul Consiliul Local al mun Alba Iulia. Ia act de renunţarea reclamantului la judecarea cererii de anulare a Hotărârii nr. 505/2018, adoptată de pârâtul de ordinul 1. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Alba”, se precizează în minuta hotărârii Tribunalului Alba, din 2 iunie 2020.
 
Prin intermediul AIDA – TL, din care mai fac parte, pe lângă Alba Iulia, şapte comune din apropierea municipiului, se derulează activitatea de subvenţionare a serviciului de transport public din aceste unităţi administrativ teritoriale. În 2018, valoarea subvenţiei acordate, iniţial, de Consiliul Local Alba Iulia a fost în valoare de 15.935.740 de lei. În octombrie 2018, Asociaţia a solicitat suplimentarea valorii subvenţiei cu 1.400.000 de lei, respectiv majorarea cuantumului cotizaţiei pentru anul 2018 cu 0,39864 lei/locuitor/an. 
 
Potrivit proiectului, prin HCL nr. 477/2017 a fost aprobată contribuţia pentru anul 2018. Potriivt datelor furnizate de reprezentanţii AIDA-TL, suma nu acopeea cheltuielile asociaţiei pentru funcţionarea serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate aferente anului 2018, respectiv neîncadrarea în bugetul aprobat prin hotărârea Adunării Generale a Asociaţiei nr. 7/2017. Ca urmare a acestui fapt prin hotărârea AGA nr 7/2018 s-a aprobat rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli prin care s-a majorat cuantumul contribuţiei Consiliului Local al municipiului Alba Iulia la AIDA – TL pentru anul 2018 cu suma de 1.400.000 de lei.
 
Contribuţia este necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru funcţionarea serviciului de transport public local de călători prin curse regulate respectiv acoperirea diferenţelor dintre costurile înregistrate de operatorul de transport rutier sau transportatorul autorizat pentru efectuarea serviciului şi  sumele efectiv încasate ca  urmare a vânzării legitimaţiilor de călătorie individuale şi subvenţii pentru facilităţi acordate anumitor categorii de persoane – pensionari, persoane cu dizabilităţi, veterani, şomeri, etc. Aceste cheltuieli sunt plătite de către Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local în baza contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate aprobat prin Hotărârea nr. 260/2012, şi nr. 343/2018 a Consiliului Local Alba Iulia. Totodată se solicită majorarea cuantumului cotizaţiei municipiului Alba Iulia la AIDA – TL pe anul 2018, cu suma de 0,39864 lei/locuitor/an”, se preciza în expunerea de motive aferentă proiectului de hotărâre.
 
Instituţia Prefectului a contestat în 2019, alte trei hotărâri ale Consiliului Local Alba Iulia prin care se aproba valoarea subvenţiei aferente anului trecut la suma de 18.204.000 lei. În final, Prefectura a solicitat suspendarea unuia dintre procese, ceea ce a permis reintrarea în circuitul legal a hotărârii care reglementa achitarea subvenţiei. Într-o altă cauză, Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut, în noiembrie 2019, o hotărâre prin care a fost prelungită valabilitatea Contractului de delegare de gestiune a serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 226/1683/2012 încheiat între Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local şi SC STP SA Alba Iulia începând cu data de 10 septembrie 2018 şi până la data semnării noului contract de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători, dar nu mai mult de doi ani.
 
Contractul privind delegarea serviciului de tarnsport public se află, aşadar, în perioada de prelungire. Asociaţia AIDA-Transport Local a anulat în aprilie 2020 o licitaţie privind concesionarea serviciului, cu o valoare estimată de 169 de milioane de lei. Singurul ofertat înscris era Societatea de Transport Public SA.
 

Citiţi şi:

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii