Proces cu miză de 8 milioane de lei: investigaţii hidrologice şi geofizice la Centrul de Management al Deşeurilor din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investigaţiile vor fi efectuate în zona taluzului amenajat în jurul unor construcţii ale Centrului de deşeuri
Investigaţiile vor fi efectuate în zona taluzului amenajat în jurul unor construcţii ale Centrului de deşeuri

Procesul cu miză de aproape 8 milioane de lei, derulat la Tribunalul Alba între firma care a construit Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos şi Consiliul Judeţean Alba, a ajuns în faza expertizelor şi investigaţiilor hidrologice şi geofizice.

Procesul civil a fost demarat în iulie 2018. ”Acordă termen la data de 11.09.2019, în vederea efectuării investigaţiei hidrologice, hidrogeologice şi geofizice, urmând ca studiile menţionate să fie executate de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti prin Centrul de Cercetare în Ingineria Apelor Subterane, iar partea de foraje hidrogeologice de către societatea Geosond SA Bucureşti, precum şi în vederea efectuării expertizei în construcţii încuviinţate la acest termen de judecată”, se precizează în minuta instanţei de la termenul din 24 iulie. 

Reclamant în cauză este Asocierea Porr Construct SRL - Porr Bau GmbH - Entsorga Italia SpA, care a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean şi care a derulat investiţia de la Galda de Jos, în valoare de circa 24 de milioane de euro, recepţionată în septembrie 2017. Pe lângă asocierea menţionată au calitatea de reclamant, individual, şi cele trei firme din componenţa acesteia. Suma solicitată Consiliului Judeţean este de 7.758.529,49 lei, la care ar urma să se adauge dobânda legală.

Aceasta reprezintă contravaloarea unor lucrări realizate pentru stabilizarea unui taluz de pământ. În timpul execuţiei lucrărilor au apărut alunecări de teren, fiind nevoie de 46 de ziduri, fundate pe micro-piloţi foraţi la partea de jos şi ancoraţi în partea de sus, ziduri menite să stabilizeze taluzul. În plus, a fost nevoie de un sistem de drenaj care să preia apa. A fost o lucrare complicată care a prelungit recepţia finală cu câteva luni de zile, iar reprezentanţii constructorului au considerat că a fost determinată de un eveniment imprevizibil, motiv pentru care au solicitat decontarea sumei cheltuite, de către Consiliul Judeţean. 

Construcţia Centrului de la Galda de Jos a durat circa 2 ani şi jumătate, fiind finanţată din fonduri europene, de la bugetul naţional şi cel judeţean. Este cel mai mare centru de acest gen din Transilvania şi unul dintre cele mai mari din România. Aici vor fi depozitate deşeurile ce vor fi colectate de la nivelul întregului judeţ. Licitaţia organizată de Consiliul Judeţean pentru delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria este în faza finală.

Citiţi şi:

Şef de la Poliţia locală Alba Iulia, trimis în judecată pentru violenţă în familie după ce şi-a strâns de gât soţia şi a lovit-o cu palma şi genunchiul

Cum se formează fulgerul, trăsnetul şi tunetul. Fenomenul periculos pentru om care provoacă zeci de mii de decese

Regulamentul parcărilor cu plată, aprobat la Alba Iulia. Câte milioane de euro vor plăti la buget proprietarii de maşini

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite