Procurorii şi poliţistul acuzaţi că au fabricat probe în dosarul comisarului Berbeceanu rămân sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţiile formulate de procurorul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, procurorul Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean la măsurile de control judiciar dispuse de DNA, în cauza în care aceştia sunt urmăriţi penal fabricarea unor probe împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu.

Decizia în cazul lui Sergiu Cean a fost pronunţată vineri, 9 mai, în timp ce pentru ceilalţi doi inculpaţi s-a hotărât menţinerea controlului judiciar joi, 14 mai.

Cei trei mai au la dispoziţie o cale de atac în instanţă faţă de decizia ÎCCJ la un complet condus de un judecător de drepturi şi libertăţi. Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, care a activat în cadrul BCCO Alba.

Potrivit DNA, în cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu într-un dosar al instituţiei, prin faptul că a dispus, prin ordonanţa din 21.10.2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, şef al BCCO Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor.

Mureşan este acuzat şi că a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia, se mai arată în comunicat.

Nicolaie Cean ar fi fost complice la infracţiunile lui Mureşan şi Muntean, prin: punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva persoanei cercetate; transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

Dosarul lui Traian Berbeceanu a fost preluat de structura centrală a DIICOT, de la DIICOT Alba.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar au fost cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.

VIDEO Comisarul Traian Berbeceanu, desemnat ”poliţistul anului 2013” de sindicatul naţional SNPPC

Magistraţi controversaţi în Alba: procurorii acuzaţi că au fabricat dosarul comisarului Berbeceanu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite