Producţia de mere româneşti este aproape dublă faţă de anul trecut, dar agricultorii nu au unde să le vândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Boz, în Alba, producţia de mere e aproape dublă faţă de 2019
La Boz, în Alba, producţia de mere e aproape dublă faţă de 2019

Merele româneşti lipsesc din supermarketuri, deşi producţia din acest an este una foarte bună. Livezile se confruntă, ca în fiecare an, cu probleme de distribuţie şi vânzare a fructelor.

În această situaţie se află mulţi producători mici care nu reuşesc să intre pe piaţa mare a fructelor. Cornel Baba are o mică livadă de mere în localitatea Boz din Alba. Producţia din 2020 este mult mai bună faţă de cea de anul trecut, dar acest lucru aduce cu sine probleme de distribuţie şi vânzare. 

„Anul trecut, cu toate intemperiile, am avut undeva la 8-10 kg pe măr. Anul acesta, datorită irigării prin picurare şi a plasei antigrindină, o să ajungem undeva între 18-20-22 de kg pe măr. Preţul o să fie tot 2,5 lei kilogramul ca anul trecut”, spune Cornel Baba. 

Acesta spune că a încercat să intre în lanţurile de supermarketuri, dar până în prezent nu a reuşit. La raft predomină marfa din Polonia, Olanda sau Turcia. Nici de exportat nu se mai pune problema, având în vedere epidemia de coronavirus. O parte din producţie va ajunge la clienţii care vor fructe proaspete şi aromate, care vin şi cumpără direct din livada. Din ce rămâne nevândut se produce suc. Agricultorul mai vindea mere prin târgurile tradiţionale, dar în acest an nici acestea nu mai sunt deschise. O soluţie crede că ar fi reprezentată de asocierea unor producători mai mici.

mere boz alba

Cornel Baba vindea mere si prin pieţe şi târguri

“Vrem să facem o cooperativă, să ne asociem trei pomicultori care suntem cu suprafeţe până la 1 hectar şi jumătate să ne sprijinim în cadrul cooperativei să valorificăm fructele”, afirmă Cornel Baba. 

Satul Boz este recunoscut pentru producţia de mere. Aici se află una dintre cele mai mari livezi din Transilvania. Situată la cotitura drumului care duce spre satul săsesc Boz, chiar la graniţa ce desparte judeţele Sibiu şi Alba, livada cuprinde 70 hectare de măr şi 10 hectare de prun. 

  

”Povestea noastră se scrie​​ încă din anul 1998 când, cu ambiţie şi perseverenţă, am început o mică afacere de familie. Activitatea de pomicultură a debutat pe o suprafaţă de 70 ha măr. Pentru că totul a mers aşa cum ne-am plănuit, au fost necesare o serie de achiziţii menite să sprijine activitatea noastră. Astfel, în anul 2007 Pomicola Boz a construit două depozite frigorifice menite să ne ajute să păstrăm fructele timp îndelungat şi a achiziţionat patru tractoare John Deere. Moment important în evoluţia noastră îl reprezintă plantarea a 10 ha de prun care a avut loc în anul 2009. Mai târziu, în anul 2015 compania a plantat 6,5 ha de livadă în sistem de cultură super-intensiv şi 5 ha în sistem de cultură intensiv”, astfel este prezentată activitatea livezii de mere din Alba. 

Având o capacitate de producţie mare şi o putere financiară, livada reuşeşte să fie prezentă în unele supermarketuri, atât cu fructe cât şi cu suc. Pomicola produce două tipuri de suc: de mere simple şi de mere cu cătină.

Vă mai recomandăm:

 

VIDEO Noi probleme pe lotul 2 din A10, Sebeş - Turda. Constructorul îndepărtează balastul pus în 2018

 

Un sfert de secol de puşcărie pentru un individ care a violat şi a ucis o bătrână de 91 de ani. Detaliile sunt cumplite

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite