Proiect de telemedicină în zona Munţilor Apuseni, în parteneriat cu medicul Virgil Musta. Cum se vor realiza consultaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Virgil Musta coordonează proiectul de telemedicină din Munţii Apuseni
Profesorul Virgil Musta coordonează proiectul de telemedicină din Munţii Apuseni

Într-un oraş din Alba, unde funcţionează un centru de permanenţă medicală, se va desfăşura un proiect pilot de telemedicină în parteneriat cu Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis din Timişoara.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a menţionat telemedicina printre serviciile esenţiale în „consolidarea răspunsului sistemelor de sănătate la pandemia COVID-19”. Conform unei noi politici OMS, în cadrul acţiunii de optimizare a furnizării serviciilor de sănătate, telemedicina ar trebui să fie unul dintre modelele alternative pentru serviciile clinice şi sprijinul decizional clinic.

În acest context, Primăria Zlatna s-a mişcat destul de repede şi deja a pregătit un draft al unei ordonanţe de urgenţă prin care să poată oferi ajutor medical de la distanţă comunităţilor izolate din munţii Apuseni care fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI „Moţii. Ţara de Piatră”. În aceste zile este pus la punct un sistem de telemedicină care îl va avea ca şi coordonator pe dr. Virgil Musta, şef de Secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Paşii proiectului vor fi următorii: bolnavul vine la centrul de permanenţă din Zlatna, acolo spune ce îl doare, în funcţie de afecţiune, îi va fi prezentată lista cu medicii specialişti din ţară (din Cluj, Timişoara, Tg. Mureş, Bucureşti) etc. Pacientul va alege medicul, medicul îi va recomanda setul de analize pe care trebuie să le facă. După ce doctorul analizează rezultatul analizelor făcute de pacient, ori îi dă diagnosticul şi reţeta ori îi spune că necesită internare şi îl programează pentru acest lucru.

Dr. Virgil Musta a intrat în parteneriatul cu Primăria Zlatna având deja o bogată experienţă în domeniul telemedicinei, acesta practicând acest tip de medicină în cadrul Fundaţiei de Ajutor Medical Profilaxis din Timişoara, care oferă, încă din 2016, persoanelor din zone rurale servicii medicale de specialitate, prin intermediul unei soluţii de telemedicină. Conceptul utilizat permite consultaţii de la distanţă, realizate de către medici de diverse specialităţi localizaţi într-o staţie centrală (de exemplu, într-o policlinică dintr-un oraş mare) şi care sunt conectaţi în timp real prin internet (cu ajutorul unui soft dedicat) cu un cadru medical care operează într-o staţie periferică (mobilă) la zeci sau sute de km distanţă.

Operatorul staţiei mobile are la dispoziţie un kit format din echipamente de investigaţii portabile, speciale pentru telemedicină (precum stetoscop digital, ecograf, EKG, dermatoscop) cu care investigează, comunicând în timp real cu medicul specialist din staţia centrală, care îl ghidează şi care realizează consultaţia propriu-zisă, având ca suport şi rezultatele investigaţiilor respective. Staţia periferică poate fi amplasată într-un cabinet improvizat, cu dotări minime, sau poate fi mobilă, operatorul având posibilitatea de a se deplasa la domiciliul pacientului. Consultaţiile realizate astfel au toate datele unei consultaţii clasice (anamneză, investigaţii, diagnostic, tratament), iar la final pacientul primeşte o schemă de tratament şi o scrisoare medicală.

În proiectul pe care administraţia locală vrea să-l extindă în zona Munţilor Apuseni au fost stabiliţi deja paşii pentru implementare punctului de telemedicină de la Zlatna în reţeaua de telemedicină Profilaxis. Au fost stabilite zonele unde se doreşte implementarea, specialităţile medicale prioritare, necesarul logistic pentru funcţionare (spaţiu, utilităţi, internet etc), necesarul de resurse umane, necesarul de echipamente compatibile digital, corelat cu specialitatile medicale prioritare, au fost estimate costurile (investiţii iniţiale, costuri operaţionale lunare etc) şi veniturile.

Medicul timişorean Virgil Musta, şef de Secţie la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, declară că lupta împotriva Covid-19 nu poate fi câştigată doar în spitale, ci mai ales în afara lor, prin prevenţie, iar faptul că s-a reuşit reducerea ratei de transmitere este esenţial şi îmbucurător. Virgil Musta atrage însă atenţia că există o regulă a epidemiologiei care spune că, pentru a opri o pandemie, e nevoie de imunizarea în masă a peste 70% din populaţie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Viticultorii din Podgoria Târnavelor se pregătesc de culesul strugurilor. Recolta estimată este mai mare faţă de anul trecut

FOTO Descoperirea spectaculoasă de la Tărtăria: statueta antropomorfă care explică practici religioase de acum 7.000 de ani

Apelul unei asistente care tratează bolnavi de COVID-19 căre pacienţii vindecaţi: „Donaţi plasmă!”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite