Promisiuni mari pentru Cupru Min Abrud: investiţii de zeci de milioane de euro în retehnologizare şi menţinerea în proprietatea statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania minieră Cupru Min SA Abrud se va menţine în continuare în proprietatea statului. Reprezentanţii Ministerului Economiei promit chiar investiţii mari în retehnologizare şi discută chiar de redeschiderea industriei metalurgice din Apuseni.

Acestea cele mai importante dintre promisiunile făcute duminică, de ministrul Economiei, Mihai Fifor, la Cupru Min Abrud, în Munţii Apuseni. Reprezentantul Guvernului a vizitat principalele obiective ale explotării miniere, respectiv cariera de exploatare şi uzina de prelucrare primară a concentratului de cupru. 

”Cupru Min Abrud reprezintă un exemplu de bună practică, o companie cu capital românesc care a reuşit să se dezvolte într-o perioadă foarte grea. Am venit aici ca să sprijinim dezvoltarea şi retehnologizarea. Am discutat şi despre reluarea industriei metalurgice în zonă, s-a vorbit despre Zlatna şi urmează să vedem ce este mai bine sa se facă”, a spus ministrul Fifor. În planurile Ministerului Economiei ar fi redeschiderea uzinei metalurgice de la Zlatna, închisă în 2004 ca urmare a problemelor de rentabilitate. Acest lucru este, însă, destul de greu de realizat având în vedere că la momentul actual Cupru Min nu poate susţine singură activitatea unei astfel de uzine. În prezent, concentratul cuprifer este vândut în China, prin intermediul firmei Ronefer SRL Voluntari.

Ministrul a completat că, în cursul săptămânii viitoare, directorul general de la Cupru Min, Nicolae Turdean, va merge la sediul Ministerului Economiei unde va prezenta o ”notă de probleme”, care va necesita rezolvare în scopul dezvoltării companiei. De asemenea, reprezentantul exploatării miniere va prezenta şi o listă de acte normative care ar urma să fie modificate pentru a se putea derula proiectul de dezvoltare şi retehnologizare. Mihai Fifor a respins idea privatizării companiei. ”Nu cred foarte mult în idea privatizării. Cu investiţii foarte serioase şi susţinute, Cupru Min este o companie care arată că va produce la noi în ţară”, a mai afirmat ministerul Economiei, care nu s-a arătat îngrijorat nici de problemele de mediu cu care se confuntă explotarea minieră despre care a spus că ”sunt în parametrii”.

Investiţia de la Valea Şesei, gata în 2018

Principala problemă de mediu a societăţii Cupru Min SA, apele acide care ajung în iazul de decantare de la Valea Şesei, ar urma să fie rezolvată cel mai târziu în semestrul trei al anului 2018. Valoarea staţiei de neutralizare se va ridica la suma totală de 45 de milioane de lei. ”Avem elaborat studiul de fezabilitate. În prezent se lucrează la întăbularea terenurilor şi accesarea creditului necesar pentru realizarea investiţiei. Construcţia va începe efectiv la începutul anului viitor şi se va finaliza în trimestrul al treilea”, a spus directorul Nicolae Turdean. Reprezentantul companiei a mai precizat că una dintre problemele care urmează să fie discutată la Ministerul Economiei este imposibilitatea de a garanta cu utilajele companiei, pentru accesarea de credite. 

image

Cariera de la Roşia Poieni

Compania Cupru Min Abrud are la momentul actual rezultate economice pozitive, respectiv 25 de milioane de lei profit pentru perioada primelor şase luni din 2017. Lucrează la exploatare un număr de 540 de persoane şi urmează să mai fie realizate alte 20 de angajări în acest an. Investiţiile aferente anului 2017 se cifrează la 41 de milioane de lei. Pentru anii următori, societatea vizează investiţii mari în retehnologizare şi în instalaţii de protecţie a mediului. Intenţiile se referă la construirea celei de-a treia linii de flotaţie în cadrul uzinei, ceea ce ar duce la creşterea capacităţii de producţie cu jumătate, de la aproape 40.000 de tone de concentrat, până la circa 60.000 de tone.

Cantitate record de concentrat de cupru, extrasă în 2016

La Cupru Min Abrud s-a extras o cantitate record de concentrat  în 2016: 39.000 de tone de concentrat de cupru (cu o puritate de 20%), din care s- au obţinut 7.900 de tone de cupru. Concentratul extras de Cupru Min SA Abrud este dintr-un zăcământ de tip porfiric, care pe lângă cupru conţine şi alte metale, dintre care în prezent se mai valorifică aurul şi argintul. Cupru Min este o afacere avantajoasă pentru statul român încă din 2006, de când compania înregistrează anual profit. Profitul este asigurat de transparenţa vânzărilor: Cupru Min SA Abrud vinde concentratul de cupru prin licitaţie publică internaţională, în urma căreia este selectat un trader. Conform ultimei licitaţii internaţionale, în această perioadă este în derulare încheierea unui contract pe o perioadă de 2 ani. Anul acesta, la finalul lunii august, se estimează că se va finaliza noua procedură de licitaţie internaţională, prin care Cupru Min îşi va asigura vânzările viitoare.

image

Ministrul Fifor a inaugurat şi monumentul minerilor din centrul Abrudului

În 2017 compania a achiziţionat două autobasculante de mare capacitate (91 de tone), care au costat câte 1 milion de euro fiecare, şi intenţionează să achiziţioneze utilaje performante, precum buldozer pe şenile, buldozer pe pneuri, foreză, excavator cu motor electric pe şenile cu cupă de 6 mc etc.

Citiţi şi:

Amendă sau avertisment? Cum tratează poliţiştii faptele şoferilor care încalcă legislaţia rutieră

Cum a fost sărbătorită împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu. Crucea inaugurată de Regele Ferdinand şi Regina Maria pe Muntele Găina

Povestea lui Ede Sztupi, motociclistul faimos care nu renunţă la pasiunea sa nici la 70 de ani: „Cu motoru' ai mai multă satisfacţie decât cu maşina“

Reţeaua spionilor CIA din România. Cum colectau americanii informaţii din desene de mână sau mesaje cu cerneală invizibilă

Lonely Planet, cel mai bun ghid de călătorii din lume, recomandă Cetatea Alba Carolina turiştilor de pretutindeni

Firme din China, Elveţia şi România au depus oferte pentru cumpărarea producţiei de la Cupru Min. Compania vinde 80.000 de tone de concentrat

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite