Protest cu sute de oameni la Gârda de Sus, în Munţii Apuseni, faţă de exploatarea lemnului din păduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 400 de oameni au ieşit în centrul comunei Gârda de Sus, vineri, începând cu ora 10.00, pentru a protesta faţă de exploatarea masivă a lemnului din pădurile Apusenilor. Aceştia au redactat o scrisoare deschisă pe care o vor adresa autorităţilor statului, pentru a-şi revendica dreptul de a exploata şi prelucra lemnul.

Localnicii din Gârda de Sus, judeţul Alba, sunt revoltaţi împotriva exploatărilor masive de lemn din pădurile munţilor Apuseni, de către marii agenţi economici, dintre care principalul este compania austriacă Holzindustrie Schweighofer Sebeş.

 Zeci de camioane ale acestei companii transportă săptămânal lemn exploatat din pădurile Apusenilor. De asemenea, protestatarii susţin că noile reglementări în legislaţie avantajează marile companii şi înlătură posibilitatea ca micii întreprinzători să poate trăi în continuare din activitatea tradiţională de exploatare şi prelucrare a lemnului.

„Oamenii vor să aibă şi ei dreptul de a prelucra lemn, pentru că asta este ocupaţia lor de bază. Sunt nemulţumiţi de faptul că o cantitate enormă de lemn este exploatată de firme străine mari, care transportă aproximativ 75-80 de tone de lemn, la o singură cursă şi distrug şi drumurile”, a declarat primarul comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu.

La manifestaţie sunt prezenţi oameni din sate de pe toată Valea Arieşului şi din Cîmpeni. Aceştia au cerut autorizaţie de protest de la primărie, valabilă până la ora 16.00. Un echipaj format din 10 jandarmi este prezent la faţa locului pentru a asigura ordinea publică şi pentru a preveni eventualele incidente.

Scrisoarea redactată de protestatari:

Dumnezeu ne-a dat, Guvernul ne-a luat!

Protestatarii, moţii din comunele Albac, Arieşeni, Gârda de Sus, Horea, Scărişoara şi Vadu Moţilor s-au adunat spontan vineri, în data de 17 ianuarie 2014, pentru a protesta împotriva firmelor străine (Holzindustrie) care exploatează şi transportă zi şi noapte imense cantitţi de masă lemnoasă din munţii Apuseni. Contractul de exploatare fiind încheiat cu Holzindustrie de către Guvernul PSD, condus de Adrian Năstase pe perioada 2003-2013 şi prelungit de actuala guvernare.

În urma acestui contract, noi, moţii, am rămas cu munţii goi, fără posibilitatea asigurată traiului, aceasta fiind pâinea de toate zilele a moţilor, deşi actualii politicieni ne lansează câte un slogan frumos precum „Dezvoltarea durabilă a munţilor Apuseni” cu ce…? Ne întrebăm ce vor face actualii guvernanţi cu noi? Ne vor exporta cu toţii la austrieci?

În campania electorală ne promitea actualul deputat Dîrzu Ioan locuri de muncă (fabrici de lapte, abatoare, drumuri modernizate), unde sunt aceste locuri de muncă? întrucât şi pe cele existente la pădure le-a luat, drumurile fiind distruse tot de firmele austriece, care transportă materialul lemnos zi şi noapte.

Noi, moţii, atragem atenţia Guvernului de a opri acest măcel al pădurilor, aşa câte au mai rămas, pentru a beneficia de acestea numai noi care locuim în munţii Apuseni, pentru care şi-au dat viaţa eroii noştri Horea şi Avram Iancu.

Considerăm că este necesar la câte voturi au dat moţii USL-ului să se adopte o nouă strategie de dezvoltare a zonei munţilor Apuseni, pe termen lung, concretă, nu numai promisiuni electorale la patru ani. Transmitem acest protest preşedintelui Traian Băsescu, primului ministru Victor Ponta, doamnei ministru Lucia Varga.istor, consilier local PDL la Sebeş şi Sorin Bumb, administratorul judeţului Alba.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO 100 de moţi din Apuseni au cerut la Alba Iulia stoparea proiectului „Roşia Montană“

FOTO Codul portului popular din comuna Sălciua, Munţii Apuseni. Vârsta şi starea civilă, diferenţiate cromatic

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite