Punct final în povestea comorii găsite la groapa de gunoi. Au mai fost recuperate doar câteva bijuterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căutătorul de fier vechi ar fi găsit peste 50 de bijuterii din aur la groapa de gunoi. Foto Arhivă
Căutătorul de fier vechi ar fi găsit peste 50 de bijuterii din aur la groapa de gunoi. Foto Arhivă

Judecătoria Aiud a finalizat procedurile judiciare în cazul sticlei pline cu bijuterii din aur, găsită la o rampă de gunoi din municipiu.

Familia care a deţinut în trecut locuinţa de unde provenea metalul preţios a primit, în final, ce a mai rămas din comoară. Instanţa a decis să restituie bunurile ridicate în cursul urmăririi penale de către organele de poliţie la martori şi inculpat, respectiv: cinci inele tip ghiul, patru verighete, un pandantiv şi două inele. 

Bijuteriile, despre care fostul proprietar susţine că ar fi avut o greutate de cel puţin un kilogram, au fost găsite de un căutător de fier vechi, în jurul datei de 20 martie 2017, la o rampă de deşeuri unde au fost aruncate bucăţi provenite din demolarea de clădiri. În total, ar fi fost vorba despre mai mult de 50 de inele, ghiuluri, lănţişoare şi pandantive din aur.

Povestea a început în decembie 2016, când o familie din Aiud a vândut o locuinţă aflată pe strada George Coşbuc din municipiu. Începând cu luna februarie 2017, cumpărătorii au efectuat lucrări de demolare şi reparaţii la imobil, molozul rezultat fiind transportat pe drumul de acces către staţia de sortare deşeuri menajere şi depozitat pe un teren viran, unde se află o clădire dezafectată şi unde şi alte persoane au depozitat astfel de resturi.

Cel care a găsit sticla apucase să doneze câteva obiecte membrilor familiei sale, iar două lănţişoare au fost predate la un amanet în schimbul a 873 de lei. Bărbatul a fost tâlhărit, ulterior, de o altă perosană care l-a obligat să-i dea toate bijuteriile. În urma agresiunii, pe fir a intrat poliţia care a făcut o percheziţie la domiciliul celui care a luat cu forţa aurul. Anchetatorii au mai găsit doar 5 ghiuluri în greutate de 18,76 g. 

Cercetările au arătat faptul că numărul obiectelor din aur ce au ajuns în posesia acestuia a fost mult mai mare, dar, cel mai probabil, agresorul a apucat să le vândă. Acesta a fost condamnat, în final, la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani şi i s-a interzis dreptul de a comunica cu victima, respectiv de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 200 de metri. 

”Din ce mi-am dat eu seama, aurul ar fi fost ascuns în zidul unei construcţii care includea o afumătoare şi un cuptor. Era o construcţie veche, care a fost demolată de cei cărora le-am vândut casa. Aurul a fost ascuns acolo de către bunicii mei, care, pe vremea comunismului, aveau o instalaţie de tors şi dărăcit lâna”, a spus fostul proprietar al locuinţei din Aiud. 

Acesta a completat că mica afacere le-a adus bunicilor săi venituri financiare importante, banii fiind schimbaţi cu aur. ”Bunica a murit în noiembrie 1989, cu o lună înainte de Revoluţie. Noi nu am ştiut de existenţa aurului, iar bunicilor le-a fost frică să spună ceva cât au trăit din cauza comuniştilor”, a completat fostul proprietar. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Un nou premiu prestigios pentru tânărul savant român Sergiu Paşca, cercetător la Universitatea Stanford din SUA

Şofer cu alcoolemie, iertat de amendă. Motivul pentru care a scăpat de sancţiune

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite