Râul Mureş, promovat prin intermediul realităţii virtuale. O comună vestită va avea puncte informative VR, club şi workshop-uri pentru tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona centrală a comunei Ciugud Sursa Primăria Ciugud
Zona centrală a comunei Ciugud Sursa Primăria Ciugud

Identitatea locală specifică zonei bazinului râului Mureş va fi valorificată şi promovată prin intermediul tehnologiilor moderne în comuna Ciugud din judeţul Alba.

În comuna Ciugud din Alba, la Şcoala Gimnazială din localitate, va fi amplasat un punct informativ de realitate virtuală dotat cu căşti VR. Copiii, tinerii şi cadrele didactice vor putea crea resurse de promovare cu ajutorul unui aparat foto şi a unei camere video 360, care vor fi încărcate ulterior într-o platformă online. 

De asemenea, în cadrul proiectului care urmăreşte promovarea valorilor şi tradiţiilor din zona bazinului râului Mureş va fi construită copia unei plute folosită în vechime pentru transportul sării pe râul Mureş. Pluta va fi folosită ulterior pentru acţiuni de promovare.

Primăria comunei Ciugud a achiziţionat recent prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), prin cumpărare directă următoarel bunuri:

– un laborator mobil de realitate virtuală cu opt căşti VR, cu geantă de depozitare/încărcare/transport, abonament 1 an la portalul ClassVR şi două tablete Huawei MediaPad T5 10. Ofertant: Taminea Systems SRL din Satu Mare, valoare: 16.000 de lei

– filme de prezentare (despre tradiţii şi obiceiuri locale), filme scurte 360 adaptate pentru realitatea virtuală care vor cuprinde teme de promovare a unei zone etno-folclorice / turistice cu tradiţii, obiective şi repere privind identitatea locală. Filmele vor fi adaptate pentru tehnologia de realitate virtuală, având scopul de a transpune privitorul într-o ambianţă care îi oferă senzaţii apropiate realităţii. Ofertant: Contact Media SRL din Alba Iulia, valoare: 48.500 de lei

– echipamente (aparat foto mirrorless, cameră video filmare 360, trepied de stabilizare, proiector mobil cu sistem de sunet. Ofertant: Infogrup SRL din Alba Iulia, valoare: 13.989 de lei)

Tema proiectului „Valorificarea şi promovarea indentităţii locale specifică zonei bazinului Mureşului folosind tehnologii moderne” reprezintă promovarea valorilor şi tradiţiilor din zona Bazinului râului Mureş prin revitalizarea acestora, punând în valoare tradiţiile şi obiceiurile folosind tehnologia modernă respectiv internetul şi realitatea virtuală.

Proiectul îşi propune să promoveze râul Mureş într-un stil inedit care să îmbine util cele mai moderne tehnologii. Cu ajutorul acestora pot fi promovate tradiţiile culturale, istoria folosirii râului ca rută de transport comercial, pescuitul şi ecosistemul din zona Mureşului, totul transformându-se într-o adevărată expoziţie virtuală a valorilor şi tradiţiilor acestei zone, oferind totodată activităţi complementare utilizării tehnologiei, dezvoltând latura turistică oferind posibilitatea de a parcurge „drumul sării” pe râul Mureş după descrierile istorice.

scoala smart ciugud

Şcoala din Ciugud Sursa Primăria Ciugud

Va fi înfiinţată o platformă on-line de promovare a râului Mureş cu resurse despre tradiţii, valori, obiceiuri, acvacultură şi pescuit, istoria, dar şi prezentul localităţilor de pe cursul râului Mureş (arealul FLAG bazinul Mureşului).

O activitate extrem de inedită şi cu potenţial ridicat de promovare a proiectului este înfiinţarea unor puncte informative de realitate virtuală care vor folosi tehnologia de căşti VR (Virtual reality). Acestea vor fi montate în sediile a cinci primării de pe cursul râului Mureş, din teritoriul FLAG al Bazinul Muresului şi în Şcoala Gimnazială Ciugud, urmând a pune la dispoziţie cetăţenilor, respectiv copiilor, care frecventează aceste locaţii un stand cu câte o cască de realitate virtuală încărcată cu filme şi fotografii de promovare a valorilor şi tradiţiilor din zona râului Mureş.

În paralel va fi creat Clubul Mureş Virtual care va implica copiii în cunoaşterea valorilor şi tradiţiilor din zona Mureşului. Clubul Mureş Virtual va oferi continuitate proiectului deoarece acţiunile nu se vor limita la perioada proiectului, ci vor fi permanentizate. De asemenea copiii, tinerii şi cadrele didactice care vor fi atraşi voluntar în cadrul acestui club vor crea şi resurse de promovare care vor fi încărcate în platforma on-line.

Astfel aceştia pot crea în cadrul unor workshop-uri fotografii şi filme care vor deveni resurse importante de promovare în timp, a valorilor, tradiţiilor şi specificului cultural, etnografic, gastronomic şi pescăresc al zonelor din arealul Bazinului râului Mureş.

Se vor aduce în prim plan repere istorice privind modul în care râul Mureş era folosit de populaţia din zonă ca rută comercială pentru transportul unor mărfuri. Astfel în cadrul atelierului de creaţie propus în cadrul proiectului va fi construită copia unei plute folosită în vechime pentru transportul sării pe râul Mureş, plută care va fi ulterior folosită pentru acţiuni sporadice de promovare. Proiectul este astfel şi o iniţiativă care deschide calea unor activităţi ample de valorificare a râului Mureş şi din punct de vedere turistic.

Proiectul este finanţat prin Programul Naţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, prin strategia de dezvoltare locală FLAG din Bazinul Mureşului, Secaşelor si a afluenţilor acestora şi vine în continuarea proiectelor de promovarea şi valorificare a potenţialului râului Mureş pe care Ciugudul le are în implementare, respectiv construirea unui ponton, a unui parc de rulote şi a unei zone de agrement. Valoarea finanţării europene este de 50.000 de euro.

Vă mai recomandăm: 

VIDEO Au fost montate primele grinzi pe un nou pod construit peste râul Mureş. Beneficii pentru locuitorii din Ciugud 

Două scenarii pentru începerea noului an la Şcoala „smart“ din Ciugud. Ce variante au fost propuse Ministerului Educaţiei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite