Recordurile biosferei. De ce este căpuşa cel mai rapid animal terestru raportat la dimensiunea corpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpuşa atlet este cel mai rapid animal terestru
Căpuşa atlet este cel mai rapid animal terestru

Biosfera este un termen generic care desemnează spaţiile de pe Pământ unde există viaţă. Ştiinţa menţionează câteva recorduri şi în acest domeniu.

Termenul de biosferă a fost propus de cercetătorul ucrainean/rus Vladimir Ivanovici Vernadski în 1885. În prezent, biosfera este protejată de UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), actorul universal în conservarea naturii.

Rezervaţiile  biosferei sunt zone care au o importanţă deosebită în menţinerea biodiversităţii şi au un mecanism de gestionare capabil să desfăşoare activităţi de dezvoltare şi sunt suficient de mari pentru a acoperi ariile protejate legal, zonele de protecţie şi zonele de tranziţie

Recordurile biosferei:

Cel mai bătrân animal terestru aflat în viaţă - Broasca ţestoasă Galapagos - 182 de ani

Cea mai mare structură formată numai din organisme vii - Marea Barieră de Corali situată între plajele Australiei şi Papua Noua Guinee - 2.300 kilometri întindere, cu o lăţime care variază între 20 kilometri şi 240 de kilometri.

Cel mai mare organism viu - Armillaria solidipes. Ciuperca acoperă o suprafaţă de 8,9 km² (echivalentă a 220 terenuri de fotbal) 

Cea mai mică fiinţă vie - Mycoplasma (Pleuropneumoniae Lique Organisms), cu diametrul mediu de 0,1 microni

Cea mai mică secvenţă genomică  - Paris japonica - Un genom al acestei plante are 152,23 picograme, iar un exemplar posedă 130 miliarde de perechi de bază.

posidonia oceanica

Cea mai în vârstă fiinţă terestră - Posidonia oceanica (foto sus) - 100.000 de ani vechime 

Cea mai rapidă vietate (viteză absolută) -  Şoim călător -  Poate ajunge la 400 km/h 

soimul calator

Cel mai rapid animal terestru (viteză relativă) -  Căpuşa Paratarsotomus macropalpis. Trăieşte în sudul Californiei şi poate alerga cu o viteză de 322 de lungimi de corp pe secundă. Căpuşa măsoară până la 0,7 mm în lungime, are picioare lungi şi un corp alungit. Conform unui studiu realizat de către specialişti, căpuşa Paratarsotomus Macropalpis este capabilă să parcurgă, într-o secundă, o distanţă de 322 ori mai mare decât lungimea corpului sau. Prin comparaţie, un om ar trebui să alerge cu aproape 2.100 km/h pentru a egală performanţă căpuşei atlet. 

Citiţi şi:

 

Rezultate finale alegeri prezidenţiale 2019. Cum s-a votat în oraşele din Alba. Unde a câştigat Viorica Dăncilă

 

Nunta de la curtea princiară care a durat patru zile. Primul foc de artificii din Transilvania

 

Şi-a bătut fiicele minore cu biciul pentru că a găsit câinele vopsit pe picioare. „Dacă mâine vine Poliţia vă omor“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite