Regulamentul parcărilor cu plată, aprobat la Alba Iulia. Câte milioane de euro vor plăti la buget proprietarii de maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai controversate proiecte de hotărâre din ultimii ani a fost votat marţi, 30 iulie, de Consiliul local Alba Iulia. Este vorba despre regulamentul privind parcările cu plată din municipiu prin intermediul căruia administraţia locală doreşte să obţină anual intre 5 şi 10 milioane de euro la bugetul local.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu cu 13 voturi ”pentru” din 21 prezenţi, votul majoritar venind din partea consilierilor PNL.

Principalele critici aduse de reprezentanţii PSD şi ALDE, s-au referit în principal la faptul că documentul are prea multe necunoscute şi că nu serveşte interesele albaiulienilor, de vreme ce administraţia locală nu a fost capabilă să amenajeze suficiente locuri de parcare nici pentru cele 32.000 de maşini înscrise în Alba Iulia, darămite şi pentru turişti. 

Dacă va trece de filtrul Insituţiei Prefectului Alba, regulamentul privind parcările va intra în vigoare în perioada septembrie – octombrie 2019.  ”Aceste regulament nu este perfect, dar este perfectibil. Suntem printre ultimele oraşe de acest nivel din România care nu are până la această oră parcări cu plată. În întocmirea lui ne-am inspirat din alte regulamente adoptate în muncipii şi oraşe din România unde funcţionează cu succes. Spre exemplu, în discuţiile purtate cu colegii de la Primăria Cluj-Napoca, am aflat că regulamentul lor a fost amendat de 12 ori. Nimeni şi nimic nu se împiedică să îl îmbunătăţim şi noi pe al nostru, important este să avem ce îmbunătăţi”, a spus Paul Voicu, viceprimarul care deţine atribuţiile de primar.

Zone tarifare şi preţuri aprobate prin Regulament

Prin acest regulament s-au stabilit 3 zone de tarifare, după cum urmează: Zona 0 (roşie) de tarifare — care cuprinde parcările publice amenajate în zona de maxim interes a oraşului, Cetatea Alba Carolina cele două capete ale Bulevardului Transilvaniei, zone intens folosite atât de localnici cât şi de către turiştii care vizitează oraşul; Zona I (albastră) — care cuprinde parcările publice amenajate pe străzile aflate în zonele centrale, intens circulate ale oraşului şi unde se află sediile diferitelor instituţii publice: Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, sedii de bănci, magazine, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, etc.); Zona 2 (galbenă) — care cuprinde străzile cu o intensitate mai redusă a traficului decât cel din celelalte două zone de tarifare.

30 de minute pe loc de parcare din zona albastră este taxat cu 0,5 lei iar în zona galbenă – 0,25 lei, această opţiune nefiind însă valabilă pentru zona 0 (roşie). 1 oră în zona roşie costă 2 lei, 1 leu în zona albastră şi 0,5 lei în zona galbenă, tarifele dublându-se pentru 2 ore de parcare în zonele amintite. O zi de parcare în zona roşie costă 17,5 lei, 7,5 lei în zona albastră şi 4 lei în zona galbenă. Un abonament general pe lună costă 50 de lei pentru persoane fizice şi 100 de lei pentru persoane juridice în timp ce un abonament transmisibil/pe lună costă 75 de lei pentru persoanele fizice şi 150 de lei pentru persoanele juridice. În caz de închiriere tarifele sunt de 175 de lei pentru zona roşie, 150 de lei – zona albastră şi 125 de lei – zona galbenă pentru o lună. În plus, a fost introdus ieri în Regulament, prin amendament, abonamentul transmisibil pentru un an în valoare de 300 de lei pentru persoane fizice şi 600 de lei pentru persoane juridice. 

În spaţiile din centrul oraşului, în zilele de sâmbătă şi duminică, parcarea se va putea face gratuit Tot gratis se poate parca şi în parcările rezidenţiale (din spatele blocurilor) tot timpul săptămânii, în intervalul 8.00 – 16.00, pe locurile lăsate libere de locatari în timpul programului de serviciu.

Citiţi şi:

 

Agresori sexuali condamnaţi la închisoare cu suspendare. Cazul profesorului din Alba Iulia care mângâia şi îmbrăţişa elevele

 

Tatăl a trei fiice minore, arestat preventiv după ce le-a bătut cu biciul. Fetele au nevoie de 5 zile de îngrijiri medicale

 

Diferenţa dintre benzina normală şi benzina premium. Ce înseamnă combustibil cu cifră octanică mare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite