Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Relatarea unei românce din infernul de la Madrid: „Trăim un scenariu de film de groază. Sper să ne vedem cu bine“

48
25 Mar 2020 11:22:23
Autor: Dorin Ţimonea
Anamaria Oprea trăieşte ”coşmarul” epidemiei la Madrid. Foto: Facebook/ Ana Oprea
Anamaria Oprea trăieşte ”coşmarul” epidemiei la Madrid. Foto: Facebook/ Ana Oprea

O tânără din Alba Iulia care trăieşte la Madrid descrie într-o postare pe Facebook ”scenariul de film de groază” pe care îl trăieşte în capitala Spaniei.

Anamaria Oprea este din Sebeş şi locuieşte de mai multă vreme la Madrid, unde lucrează în domeniul cosmeticii faciale, fiind specializată în tehnici de înfrumuseţare a sprâncenelor.
 
Spania înregistrează aproape 30.000 de persoane bolnave de COVID-19 şi circa 2.000 de decese. ”Epicentrul” epidemiei în Spania este Madridul, unde spitalele nu mai fac faţă numărului mare de persoane infectate.
 
Extinderea epidemiei în Spania a găsit-o pe Anamaria Oprea în Madrid, unde a ”intrat” în carantină aproape totală. Tânăra povesteşte ceea ce se întâmplă în prezent la Madrid şi modul cum s-a adaptat la situaţia de criză sanitară:
 
Dragii mei, am hotărât să scriu câteva rânduri pentru voi intr-o situaţie nemaîntâlnită în care ne aflăm cu toţii. Nu am crezut vreodată să ajungem să trăim un scenariu de film de groază. Ma aflu în Madrid (unul dintre cele mai afectate oraşe din lume) unde virusul a lovit din plin. Au un sistem sanitar foarte bine pus la punct, dar din păcate s-au luat măsuri tardiv. Lumea (inclusiv eu) a crezut ca e ceva trecător şi nu trebuie sa luăm în seamă presa că se exagerează totul.
 
Ei bine, presa nu a exagerat destul! Am început sa luăm măsuri când de la o zi la alta numărul morţilor era tot mai mare. Poate aveţi impresia ca este o simplă gripa de care se scapă, ca noi tinerii o ducem pe picioare. Ne putem vindeca, dar nu putem fi atât de egoişti! Copii şi tinerii (sistem imunitar puternic, regenerare celulara rapida) sunt purtători, răspândesc virusul. Vârstnicii cu probleme de sănătate, boli cronice sunt VICTIME SIGURE. În Madrid persoanele peste 65 de ani nu mai au prioritate la aparatele de oxigen .
 
O prietenă care lucrează în spital mi-a trimis un mesaj voce în care plângând îmi spunea că trebuie să trieze pacienţii, că nu sunt destule aparate de respirat şi ca trebuie sa le dea şansa la viaţa celor tineri. Nu sunt locuri în spital, nu sunt materiale, nu sunt echipamente de protecţie. Sunt prea mulţi bolnavi deodată. Sunt depăşiţi de situaţie. Am văzut video cu pacient bolnav în insuficienţă respiratorie, luptând pt viaţă; oameni pe moarte care nu-şi pot lua rămas bun de la cei dragi; oameni întinşi pe jos la urgenţe aşteptând să fie diagnosticaţi. Şi pe de altă parte văd ignoranţa altora care merg la cumpărături de parcă se pregătesc de Sărbători . 
 
Se înghesuie unii în alţii aşteptând minute bune la rând fără măşti de protecţie, fără mănuşi şi fără a păstra distanţa unii de alţii. Văd la TV persoane în vârstă ieşind la plimbare câte 2-3, mă îngrozesc. Trebuie sa înţelegem că depinde de noi sa terminam acest coşmar cât mai repede. Cu cât se inchide tot şi ne izolam, cu atât mai repede se termină. Aţ vrea să adaug câteva sfaturi pe care le consider utile, având în vedere ca deja am 2 săptămâni de carantină:
 
- ies la cumpărături singură în momentul în care am epuizat rezervele (nu vorbesc de capricii - nu e momentul, mă refer la alimente de bază); îmi pregătesc pâine în casă zilnic (maşina de pâine)
- la cumpărături port mască şi mănuşi, păstrez distanţa faţă de alte persoane. Am lista de cumpărături astfel încât să termin totul cât mai repede posibil. Încerc să nu folosesc telefonul .
- înainte de intrarea în casă las încălţămintea într-un sac menajer, intru şi pun hainele la spălat direct, dezinfectez încălţămintea şi intru la duş (spăl inclusiv parul - virusul rezista câteva ore în păr şi pe haine)
- recomand dezinfectarea clanţelor şi solurilor în casă şi aerisirea încăperilor.
 
Dacă aveţi simptome de răceală dar puteţi respira, nu vă doare pieptul - Rămâneţi în casă! Nu mergeţi la urgenţe! Se poate să luaţi virusul de acolo! Izolaţi -va, staţi la caldura, hidrataţi - va şi ţineţi legătura telefonic cu medicul dumneavoastră de familie. Sper să ne vedem cu bine, doresc sănătate tuturor şi rămâneţi izolaţi, staţi în casă!
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

rica venturiano studinte-n drept si publicist
25.03.2020, 11:40:41

producatoarele mioritice din spanea , care nu au apucat sa se intoarca in vatra stramoseasca, sunt devastate nu de situatia in sine ci ca nu mai pot sa faca lovele. Nu se stie cat dureaza sinistrul, si nici in Romania nu pot sa se aciueze curand. Spectacolul are si note tragicomice

-14 (28 voturi)
Ludwig
25.03.2020, 12:00:44

Dupa modul cum scrie nu pare ca e vreo producatoarea cu 7 clase....Fata asta munceste si trimite bani intr-o tara in care salariul iti ajunge doar de mancare si deintretinere

+8 (20 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
25.03.2020, 12:08:54

Fata desteapta.

+5 (11 voturi)
rica venturiano studinte-n drept si publicist
25.03.2020, 12:10:18

ce te face sa crezi ca m am referit la ea?ai idee cate studente se prostitueaza in Romania?si cate s au "reprofilat" catre ceva mai "fun" dincolo?

-12 (18 voturi)
Onofrei Stelica
25.03.2020, 12:11:13

Ana,in 8 martie ai fost si tu banuiesc printre cei 120 000 la manifestatie ca vrei sa,,ajungi acasa,singura si beata''acum astea sunt consecintele pt.Madrid.

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (48)