Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Reprezentanţii Cupru Min susţin că nu au în plan demolarea turlei bisericii îngropate în barajul de la Valea Şesei

0
21 Feb 2019 12:20:08
Autor: Dorin Ţimonea
Turla bisericii din barajul cu steril. Foto: Romulus Oprişcan
Turla bisericii din barajul cu steril. Foto: Romulus Oprişcan

Reprezentanţii companiei Cupru Min SA susţin că nu doresc demolarea turlei bisericii îngropate în barajul de steril de la Valea Şesei.

”Cupru Min nu are în plan demolarea turlei bisericii acoperite de halda de steril din Valea Şesei. Compania nu şi-a propus şi nu doreşte să împiedice fotografierea zonei menţionate. Dealtfel, Cupru Min nici nu are această posibilitate, întrucât turla bisericii inundate este vizibilă şi de pe drumul care traversează proprietăţile private din zonă. 
 
Reamintim că CupruMin este o companie responsabilă social. Cupru Min a finanţat strămutarea unei alte biserici, cea de la Vinţa, care urma să fie inundată prin creşterea nivelului apei din baraj. Biserica va fi reconstituită la Muzeul Astra Sibiu. De asemenea, compania a alocat fonduri şi logistică pentru mutarea caselor locuitorilor din zona afectată, în locuri sigure pentru gospodăriile respective”, se precizează în răspunsul primit din partea reprezentanţilor companiei. Adevărul a solicitat o poziţie oficială încă din data de 1 februarie, care a fost transmisă doar în 21 februarie.
 
Intenţia privind dărâmarea turlei pentru a opri publicitatea negativă transmisă de fotografii care ajuns periodic la Valea Şesei a fost semnalată de localnici din zonă precum şi de surse din cadrul companiei miniere. O încercare a angajaţilor companiei de a ajunge până la turn ar fi avut loc la începutul lunii februarie, dar s-a renunţat pentru că stratul de steril nu era îngheţat suficient. Ulterior, s-ar fi luat în discuţie varianta privind construirea unui pod de lemn până la turlă. 
 
Uriaşul baraj de steril de la Valea Şesei este de mulţi ani o veritabilă atracţie turistică pentru cei care vor să vadă cum arată una dintre cele mai poluate zone din Europa. Farmecul haldei de steril este dat de turla bisericii din satul Geamăna, din care se mai vede doar o parte. Fotografi profesionişti şi amatori urcă până la baraj pentru a surprinde imagini spectaculoase cu ceea ce a mai rămas din biserica îngropată.

Citiţi şi:

 

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările