RMGC a obţinut prelungirea cu 5 ani a licenţei de concesiune pentru zona auriferă de la Roşia Montană. Ce condiţii a pus ANRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Roşia Montană Gold Coporation a semnat cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea licenţei de concesiune pentru zona auriferă din Munţii Apuseni pentru o perioadă de 5 ani

RMGC a semnat un act adiţional la licenţa de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, care prevede prelungirea cu 5 ani a valabilităţii licenţei, precum şi majorarea de la 4% la 6% a redevenţei percepute de stat din valoarea producţiei miniere. O solicitare oficială a fost adresată ANRM în martie 2019. 

"ANRM a transmis RMGC că valabilitatea licenţei nu va fi prelungită decât dacă RMGC acceptă această modificare cu privire la redevenţă. Deşi Gabriel Resources şi RMGC se opun cu tărie poziţiei ANRM şi şi-au exprimat în scris dezacordul cu această poziţie şi cu modul în care ANRM a gestionat procesul de extindere a licenţei, Gabriel Resources şi RMGC au concluzionat că, dat fiind actualele circumstanţe, nu exista nicio altă modalitate de a prezerva drepturile legale existente ale RMGC, inclusiv extinderea licenţei, decât să accepte majorarea redevenţei, aşa cum a solicitat ANRM. În consecinţă, pe 18 iunie a fost încheiat un act adiţional care prevede prelungirea valabilităţii licenţei până pe 20 iunie 2024 şi nivelul revizuit al redevenţei", se precizează într-un raport al companiei făcut public în 20 iunie 2019.

În prezent, RMGC derulează activităţi minime la Roşia Montană, unde mai sunt păstraţi doar câşiva angajaţi. Compania deţine, însă, în proprietate, circa 80% din locuinţele şi terenurile din zona vizată pentru proiectul minier, care au fost achiziţionate în decursul mai multor ani. 

Licenţa de concesiune a intrat în vigoare în urmă cu 20 de ani, în 1999, fiind preluată atunci de la compania Minvest Deva (în prezent Minvest Roşia Montană), care a intrat ca şi acţionar la RMGC, şi urmează să expire în 21 iunie 2019. Legea minelor prevede că licenţele de exploatare minieră sunt acordate pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani. Reprezentanţii Gabriel Resources afirmă că, în prezent, se concentrează pe procesul împotriva României, pentru care au cheltuit peste 22 de milioane de dolari canadieni în 2018. 

”RMGC, în calitate de titular al licenţei, are dreptul să solicite prelungirea termenului licenţei pentru perioade succesive ulterioare de cinci ani. În martie 2019, RMGC a depus o cerere la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), solicitând prelungirea termenului de licenţă pentru o perioadă suplimentară de cinci ani. RMGC aşteaptă aprobarea cererii de extindere de către ANRM”, se precizează în raportul aferent activităţii din primul trimestru ala cestui an. 

”După obţinerea licenţei în iunie 1999, Grupul (Gabriel - n.r.) şi-a concentrat în mod substanţial toate resursele de management şi resurse financiare asupra explorării, fezabilităţii şi dezvoltării ulterioare a Proiectului Roşia Montană. În ciuda îndeplinirii de către Companie a obligaţiilor sale legale şi a dezvoltării Proiectului Roşia Montană ca proiect minier de înaltă calitate, durabilă şi ecologică, folosind cele mai bune tehnici disponibile, România a blocat şi a împiedicat implementarea Proiectului Roşia Montană fără a fără compensare. În consecinţă, concentrarea principală a Companiei este reprezentată de Arbitrajul ICSID”, se mai susţine în document. 

Preocuparea pentru procesul de arbitraj cu România este confirmată şi de directorul general al companiei miniere. ”Gabriel va continua să se concentreze asupra pregătirii pentru audierile arbitrale ICSID, programate să aibă loc în decembrie 2019 şi asupra consolidării argumentelor convingătoare care susţin cererea de 5,7 miliarde de dolari”, susţine Dragoş Tănase, CEO-ul Gabriel Resources. 

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie.

Potrivit celor mai recente date disponibile, cei mai mari acţionari ai Gabriel Resources sunt firma americană de private equity Electrum Global Holdings, cu o participaţie de 15,7%, BSG Capital, fond controlat de miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, cu 15,6%, compania minieră americană Newmont Mining, cu 13,2% şi fondul de hedging Baupost Group, cu 14,8%.

Citiţi şi:

 

De ce este importantă înlocuirea kit-ului de distribuţie la maşină. Avariile grave care pot fi cauzate de ruperea unei curele

 

„Profa de sex“ din Alba, condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru relaţii sexuale cu un elev de 14 ani

 

Condamnat la închisoare cu executare pentru evaziune fiscală din afaceri cu fier vechi. Ce pedepse au primit alţi trei inculpaţi

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite