FOTO VIDEO „Lacrimi îngheţate“ pe Muntele Petreasa pentru Adrian şi Aura. Romaniţa Iovan s-a rugat şi a plâns la locul tragediei aviatice din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zi tristă, sâmbătă, la Horea, în inima Apusenilor. Sute de moţi au urcat din nou pe muntele Petreasa la 1500 de metri altitudine pentru a participa la slujba de parastas în memoria pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aurelia Ion, decedaţi în tragedia aviatică din 20 ianuarie.

Evenimentul a coincis cu ziua în care în Biserica Ortodoxă Română are loc pomenirea generală a morţilor. Pe lângă morţii lor, sătenii din Horea îi plâng acum şi pe Adrian şi Aurelia. Nu şi-au dorit acest lucru, dar soarta le-a impus această obligaţie morală şi spirituală pe care sunt hotărâţi să o respecte până la capăt. De această dată au urcat pe munte nu pentru a căuta avionul prăbuşit ci pentru a se ruga pentru sufletele celor doi oameni care au pierit nedrept, poate şi din vina autorităţilor statului, în tragedie. 

O cruce de lemn pe care scrie numelei Aureliei şi a lui Adrian străjuieşte locul accidentului. Candele şi lumânări aprinse, lampioane roşii în formă de inimă lansate spre cer şi multă tristeţe. Aceasta a fost imaginea care a rămas după slujba oficiată în vârful muntelui de trei preoţi, printre care şi stareţul mănăstirii Dumbrava, Vasile Crişan. Pentru cineva care ajunge pentru prima dată la locul accidentului, zona pare desprinsă dintr-o altă lume. Urmele prăbuşirii avionului sunt încă vizibile. Brazii sfârtecaţi de avion în cădere sunt martori la suferinţele îndurate de victimele accidentului. 

Un cadou de la Albert pentru tatăl său, Adrian Iovan

Ideea organizării parastasului de 40 de zile a aparţinut tot moţilor din Horea, aceeaşi care au participat la 

operaţiunea de căutare şi salvare şi care au mers, ulterior, şi la slujbele de înmormântare a Aureliei şi a lui Adrian. A fost susţinută şi de Romaniţa Iovan, fosta soţie a pilotului, care a şi contribuit financiar la organizarea evenimentului. Romaniţa a urcat pe munte împreună cu un grup de prieteni. S-a rugat, a plans şi i-a lăsat lui Adrian pe coroniţa de pe cruce o amintire de la fiul său Albert: un avion în miniatură construit din piese lego. Personajul principal şi de pe acest avion nu putea să fie decât pilotul. 

„Am venit aici ca să fiu cu Adrian şi cu Aurelia. Vreau să mulţumesc celor din Horea şi celor prezenţi aici pentru tot ce au făcut. Faptul că mai există omenie în ţara asta este nemaipomenit. Omenia este aici, la înălţime, la 1.400 de metri", a spus Romaniţa Iovan, după slujba de parastas. Aceasta împreună cu cei cu care au venit au aprins şi ridicat spre cer mai multe lampioane roşii în formă de inimă. 

image

La parastas au fost prezente şi alte rude al pilotului Adrian Iovan, din Bucureşti şi din Cluj. „Am venit ca să ne rugăm pentru nepotul nostru Adrian. Este o mare tragedie pentru noi, era un om atât de bun. Păcat că a murit în condiţii atât de grele. Nu merita, dar asta a fost soarta lui“, a spus Irina Dobogar din Cluj, mătuşă a pilotului.

”Lacrimi îngheţate”

După slujba de pomenire, un copil din zonă a recitat o poezie scrisă de fratele său, Robert Nicola, de 11 ani, în memoria celor decedaţi. Micul poet nu a putut fi prezent deoarece se află la Olimpiada de Limba şi Literatura Română. Versurile scrie scrise de Robert au reuşit să îi impresioneze pe toţi cei prezenţi la locul tragicului accident. Poezia se numeşte ”Lacrimi îngheţate”, cu trimitere la modul în care a murit studenta Aurelia Ion: „Lacrimi îngheţate/ Ianuarie frig şi ger/ S-a apropiat de cer avionul lui Iovan/ să dăruie viaţă iar/ Drumul până la Sibiu s-a făcut uşor şi lin/ Însă pâcla s-a depus/ peste munţii din apus”, sunt câteva versuri din poezia copilului impresionat de această tragedie. 

Emoţionant a fost şi cuvântul părintelui Vasile Crişan: „Am ţinut să fim prezenţi în acest loc unde, nu cu mult timp în urmă, fraţi de ai noştri în credinţă şi români s-au jerfit şi au supravieşuit prin mila şi ajutorul lui Dumnezeu aici unde am putea spune că pământul este mai aproape de cer. Iar astăzi, toţi care au simţit că rebuie să pomenim pe cei care nu mai sunt printre noi, pe Adrian şi Aurelia, care prin acel tragic accident au trecut la Domnul. Astăzi, alături de familia lui Adrian suntem prezenţi la locul unde ei şi-au găsit sfârşitul să facem pomenirea celor 40 de zile de când au trecut la Domnul. Noi suntem cu sufletul şi cu inimile alături de cele care sunt în suferinţă, de cei care Dumnezeu le-a rânduit ca ei să mai trăiască, ca să mai ajute şi pe alţii care sunt în suferinţă. Suntem aici ca fiecare să se reculeagă şi fiecare s-a închinat, a rostit o rugăciune pentru cei doi care nu mai sunt printre noi“.

Un regret pentru toată viaţa

Sătenii care au participat la operaţiunea de căutare regretă şi acum faptul că nu au ajuns mai repede la locul tragediei. ”Poate îi salvam şi pe cei doi care au murit. O să trăim cu aceste regret toată viaţa”, a spus unul dintre sătenii care au ajuns în seara zilei de 20 ianuarie pe muntele Petreasa. Cei trei localnici care au ajuns primii la locul accidentului aviatic, Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif nu au fost prezenţi la parastasul de pe munte. Au anunţat că vor organiza şi ei, duminică, un parastas în memoria lui Adrian Iovan şi a Aureliei Ion, însă acesta se va desfăşura conform tradiţiei din zonă. Astfel, parastasul va avea loc duminică, 23 februarie, după liturghie, şi se va desfăşura în biserica din localitate, iar apoi se vor împărţi participanţilor colaci, cozonac şi vin.

După slujba de parastas a avut loc o pomană, într-o clădire a şcolii din satul Giurgiuţ, mâncarea servită fiind pregătită de femei din Horea. Oamenii au tăiat un porc şi o vacă pentru a putea pregăti cele circa 300 de porţii de mâncare pregătite participanţilor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite