S-a deschis traficul pe lotul 1 din A10. 15 kilometri noi de autostradă între Alba Iulia şi Sebeş VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul rutier pe primul lot al autostrăzii Sebeş - Turda a fost deschis joi, 3 decembrie, la ora 16.30. La recepţia lucrărilor şi la evenimentul de inaugurare au fost prezenţi ministrul Transporturilor şi preşedintele companiei Impresa Pizzarottti.

Lotul 1 al autostrăzii Sebes - Turda (A10) s-a deschis partial circulatiei joi, 3 decembrie, intre bretelele scurte ale nodului Sebes si nodul Alba Iulia Nord. Circulatia s-a inaugurat pe circa 15 kilometri din cei 17 kilometri ai tronsonului.

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeş-Turda, în lungime de 17 kilometri, este executat de Asocierea Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Construcţii SRL. Valoarea lucrărilor se ridică la 541,739 milioane de lei, fără TVA. Stadiul fizic actual este de 92,60%, urmând ca în aprilie să fie finalizat contractul, potrivit informaţiilor postate pe site-ul CNAIR.

"Parcursul acestui proiect a fost unul din care avem multe de învăţat în ceea ce priveşte implementarea unui proiect de anvergură. Au existat multe blocaje şi probleme nesoluţionate la timp, care au împins cu mult termenul de finalizare. Din păcate, în România, construcţia obiectivelor de infrastructură depăşeşte, de cele mai multe ori, termenele contractuale. În cazul Lotului 1 din Sebeş - Turda, acesta trebuia finalizat în anul 2016. A fost aprobată o extensie de timp de doi ani şi iată că am ajuns în 2020 să dăm în trafic un obiectiv după şase ani de la semnarea contractului şi nici acum în integralitate", a declarat ministrul Lucian Bode.

Acesta a subliniat că Guvernul Orban a "schimbat abordarea" în ceea ce priveşte implementarea proiectelor de infrastructură.

”Faptul că azi reuşim să dăm în trafic un obiectiv de infrastructură mare, mult aşteptat de români este rezultatul unei munci asidue, a unei implicări serioase a CNAIR, a antreprenorului, a subcontractorilor acestuia şi este dovada că pentru guvernul liberal, infrastructura este o prioritate. Concluzia este doar una: se poate şi în România. Antreprenorul s-a mobilizat exemplar, pentru asta îi mulţumesc. Am urmărit cu atenţie cum evoluează acest proiect. Am alocat resursele necesare, umane, financiare şi logistice astfel încât parcursul proiectelor să fie predictibil. Unul dintre obiectivele prioritare fixate de Guvernul liberal este să luăm măsurile necesare de creştere a capacităţii instituţiilor statului”, a spus ministrul Lucian Bode.

Acesta a completat că mutarea a patru stâlpi de înaltă tensiune care afectau construcţii autostrăzii a durat patru ani, ceea ce arată modul în care colaborează instituţiile statului. Ministrul a adăugat că lotul 2 al autostrăzii, între Sântimbru şi Aiud, ”nu reprezintă o mândrie nici pentru CNAIR, nici pentru constructor” şi a anunţat că lucrările pe acest tronson vor fi gata până la sfârşitul lunii mai 2020. 

”Predăm 15 km de autostradă care vor deservi toată această zonă care are o foarte mare dezvoltare industrială. Autostrada este finalizată, toată partea carosabilă, marcaje, parapeţi, sistemul de iluminat de tip LED, care a sigură o creştere a siguranţei circulaţiei. Vorbim de o lucrare de mare amploare, de 22 de structuri principale, trei milioane metri cubi de material de terasament şi 80 de utilităţi relocate, opt conducte magistrale de apă şi şapte linii de înaltă tensiune”,  a spus Eusebio Caretta, managerul de proiect.

La rândul său, Paolo Pizzarotti, a mulţumit pentru cee ace el a numit o ”mare realizare”. ”În aceşti ani de prezenţă în România am angajat şi format mult personal român cu care avem încredere că vom avea continuitate. Din acest motiv, participăm şi am participat la diferite licitaţii şi avem încredere că le vom câştiga”, a afirmat preşedintele Impresa Pizzarotti. 

În altă ordine de idei, ministrul Bode a afirmat că pe cei peste 24 de kilometri din Lotul 2, dintre Alba Iulia şi Aiud, lucrurile "nu stau" aşa cum şi-ar fi dorit şi că acest coridor de transport va fi "finalizat în integralitate" în anul 2021. "Îmi doresc (...) ca până la sfârşitul lunii mai, anul viitor, să recepţionăm în integralitate cei 41 de km de Autostradă (loturile 1 şi 2 - n.r.)", a conchis Bode.

Stadiul fizic actual la Lotul 2, în lungime de 24,25 kilometri, este de 78,10%. Lucrările sunt executate de Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor S.A.) - SC Euro Construct Trading 98 SRL. Valoarea se ridică la 549 milioane de lei.

Ambele loturi sunt finanţate prin Fondul de coeziune (85%) şi din bugetul de stat (15%). Loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Sebeş - Turda au fost date în circulaţie în 2018.

Citiţi şi:

Cum arată autostrada A10 Sebeş-Turda, lotul 1, cu o zi înainte de deschiderea circulaţiei. Se mai lucrează la parapeţi, semnalizare şi marcaje VIDEO

Cum a afectat pandemia de gripă spaniolă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Mărturii istorice inedite

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite