Săptămâna europeană a oraşelor şi regiunilor la Bruxelles. Peste 9.000 de participanţi dezbat viitorul Europei la cel mai mare eveniment de dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Bruxelles a început luni, 7 octombrie, ”Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor”, cel mai mare eveniment de dezvoltare regională din Europa, desfăşurat anual timp de patru zile.

Cea de-a 17-a ediţie are în prim plan politica de coeziune pentru o Europă mai verde, mai incluzivă şi mai inteligentă. Acest eveniment anual este organizat în marja celei de-a 136-a sesiuni plenare a Comitetului European al Regiunilor şi s-a deschis luni, 7 octombrie, printr-o dezbatere la nivel înalt asupra viitorului Europei.

În timpul acestei săptămâni se vor organiza aproape 400 de evenimente, inclusiv o conferinţă la nivel înalt privind transformarea regiunilor poluante. Ediţia din acest an reuneşte peste 9.000 de participanţi şi peste 600 de politicieni locali, regionali, naţionali şi europeni vor participa la aproape 400 de ateliere şi dezbateri, expoziţii şi oportunităţi de reţea despre diferitele aspecte ale politicii de coeziune.

#EURegionsWeek va oferi din nou o oportunitate unică pentru a înţelege mai bine modul în care regiunile şi oraşele folosesc fondurile UE pentru a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi modul în care fondurile polticii de coeziune fac Europa mai ecologică, mai incluzivă şi mai inteligentă.  Regiunile şi oraşele sunt implicate în elaborarea majorităţii politicilor UE. Autorităţile publice de la nivelurile subnaţionale din UE gestionează o treime din cheltuielile publice (2.100 de miliarde EUR pe an) şi două treimi din investiţiile publice (aproximativ 200 de miliarde EUR), acestea din urmă fiind adesea cheltuite în conformitate cu dispoziţiile legale ale UE.

Imagine indisponibilă

Evenimentul a demarat în 2003, când Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanţilor locali şi regionali, a invitat reprezentanţele locale şi regionale la Uniunea Europeană cu sediul la Bruxelles să deschidă larg uşa vizitatorilor, în acelaşi moment, în cadrul unui concept comun, „Ziua porţilor deschise”. De-a lungul anilor, această iniţiativă a devenit un eveniment anual major, în care se

implică şi Comisia Europeană şi alte părţi interesate. În 2016, evenimentul a fost redenumit „Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor”, în loc de „OPEN DAYS”, pentru a evita confuzia cu evenimentul anual „Open Doors/Open Days” („Ziua porţilor deschise”), organizat în luna mai de toate instituţiile UE în apropierea Zilei Schuman, dar şi cu evenimente similare organizate de reprezentanţele Comisiei în statele membre cu aceeaşi ocazie.

Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor este organizată în comun de Comitetul European al Regiunilor (CoR) şi Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene. La începutul anului, de obicei în luna ianuarie, organizatorii lansează o invitaţie de participare în parteneriat. În urma acestei invitaţii, sunt selectaţi peste 200 de parteneri din întreaga Europă: regiuni şi oraşe, în principal grupate în consorţii tematice (parteneriate regionale), întreprinderi, instituţii financiare, asociaţii internaţionale sau organizaţii universitare.  În contextul evenimentului „Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor”, organizat la Bruxelles, fiecare parteneriat regional este invitat să organizeze o manifestare la nivel local în cadrul iniţiativei „Europa în regiunea mea/oraşul meu”, sub forma unui dialog cu cetăţenii sau unor dezbateri politice, şi să implice un membru al Comitetului European al Regiunilor. Obiectivul dialogurilor cetăţeneşti este de a asculta şi de a transmite direct Comitetului rezumatele discuţiilor purtate în oraşe şi regiuni.

Imagine indisponibilă

Manifestările de la nivel local vizează o gamă largă de participanţi, printre care publicul larg, factorii de decizie politică, experţi, autorităţile locale şi regionale şi presa, pentru a spori gradul de sensibilizare cu privire la impactul politicilor UE asupra regiunilor şi oraşelor. Impactul a fost evaluat în mod sistematic încă de la începuturile acestei manifestări. Participanţii au subliniat în special faptul că informaţiile provenind de la instituţiile UE şi contactele stabilite cu colegi din alte ţări sunt importante pentru capacitatea lor de a gestiona profesional fondurile UE. Impactul mediatic considerabil dovedeşte, de asemenea, importanţa acestui eveniment. În acets an, peste 200 de jurnalişti din presa scrisă, audiovizuală şi online din întreaga Europă au venit la Bruxelles pentru a reda evenimentul.

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite