Savantul român Sergiu Paşca, o nouă distincţie importantă în SUA din partea Societăţii Filozofice Americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Paşca studiază în SUA ştiinţele comportamentale. Foto: pascalab.com
Sergiu Paşca studiază în SUA ştiinţele comportamentale. Foto: pascalab.com

Cercetătorul român Sergiu Paşca, născut în Aiud şi stabilit în SUA, este laureatul din anul 2021 al Premiului Judson Daland pentru realizări remarcabile în investigaţii clinice orientate către pacient.

Sergiu Paşca este profesor asociat în psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Stanford Center for Sleep Sciences and Medicine ”Bonnie Uytengsu”, director al Stanogen Brain Organogenesis Program şi director al Stanford Neuroscience Stem Cell Core, Wu Tsai Neurosciences Institute, Universitatea Stanford.

Premiul va fi acordat la reuniunea din 2022 din aprilie a Societăţii Filozofice Americane.

Distincţia poartă numele doctorului Judson Daland, născut în 1860, un proeminent medic din Philadelphia şi o figură remarcabilă în cercetarea medicală, care a lăsat cea mai mare parte a proprietăţii sale Societăţii pentru a sprijini cercetarea în medicina clinică.

Premiul recunoaşte realizările remarcabile în investigaţia clinică, în special cercetarea orientată spre pacient. Premiul de 50.000 $ este oferit la fiecare 3-5 ani. În plus faţă de premiu, o bursă Judson Daland este acordată anual folosind aceste fonduri. Membrii comitetului de selecţie Daland este format din personalităţi ale lumii ştiinţifice şi medicale americane.

În primăvara acestui an, Societatea Internaţională de Cercetare în domeniul Schizofreniei (SIRS) l-a numit pe Sergiu Paşca, cercetătorul anului 2021. Dr. Sergiu Pasca este profesor asociat în cadrul Departamentului de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale de la Universitatea Stanford. El este, de asemnea, ”Bonnie Uytengsu and Family Director” al Stanford Brain Organogenesis, dar şi cercetător al ”CZI Ben Barres” şi ”NYSCF Robertson”.

Sergiu Paşca este originar din oraşul Aiud şi a plecat din România în 2009. La doar 31 de ani a reuşit să deţină propriul laborator (Pasca Lab) la una dintre cele mai mari şi mai importante universităţi din SUA. Începând din ianuarie 2014, dr. Sergiu Paşca conduce propriul său grup de cercetare în domeniul bolilor neuropsihiatrice în calitate de membru al corpului profesoral al Universităţii Stanford în California. A primit în total aproape 20 de premii şi distincţii din partea unor organizaţii şi societăţi din domeniul medical.

Scopul laboratorului ”Paşca” este de a descifra mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului. Grupul de cercetători utilizează o abordare multidisciplinară care include elemente de genetică umană şi neurobiologia dezvoltării, modele animale şi neuroni diferenţiati din celule pluripotente reprogramate obţinute de la pacienţi. 

Obiectivul pe termen lung al grupului condus de Dr. Sergiu Paşca la Stanford este de a identifica noi ţinte terapeutice pentru bolile neuropsihiatrice. În 2019 a obţinut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la proprietarul Facebook, Mark Zuckerberg, prin fundaţia ”Chan Zuckerberg Initiative”, pentru finanţarea cercetărilor sale.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

„Supravieţuitorul” care trăieşte de cinci ani în paradisul din Munţii Cugirului FOTO

 

Moarte înfiorătoare pentru un student de la Academia Militară din Capitală, după ce a alunecat pe un fierăstrău circular

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite