Scandalul deşeurilor din Alba Iulia. Locuitorii afectaţi de noua zonă de depozitare ameninţă cu blocarea drumurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşeurile au năpădit Alba Iulia în ultima vreme
Deşeurile au năpădit Alba Iulia în ultima vreme

Saga colectării şi depozitării deşeurilor menajere din Alba Iulia continuă. O decizie a Primăriei privind amenajarea unei platforme de depozitare temporară în zona cartierului Partoş este puternic contestată de către locuitorii din zonă.

Primăria Alba Iulia ar urma să construiască platformă temporară pentru depozitarea deşeurilor menajere în zona cartierului Partoş. Investiţia de peste 690.000 de lei va trebui finalizată până la mijlocul lunii martie, când nu se va mai putea face transferul la actuala rampă provizorie din Bărăbanţ, care nu va mai fi autorizată de către autorităţile de mediu.

Consilierii locali din municipiul Alba Iulia vor avea de aprobat în şedinţa de marţi, 28 ianuarie 2020, indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Construire platformă stocare temporară deşeuri menajere şi împrejmuire, amplasare modul control”. Platforma de beton va avea o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi şi va fi amplasată în zona staţiei de epurare din cartierul albaiulian Partoş.

Datorită termenului restrictiv solicitat de către Instituţia Prefectului la Ministerul Apelor şi Pădurilor pentru funcţionarea temporară a operatorului de salubritate pe amplasamentul actual se impune ca execuţia să nu depăşească 60 de zile de la data solicitării, adică la data de 20.01.2020. Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 693.884 lei.

Oamenii care locuiesc pe strada Rogozului, în imediata apropierea a viitoare platforme, susţin că nu vor permite ca deşeurile să fie aduse lângă casele lor. ”Suntem patru familii care avem casele foarte aproape. Faţă de locuinţa mea sunt doar 10 metri. Nu suntem de acord cu stabilirea acestui depozit de deşeuri lângă casele noastre. Nimeni nu ne-a întrebat dacă suntem de acord. Conform legii, o astfel de amenajare poate fi făcută la minimum 500 de metri de locuinţe”, a spus Ioan Ciocan, locuitor pe strada menţionată. Acesta afirmă că a aflat din presă despre faptul că vor fi vecini cu noua staţie de gunoaie a oraşului în condiţiile în acre autorităţile ar fi trebuit să îi întrebe şi pe ei. Alte locuinţe din Partoş, situate pe strada Dacilor, vor fi la o distanţă de circa 100 - 150 de metri de viitoarea platformă de depozitare temporară şi transfer. ”Mâine dimineaţă (astăzi – n.r.) vom merge o delegaţie de 4 persoane la Primărie pentru a discuta această situaţie cu conducerea instituţiei. Dacă nu vor fi de acord să mute staţia în altă parte, atunci vom bloca drumul şi tot nu vom permite maşinilor să descarce gunoaie lângă casele noastre”, a completat cetăţeanul din Partoş. 

platforma deseuri alba iulia

Platforma betonată (culoarea gri) va fi amenajată la mică distanţă de locuinţe (haşurate cu culoarea roşie)

Prin proiectul administraţiei locale se propune, în principal, realizarea unei platforme betonate în suprafaţă de circa 1.000 de metri pătraţi. Pe latura lungă a platformei se va amenaja o elevaţie (perete) de beton de 1,5 metri înălţime pentru facilitarea încărcării deşeurilor în autovehicul. Pentru curăţarea platformei în vederea îndepărtării mirosului precum şi pentru colectarea scurgerilor de levigat şi a pluvialelor, la marginea platformei este prevăzut un bazin de legivat care se va descărca periodic prin vidanjare.

Reamintim faptul că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a ridicat autorizaţia temporară a operatorului Polaris de a depozita gunoiul ridicat din municipiu pe platforma provizorie de la Bărăbanţ. Acţiunea de ridicarea a autorizaţiei a fost efectuată de ANPM în 16 ianuarie, în urma unei reclamaţii venite în data de 13 ianuarie din partea unei persoane jurudice care îşi desfăşoară activitatea în zona rampei de la Bărăbanţ. Transferul provizoriu la rampa de la Bărăbanţ se va mai putea realiza doar 60 de zile, timp în care Primăria Alba Iulia trebuie să amenajeze o nouă staţie de transfer. 

Citiţi şi:

Cazul bărbatului de 38 de ani care a murit la spitalul din Alba Iulia după o durere în gât. Ce arată autopsia şi poziţia medicilor

 

Cum se conduc maşinile diesel. Turaţia corectă la care trebuie menţinut motorul pentru a nu fi uzat

 

FOTO VIDEO Raven’s Nest, cătunul unde străinii descoperă România tradiţională

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite