Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Scandalul Kronospan Sebeş: compania austriacă obţine suspendarea deciziei privind revizuirea autorizaţiei integrate de mediu

1
25 Jul 2015 20:00:43
Autor: Dorin Ţimonea
Platforma industrială Kronospan Sebeş
Platforma industrială Kronospan Sebeş

Kronospan Sebeş a câştigat un prim proces cu Ministerul Mediului, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi APM Alba, instituţii care au decis în luna mai 2015 reluarea procedurii privind obţinerea autorizaţiei integrate de mediu pentru platforma industrială ce cuprinde şi fabrica de formaldehidă. Compania a solicitat în instanţă anularea actului administrativ, obţinând suspendarea deciziei până la judecarea procesului pe fond.

Decizia a fost luată în 14 iulie la Curtea de Apel Bucureşti şi nu este definitivă. ”Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea Deciziei 4177/12.05.2015 astfel cum a fost completată prin Decizia 4461/26.05.2015 emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba până la pronunţarea instanţei de fond. Dispune suspendarea Deciziei 3046/GLG/ 06.05.2015 a Comisiei de Analiză a contestaţiilor din cadrul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în 5 zile de la comunicare”, se afirmă în minuta soluţiei instanţei din Bucureşti. În paralel, Kronospan a deschis un proces prin care solicită anularea actului administrativ. 
 
Decizia referitoare la reluarea procedurii privind obţinerea autorizaţiei integrate de mediu pentru platforma industrială a venit după luni de proteste în timpul cărora mii de locuitori din Sebeş au cerut ca noua fabric de formaldehidă cu capacitate de 60.000 de tone pe an să nu fie autorizată. Ministerul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat vineri la Alba Iulia că procesul a fost pierdut pentru că juriştii instituţiei s-au prezentat nepregătiţi.
 
”Noi o să facem recurs şi în recursul respectiv am cerut juriştilor care vor merge în instanţă să explice exact ce se înţelege prin revizuirea autorizaţiei de mediu şi de fapt ceea ce au înţeles dumnealor. Mie mi s-a părut, le-am şi spus şi nu mă feresc să vă spun lucrul acesta, că s-au dus nepregătiţi la prima instanţă, dar cu certitudine, lucrul acesta nu o să se mai mai întâmple la cea de-a doua instanţă”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Hotârârea definitivă privind suspendarea actului administrative va fi pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Reprezentanţii Ministerului Mediului au considerat că emiterea deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru platforma Kronospan nu a luat în considerare impactul cumulat asupra mediului în contextul măririi capacităţii de producţie propuse, inclusiv al creşterii capacităţii de producţie a plăcilor lemnoase de tip MDF şi PAL cu toate proiectele/activităţile de pe amplasament/platform industrială, cu luarea în considerare a distanţelor faţă de aşezările umane şi a altor obiective de interes public.

 
”Comisia a dispus completarea documentaţiei, ca urmare a modificărilor majore suferite de legislaţia specific în domeniu, pe durata desfăsurări iîntregii proceduri de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu. De asemenea, Comisia a decis completarea documentaţiei SC Kronospan Sebeş SA de solicitare a revizuirii autorizaţiei integrate de mediu cu analiza şi evaluarea dispersiei emisiilor de poluanţi în aer, având în vedere sursele identificate în cadrul analizei impactului cumulat şi contribuţia fondului regional, cu luarea în considerare a efectelor altor activităţi ce se desfăşoară în zona luată înconsiderare. În plus, după ce SC Kronospan Sebeş SA va completa documentaţia conform solicitării, Comisia a dispus ca APM Alba să o supună analizei detaliate în cadrul procedurii cu reconsiderarea, după caz, a deciziei de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu şi a condiţiilor stipulate în proiectul de autorizaţie integrată de mediu, după caz”, se afirmă în comunicatul Ministerului Mediului făcut public în 7 mai 2015.
 
Începând cu luna ianuarie, la Sebeş au fost organizate mai multe proteste împotriva companiei producătoare de plăci din lemn (pal şi mdf) care se pregăteşte să inaugureze o instalaţie de fabricare a formaldehidei cu capacitate de 60.000 de tone pe an, la care au participat mii de persoane. Oamenii solicită anularea tuturor autorizaţiilor emise şi relocarea instalaţiei de producţie formaldehidă în afara oraşului. Protestatarii afirmă că substanţa este cancerigendă. de cealaltă parte, reprezentanţii Kronospan au precizat că emisiile de la instalaţiile de pe platforma industrială se încadarează în limitele legale şi că noua fabrică nu va polua atmosfera.
 

Contestaţii pentru autorizaţia integrată de mediu de la Kronospan Sebeş. Ministerul Mediului suspenda procedura

 

Kronospan cheamă la ”conciliere directă” organizatorii protestelor împotriva poluării industriale

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

dan dan
26.07.2015, 18:01:29

Hai ca va ajuta cititorii daca nu aveti juristi la minister. Kronospan vrea sa mareasca capacitatea de productie la instalatiile de formaldehida,placi PAL si placi MDF. Ca sa dam exemplu pt instalatia producere pal vor sa-si mareasca capacitatea cu peste 600 metri cubi de placi/zi. Lege nr. 278 din 24/10/2013 privind emisiile industriale spune ca nu poti face o modificare substantiala intr-o instalatie fara sa faci un studiu de impact asupra mediului. Modificare substantiala conform anexei acestei legi este depasirea valorii de prag de 600 metri cubi/zi,adica daca vrei sa modifici instalatia si sa produci mai mult cu peste 600 metri cubi/zi trebuie sa faci studiul de impact .Adica se aplica Art 5 din legea 278/2013 pt 3 care zice: În cazul unei instalaţii noi sau al unei modificări substanţiale a acesteia, când se aplică prevederile art. 9 din Hotărârea Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acordarea autorizaţiei integrate de mediu/autorizaţiei de mediu se analizează şi se utilizează toate informaţiile relevante sau toate concluziile obţinute în temeiul art. 7, art. 11 alin. (1), (2) şi (4), art. 12 alin. (1), (2) şi (4), art. 13 alin. (1), art. 15-17 şi art. 21 din respectiva hotărâre a Guvernului, precum şi informaţiile obţinute potrivit prevederilor art. 7 alin. (23) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Chiar asa de greu este pt instanta si pentru avocati sa inteleaga ca nu poti sa maresti substantia capacitatea de productie la o instalatie fara un studiu de impact asupra mediului nca sa vezi ce efecte are asupra faunei care traieste pe langa fabrica?

Modifică Setările