Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Se asfaltează Trans-salina, drumul spre un sat cu 14 oameni. Costul investiţiei: peste 30.000 de euro pe cap de locuitor

0
12 May 2021 16:03:27
Autor: Dorin Ţimonea
Primul asfalt a fost turnat în apropierea localităţii Ocnişoara
Primul asfalt a fost turnat în apropierea localităţii Ocnişoara

Un nou drum din Alba, care poate avea un potenţial turistic important, este în curs de modernizare. Are o lungime de aproape 8 kilometri şi leagă de civilizaţie două sate, cu o populaţie de circa 50 de locuitori, ale comunei Lopadea Nouă din Alba.

Asfaltarea drumului a început marţi, 11 mai 2021, între Ocnişoara şi Ciuguzel, pe o distanţă de 4 km. Locuitorii de aici au văzut pentru prima dată în viaţa lor asfalt în satul în care s-au născut, au crescut şi au trăit. 
 
Localnicii l-au numit şi drumul ”Trans-salina” datorită reliefului deluros cu pantă mare pe care este executat.
 
Modernizarea drumului comunal Ciuguzel - Ocnişoara - Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi va reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie. La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.
 
Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii. Drumul de pământ devenea practic inmposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici. Un calcul simplu arată un cost de aproximativ 163.000 de lei (circa 32.000 de euro) pe cap de locuitor, în ceea ce priveşte investiţia în modernizarea drumului. 
 
Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei este derulat de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA. 
 
Trans-salina pregătită pentru asfaltare 
 
Modernizarea drumului va permite Consiliului Judeţean să demareze o investiţie în realizarea unui ştrand termal la Ocnişoara, satul fiind amplasat pe un masiv de sare care are legătură diectă cu zona salină de la Ocna Mureş. De altfel, localnicii au amenajat un mic lac sărat unde se relaxează vara.
 
Micul ştrand sărat de la Ocnişoara
 
”Acum 100 de ani, Ocnişoara era o comună cu peste 500 de locuitori, cu cele mai bune terenuri din zonă, unde şi în vremea foametei şi secetei pământul asigura traiul întregii regiuni. Datorită drumului impracticabil, amplasat pe un teren deluros, satul s-a depopulat, ajungând la 14 locuitori. Visul atât de mult dorit începe azi să ia contur. Prin reabilitarea acestui drum se va facilita accesul în această zonă cu bogăţii naturale deosebite. Existenţa unui masiv de sare în acest loc, duce la demararea lucrărilor privind construirea unui ştrand rustic de către CJ Alba.
 
De asemenea, tot aici se remarcă prezenţa unui câmp de 3 ha numit «saramură» şi o fântână purtătoare de apă sărată, ce izvorăşte în permanenţă de sute de ani. Fauna şi flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul şi căpriorul pot fi văzuţi în mediul lor natural.  Mii de specii rare de plante, animale şi insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naştere a ariei protejate «Pajiştile lui Suciu» (sit de importanţă comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajişti stepice, Păduri dacice de stejar şi carpen şi Tufărişuri. 
 
Acest segment de drum face legătura între satele Ciuguzel şi Odverem, facilitând accesul cu maşina şi punând în valoare minunata peisagistică a zonei. Totodată se pot admira câmpurile cu trandafiri, lavandă şi pomi fructiferi ale localnicilor deosebiţi de pricepuţi”, spune primarul din Lopadea Nouă, Cătălin Marina Indreiu.
 
Satul cu 14 locuitori
 
”Acest proiect, parte dintr-un program de modernizare a drumurilor comunale, va facilita accesul în zonă, aspect deosebit de important pentru dezvoltarea comunităţii. De asemenea, se află în curs de realizare, în colaborare cu SC APA CTTA, un proiect de alimentare cu apă a zonei. Aceste investiţii vor aduce reale beneficii locuitorilor comunei Lopadea Nouă, principalul scop urmărit fiind creşterea calităţii vieţii. Implicaţiile se vor resimţi însă nu doar în plan social, ci şi în plan economic şi turistic, având în vedere că, la Ocnişoara, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Lopadea Nouă fac demersuri pentru valorificarea potenţialului zonei, prin amenajarea Băilor sărate, un spaţiu de agrement şi relaxare”, afirmă Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
 
Valea unde este amplasat satul Ocnişoara
 
Ocnişoara este amplasat în vestul judeţului Alba, în zona Podişului Târnavelor. Faptul că pe teritoriul acestuia se află ape sărate rezultă şi din denumire. Prospecţiunile geologice au evidenţiat prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului. 
 
La ”murătoarea” din Ocnişoara a fost amenajată o fântână de unde apa sărată este luată de localnici în sticle. Nivelul apei sărate din fântână nu scade niciodată cu excepţia perioadei de dinainte de Crăciun când sunt sacrificaţi porcii. Proprietăţile apei sunt folosite de oameni pentru a îmbunătăţi calităţile bucatelor. Carnea, slănina şi cârnaţii de porc sunt sărate înainte de procesul de afumare fapt care face să nu se strice nici în timpul verii. O altă întrebuinţare a apei este la murăturile pentru iarnă. De asemenea, apa este utilizată şi ca remediu pentru diverse boli, în special reumatismul.
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 


A început asfaltarea Transalpinei de Apuseni, şoseaua turistică spectaculoasă de 78 de km FOTO VIDEO 


Rechizitoriul unei şpăgi de 100 de lei, demontat de judecători. Procurorul, criticat pentru abuzuri în anchetarea unui pensionar

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările