Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Se suspendă gratuităţile la transportul de călători din Alba Iulia. Pensionarii, elevii şi studenţii vor plăti preţul întreg

2
23 Feb 2021 22:46:00
Autor: Dorin Ţimonea
Autobuz STP Alba Iulia
Autobuz STP Alba Iulia

Municipiul Alba Iulia rămâne de miercuri, 24 februarie, fără gratuităţi la transportul public. Toţi călătorii vor plăti preţul întreg al unui bilet, respectiv 2,5 lei.

Potrivit Societăţii de Transport Public (STP), începând cu 24 februarie 2021, ora 12.00, toţi călătorii vor plăti preţ întreg pentru transportul în comun.
 
STP este obligată să impună această măsură ca urmare a restanţelor la plată acumulate de Primăria Alba Iulia. Datoriile către societatea de transport se ridică, în prezent, la aproape 3 milioane de lei, au transmis reprezentaţii companiei, într-un comunicat de presă. 
 
”Refuzul primăriei la plata facturilor emise pentru serviciile prestate în acest an a dus la situaţii limită în desfăşurarea activităţii, pornind de la imposibilitatea întreţinerii eficiente şi fără compromisuri a flotei de autobuze, până la incapacitatea plăţii salariilor pentru cei 200 de angajaţi.
 
Pentru a putea menţine activitatea de transport public, serviciu absolut esenţial pentru Alba Iulia şi celelalte localităţi membre ale AIDA TL, STP va încasa de la albaiulieni preţul întreg pentru un bilet care permite călătoria timp de o oră, chiar şi de la cei care beneficiază de reduceri şi gratuitate la transport”, se precizează într-un comunicat al companiei.
 
Episodul este parte a unei dispute între societate şi conducerea Primăriei Alba Iulia, ai cărei reprezentanţi ar vrea scoaterea STP de pe traseele de călători din municipiu şi aducerea unei alte societăţi. Problema este că STP a câştigat recent licitaţia pentru delegarea serviciului metropolitan de călători pentru o perioadă de şase ani. Între timp însă, primarul Gabriel Pleşa a refuzat să achite facturi de circa 3 milioane de lei emise în baza vechiului contract.
 
„Din păcate, paharul s-a umplut iar vina pentru acest lucru o poartă, strict, conducerea primăriei. Îi transmit acest lucru fără nici o rezervă domnului primar Gabriel Pleşa şi îl asigur că războiul pe care crede că-l poartă cu STP este unul împotriva albaiulienilor şi nu numai. Au trecut luni de zile în care noi nu am făcut altceva decât să fim evaluaţi şi, în cele din urmă, declaraţi câştigători ai unei licitaţii.
 
Au existat suficiente ocazii, garantate de lege, în care domnul Pleşa ar fi putut fi prezent, pentru că a primit un mandat să rezolve problemele unui oraş, nu să le pornească. Firma noastră, cu tot ce înseamnă costuri cu salarii, întreţinerea mijloacelor de transport, combustibili etc. nu poate să-şi mai acopere cheltuielile pentru acest segment al gratuităţilor. Asta, atenţie, în condiţiile în care Gabriel Pleşa, în calitate de primar, nu onorează la plată facturile restante pe care municipalitatea le are faţă de societatea noastră”; susţine directorul STP, Stelian Nicola.
 
Acesta susţine că pensionarii, elevii sau studenţii ar urma să fie coborâţi din autobuze dacă nu vor plăti biletul întreg. ”Oamenii aceştia, vă asigur, că nu au nicio vină că unora le arde de strategii murdare, fără alternative clare şi fără a avea habar de lege. Pentru mine, personal, la Alba Iulia, ziua de 24 februarie 2021 este o zi mai neagră decât eşapamentul oricărui politician sau edil care-şi hrăneşte orgoliul sau interesul pe spatele cetăţeanului pe care este obligat să-l sprijine”, a completat Stelian Nicola.
 
În comunicat se mai afirmă că lucrurile ar putea reveni la normal sau, dimpotrivă, se poate ajunge la blocarea transportului local, în funcţie de ce decizii va adopta conducerea primăriei. 

”Considerăm că suntem îndreptăţiţi să solicităm respectarea legilor în vigoare, respectiv asumarea în cadrul Consiliului Local, cât mai repede, a contribuţiei la AIDA TL, chiar şi parţială, pentru anul 2021, dar şi plata facturilor către STP garantată de încadrarea în limita de 1/12 din bugetul anului anterior, până la votarea bugetului. Refuzul de a participa la şedinţele AIDA TL, dar şi faptul că până la această dată nu s-a promovat niciun proiect de HCL privind contribuţia Municipiului Alba Iulia la AIDA-TL, ar putea face imposibilă plata facturilor restante, mai devreme de luna aprilie”, a mai transmis STP.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Pop Max
23.02.2021, 22:59:49

Prostia de a alege un primar userist se plătește. Păcat de sărmanii elevi, victime ale nesimțirii primarului Pleșa.

-9 (11 voturi)
Daniel Popescu
24.02.2021, 01:01:53

useristii o vor suck la next election

Modifică Setările