Secretele celei mai vechi staţii meteo din România. A funcţionat peste 100 de ani, la Alba Iulia, în Biblioteca Batthyaneum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Alba Iulia, în cadrul bibliotecii Batthyaneum, a funcţionat cea mai veche staţie meteorologică din România. Perioada în care de la Alba Iulia s-au oferit informaţii referitoare la vreme este cuprinsă între anii 1843 – 1955. Un rol important în menţinerea staţiei meteo în stare de funcţiune l-au avut profesorii de la seminarul romano-catolic.

Despre înfiinţarea şi funcţionarea staţiei meteorologice de la Biblioteca Batthyaneum ne oferă informaţii cercetătorul Constantin Bart, care a publicat în anul 1967 o lucrare pe această temă în revista Apulum. Potrivit acestuia, staţia a funcţionat între 1843 şi 1955, fiind pusă în legătură şi susţinută de Centrul Meteorologic din Bucureşi, din anul 1922. ”În tot acest lung interval de funcţionare, ea a fost condusă de o serie de profesori de la liceul romano-catolic din Alba Iulia. Este meritul lor că s-au putut înregistra de 3 ori pe zi unii parametri, că au întreţinut staţia cu aparatura necesară, uneori din fondurile lor personale şi că unele dintre aceste date au fost prelucrate şi publicate la Muncgen, Viena, Budapesta şi chiar în ţară, la Sibiu”, afirmă cercetătorul Constantin Bart. 

Staţia meteo a fost pusă în funcţiune la distanţă de aproape 50 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Bathyaneum şi a Institutului Astronomic (1798). Cercetătorul explică acest fapt fie prin procesul ce a urmat după moartea fondatorului, contele Ignàc Batthyàny, fie prin lipsa unui personal tehnic şi permanent. ”Dovada o avem în cele 2-3 întreruperi de funcţionare a staţiei meteorologice şi în încetarea definitivă a activităţii observatorului astronomic, după moartea canonicului Moise Koseru”, afirmă Constantin Bart.

image

Aula Magna de la Biblioteca Batthyaneum

Pe lângă informaţiile despre staţia meteorologică, Biblioteca Batthyaneum deţine şi un fond documentar impresionant în domeniul astrologiei şi meteorologiei. ”În aceste publicaţii se făcea o corelaţie pertinentă între diverse modificări ale atmosferei şi apariţia unor epidemii sau epizotii. Spre deosebire de medicii astrologi, observaţiile se făceau pe o bază ştiinţifică şi nu prin simplu empirism ori bazate pe teorii fanteziste. Mai mult, din lista cărţilor de la Batthyaneum se poate observa o nouă disciplină a medicinei – meteorologia – care capătă pentru medicină, treptat, o importanţă mai deosebită: Era dată fie ca subiect de teză pentru obţinerea titlului de doctor, fie se preda tinerilor medici, cum a procedat profesorul Krieger la Viena la începutul secolului al XVIII-lea”, se precizază în articolul publicat în anul 1967. Printre aceste documente aflate în fondul bibliotecii se numărăr ”Libellum de medicorum astrologia” al lui Hipocrate sau ”De judicis astrologis” a lui Cl. Ptolomeu. Se regăsesc, de asemenea, autori celebri din timpul Renaşterii sau de mai târziu: Agrippa, Paracelsus, Caardano, Morinus. 

image

Clădirea Bibliotecii în prezent

Cercetătorul se înreabă ce l-a determinat pe fondatorul bibliotecii să adune toate aceste documente de importanţă uriaşă penru ştiinţă şi istorie. Răspunsul oferit este următorul: ”Se va invoca de unii pe bună dreptate, spiritul lui de umanist. Alţii, mai circumspecţi, ar înclina poate a crede că nu e vorba decât de un fel de adaptare a unui cărturar la secolul în care a trăit, de o acceptare a curentului şi a modei ce era odinioară, când monarhii şi potentaţii zilei obişnuiau să aibă la curtea lor un astrolog şi chiar un asronom, în cazul că medicul curţii nu întrunea asemenea calităţi”.

Citiţi şi:

Pe urmele partizanilor, în cătunul Zăpodie din Apuseni. În urmă cu 60 de ani, aici se ascundeau membrii grupării Şuşman

Jefuirea oraşului Alba Iulia la mijlocul anilor 1600: turcii şi tătarii l-au distrus din temelii

Odiseea statuii lui Avram Iancu din Cîmpeni, cea mai frumoasă reprezentare a eroului naţional din Ţara Moţilor

Răzbunarea comuniştilor împotriva eroului Elie Bufnea: şase ani de închisoare pentru că a scris despre lupta soldaţilor români contra bolşevicilor

Transalpina în fotografii spectaculoase de arhivă. Cum se parcurgea cu maşina cel mai înalt drum din România în 1968

Comorile Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. De la celebrul Codex Aureus la Biblia Sacra şi Institutul Astronomic

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite