Semieşec al DNA Alba într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de peste 1,5 milioane euro. Şase condamnări şi cinci achitări după anularea interceptărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Direcţiei Naţioanle Anticorupţie Sursa pna.ro
Sediul Direcţiei Naţioanle Anticorupţie Sursa pna.ro

DNA Alba Iulia înregistrează un semieşec în cursul cercetării judecătoreşti a celui mai mare dosar de corupţie instrumentat de această structură de Parchet. Curtea de Apel Alba Iulia a condamnat şase inculpaţi şi a achitat cinci într-o cauză în care prejudiciul calculat depăşeşte 1,5 milioane de euro.

Procurorii au dispus, în 2015, trimiterea în judecată a 12 inculpaţi acuzaţi de mai multe infracţiuni, dintre care cea mai gravă a fost constituirea unui grup infracţional organizat. A fost cel mai mare dosar de corupţie instrumentat de structura DNA din Alba Iulia.

Dosarul se referă la lucrările de construcţie a staţiei de epurare de la Ocna Sibiului (judeţul Sibiu) şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în oraşul Breaza, judeţul Prahova, finanţate din fonduri europene. 

Cele două contracte au fost câştigate de societăţi care au falisficat o parte a documentelor pentru a îndeplini criteriile de calificare. Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile a doi notari publici din Braşov. 

În cauză este judecat şi preşedintele Camerei de Comerţ Cluj, Ştefan Dimitriu, a cărui firmă, De Construcţii Napoca SA, a obţinut contractul din Sibiu. 

Dimitriu a fost achitat, la fel ca societatea comercială pe care o conduce; el fusese acuzat de tentativă la infracţiune de folosire a unor documente false pentru obţinerea de fonduri europene şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune.

Infracţiunea de constituire a unui grup infracţional a fost anulată după ce instanţa a constatat nulitatea absolută a actelor de punere în executare a 10 mandate de supraveghere tehnică din perioada octombrie 2014 – mai 2015, respectiv a încheierilor din instanţa prin care au fost aprobate, a interceptărilor telefonice şi a proceselor verbale de redare a acestora, realizate de SRI.

În cauza au rămas 11 inculpaţi, după ce unul dintre aceştia a decedat în timpul procesului. Condamnările şi achitările dispuse de instanţa prin hotărârea din 16 octombrie 2020:

Saad Khalil - 4 ani de închisoare cu executare;

Simona Mariana Luther - 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;

Mihail Iordache - 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;

Valeria Doina Buzea - 3 ani, 6 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare;

Cristina Tudorache - 5 ani şi 10 luni de închisoare, 5.400 lei amendă penală;

Marie Henri Luc Deniel - 6 ani şi 1 luna de închisoare, 5.400 lei amendă penală;

Ghassan Homsi - achitat.

Ziad Younes - achitat;

Mazen Bachir - achitat;

Ştefan Florea Dimitriu - achitat;

Costin Gimi Palada - achitat.

De asemenea, a fost admisă în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Butec ŞAL, fiind obligaţi în solidar inculpaţii Deniel Luc Henri Marie, Tudorache Cristina şi Buzea Valeria Doina la plata sumei de 30.000 euro în echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de daune morale.

Instanţa a mai admis acţiunea civilă formulată şi precizată de partea civilă S.C. Hidro Prahova S.A. şi a obligat la plata sumei de 7.581.307,23 lei pe inculpaţii Deniel Luc Henri Marie, Tudorache Cristina, Iordache Mihail, Luther Simona Mariana, Khalil Saad, Buzea Valeria Doina, şi firmele inculpate Cast S.R.L. şi Balkanstek S.R.L. Cele două societăţi au fost condmanate la plata unor amenzi penale în valoare de 625.000 de lei, respectiv 875.000 de lei şi le-a fost interzis dreptul de a mai participa la licitaţii timp de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii.

   

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2011 – 2014, în contextul derulării unor programe finanţate din fonduri europene, inculpaţii Palada Costin-Gimi, Deniel Luc Henri Marie şi Tudorache Cristina au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat inculpaţii Younes Ziad şi Homsi Ghassan, pe parcurs aceştia fiind sprijiniţi de inculpaţii Iordache Mihail, Luther Simona Mariana, Bachir Mazen, Khalil Saad, toţi având scopul declarat şi urmărit de a obţine, prin mijloace nelegale, finanţarea europeană şi naţională.

Vă mai recomandăm şi:

 

FOTO Cum a fost salvată de la dispariţie o căsuţă veche de 160 de ani, parcă desprinsă din poveşti, din Apuseni

 

FOTO VIDEO Mobilizare susţinută şi pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş - Turda. Stadiul fizic se apropie de 80%

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite