Sentinţă definitivă în cazul magistratului de la Curtea de Apel Alba judecat pentru ucidere din culpă: 2 ani de inchisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat în data de 16 aprilie 2019 sentinţa definitivă în dosarul penal în care un magistrat de la Curtea de Apel Alba Iulia a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Instanţa supremă a respins apelul judecătorului N. Cristina şi a menţinut hotărârea instanţei de fond, Curtea de Apel Cluj, care a hotărât condamnarea magistratului la 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 3 ani.

Dosarul este rezultatul unui accident provocat de judecător în 16 aprilie 2014, pe trecerea de pietoni de pe Bulevardul Încoronării din Alba Iulia, în urma căruia un bărbat de 68 de ani şi-a pierdut viaţa. P.H., de 68 ani, din Alba Iulia, care traversa strada prin loc marcat şi semnalizat corespunzător, a fost acroşat de un autoturism condus de magistrat. În urma impactului, bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean Alba unde a murit la o săptămână după accident.

”Organele de urmărire penală au constatat că din ansamblul materialului probator a rezultat că evenimentul rutier s-a produs din culpa exclusivă a inculpatei, care se deplasa cu autoturismul cu o viteză de circa 39 km/h în momentul impactului, creând o stare de pericol potenţial prin neadecvarea vitezei în apropierea unei treceri pentru pietoni, stare de pericol care s-a declanşat în momentul în care victima H. P. a pătruns pe suprafaţa carosabilă, angajându-se în traversarea drumului pe trecerea de pietoni de la dreapta la stânga în raport cu direcţia de deplasare a autoturismului condus de inculpată.

Rapoartele de expertiză au stabilit că starea de pericol nu putea fi influenţată de condiţiile meteorologice, configuraţia drumului sau intensitatea traficului, fiind determinată de angajarea pietonului în traversare pe marcajul pietonal. S-a mai stabilit că accidentul putea fi evitat dacă inculpata ar fi acţionat sistemul de frânare al autoturismului încă din momentul declanşării stării de pericol iminent, spaţiul la care se afla autoturismul faţă de locul impactului, în momentul declanşării stării de pericol iminent, fiind superior celui necesar opririi de la viteza de deplasare, iar valoarea vitezei de la care accidentul putea fi evitat prin frânare fiind superioară atât celei de deplasare cât şi celei admise pe sectorul de drum pe care s-a produs evenimentul rutier”, se precizează în motivarea deciziei de la instanţa de fond, Curtea de Apel Cluj.

Instanţa de judecată a respins afirmaţiile femeii potrivit cărora ”pietonul a apărut brusc în faţa autoturismului”, precum şi faptul că trecerea de pietoni era nesemnalizată şi cu marcajul pietonal degradat. ”Într-adevăr, trecerea de pietoni nu era prevăzută cu indicator de presemnalizare din direcţia cartier cetate-gară , însă marcajul pietonal era vizibil, iar existenţa trecerii de pietoni din acea zonă era cunoscută de inculpată întrucât circula zilnic pe această rută, după cum rezultă din declaraţia acesteia”, a mai precizat judecătorul de la instanţa de fond.

Pe durata termenului de supraveghere de 3 ani, magistratul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 zile la Primăria municipiului Alba Iulia sau Biblioteca Judeţeană Alba.

Citiţi şi:

 

Cum a reuşit un deţinut să înşele din penitenciar 7 persoane care au plătit bani pentru un loc de muncă. Manevra penală pusă la cale de infractor

 

Trucuri pentru a plăti amenda la jumătate din valoare. Ce trebuie să scrie într-un proces verbal pentru a fi valabil

 

Cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor: Acel Iancu Marin, „victima“ lui Augustin Lazăr, era de fapt informatorul „Călin F“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite