Seva de mesteacăn, „elixirul magic al şamanilor“. Pensiunea din Apuseni unde turiştii sunt trataţi cu băutura curativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seva de mesteacăn se obţine doar primăvara când vegetaţia începe să renască
Seva de mesteacăn se obţine doar primăvara când vegetaţia începe să renască

Mesteacănul mai este denumit şi arborele vieţii. Originar din Siberia, copacul este des întâlnit şi în România, mai ales în zonele deluroase, dar, uneori, şi la câmpie. Seva de mesteacăn este cunoscută pentru capacităţile sale curative deosebite care au fost testate de-a lungul anilor prin numeroase studii medicale şi se poate utiliza atât intern, cât şi extern.

Seva de mesteacăn se poate obţine relativ uşor de către oricine are un astfel de arbore în apropiere. Acest produs cu calităţi curative deosebite se colectează cam o lună pe an, primăvara când natura se dezgheaţă şi vegetaţia începe să renască. 

Se obţine prin sfredelirea (găurirea) în adâncime (4-8 cm) a trunchiului sau, mai bine, a unor ramuri tinere viguroase, din care va începe să curgă un lichid limpede, cu gust acrişor-dulceag. Această operaţiune se face numai cu mestecenii maturi, iar după colectarea a 250-500 ml de seva (1-2 căni), se unge imediat orificiul cu răşină, pentru a opri scurgerea, care altfel ar afecta vitalitatea copacului. După colectare, seva va fi strecurată cu ajutorul unui tifon. Este necesar că, după ce se încheie colectarea, crestătura făcută în trunchi să fie acoperită cu ceară, răşină sau smoală, pentru că astfel mesteacănul să nu fie supus la unele infecţii ce se pot strecura prin acea crestătură, ferindu-l de boală sau chiar de uscare.

În Europa i se spune “laptele”, “lacrimile” sau “sângele” mesteacănului, în timp ce în Rusia, Canada, Japonia, Coreea, este considerată în popor “băutura zeilor”. În Rusia şi unele zone din Siberia ea făcea parte dintre elixirurile magice ale şamanilor. În Canada era folosită pentru a reda vitalitatea celor convalescenţi şi pentru a grăbi refacerea forţelor după iernile lungi, atât în cazul oamenilor, cât şi în cazul animalelor slăbite. În Japonia şi Finlanda, seva de mesteacăn este considerată în tradiţia vindecării populare o băutură medicinală cu efecte excepţionale. 

Seva de mesteacăn concentrează toate substanţele nutritive necesare creşterii arborelui: glucoza şi fructoza (conferă gust uşor dulceag ), aminoacizi, vitamina C, minerale ( calciu, magneziu, mangan, zinc, fosfor , sodiu, fier ). Aceşti nutrienţi se află în proporţii optime şi se asimilează cu uşurinţă în organism. Băutura este recomandată în cazul afecţiunilor renale şi în curele de detoxifiere. Se fac cure de câte două – trei săptămâni şi se consumă până la un litru dimineaţa, pe stomacul gol. În general, dă o stare de bine, de energie şi este foarte bună pentru copiii care au deficienţe de vitamine. De semenea, este un foarte bun tonic fizic şi psihic. Mesteacănul conţine principii active care au acţiune diuretică, antiinflamatoare şi antibacteriană, prin urmare se poate utiliza în tratarea şi prevenirea cistitei. Combate reumatismul, colica renală şi ajută la eliminarea pietrelor din rinichi. Poate fi de ajutor şi în curele de slăbire şi în tratarea psoriazisului.

image

Seva poate fi colectată doar la început de primăvară, când pământul este încă îngheţat, iar mugurii nu sunt daţi încă. Cam atunci când răsar ghioceii şi se dezgheaţă pământul. Pe măsură ce se încălzeşte vremea şi dau mugurii, seva de mesteacăn parcă nu mai este aşa de bună la gust ca la început. Mai demult, bătrânii colectau seva într-un mod asemănător: găureau mesteacănul, puneau o suveică (de la războiul de ţesut), iar pe aceasta se prelingea până într-o donicuţă de lemn. Copiii de abia aşteptau să ajungă la fiecare copac să bea seva dulce. Specialiştii recomandă cure de 2-3 săptămâni cu această băutură. Pentru cei care nu ajung să obţină seva de mesteacăn direct de la un copac trebuie să ştie că produsul se găseşte şi în comerţ, în magazinele cu specific naturist. 

”Bătrânii nu ştiau de vitaminizare, tonifiere. Îmi spuneau că, dacă erai mai slăbit la ieşirea din iarnă, pentru că mai demult nu prea erau resurse de hrană crudă iarna, se întăreau cu sevă de mesteacăn. Şi mai consumau sevă de paltin. Eu personal, după curele cu sevă de mesteacăn, nu am mai simţit astenia de primăvară. Noi bem de 6 – 7 ani sevă de mesteacăn. Am simţit că mi-a fost mai bine pentru păr, pentru piele. Seva de mesteacăn este diuretică, elimină toxinele din organism”, spune Claudia Pogan, adminstratorul pensiunii ”Dealu cu Melci” din comuna Vidra, Munţii Apuseni, care oferă în fiecare primăvară clienţilor cure cu această băutură.

Citiţi şi:

Povestea româncei de 25 de ani care conduce TIR-ul de 40 de tone prin toată Europa: „Devine mult mai uşor dacă o faci din pasiune“

Povestea celor zece englezi care au venit să facă curăţenie într-o livadă din Alba în schimbul unei mese îmbelşugate

FOTO Accidente rutiere ieşite din comun: maşini agăţate în copaci sau încălecate peste sensuri giratorii

Un farmacist de 27 de ani din Alba Iulia face concurenţă marilor companii: produce 7 tipuri de creme ce tratează afecţiuni ale pielii

Idee de business: mică afacere cu haine produse din lână românească

 

Doi investitori români au obţinut aviz să caute aur în pâraiele din Apuseni. Ce metodă arhaică stă la baza exploatării

Un preot din Alba ajută peste 200 de copii şi vârstnici din familii nevoiaşe: „Menirea mea este să sprijin cu tot ce pot oamenii“

„Pomana“, „promoţia“ şi „ziarul“, noile metode de înşelăciune şi furt ale escrocilor. Cum acţionează infractorii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite