Soluţii pentru creşterea mobilităţii profesionale şi geografice a forţei de muncă în regiunile Centru şi Nord-Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomeri în căutarea unui loc de munca
Şomeri în căutarea unui loc de munca

Mobilitatea forţei de muncă este unul dintre subiectele care preocupă în ultimii ani mediul academic, politic, dar şi social şi economic. Este văzută de specialiştii din  domeniu ca un răspuns la  la provocările pe care procesul de globalizare şi dezvoltarea accelerată de noi tehnologii le implică.

Un astfel de studiu a fost realizat în Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă din 11 judeţe din Regiunile Centru şi Nord-Vest, printr-un proiect finanţat prin programul POSDRU. Practic, s-a urmărit cum poate fi crescut numărul de persoane care să fie „mobile pe piaţa muncii“, profesional şi geografic. Specialiştii proiectului „MOBILitate=Adaptare+Succes” - Stimularea mobilităţii forţei de muncă corelată cu dinamica pieţei muncii la nivel inter-regional“, derulat de AJOFM Mureş, împreună cu AJOFM Satu Mare, SC TOBIMAR CONSTRUCT SRL Alba Iulia, Obiettivo Lavoro SPA (Italia), au elaborat un Plan Individual de Acţiune “Mobilitatea –adaptare pe piaţa muncii”. Instrumentul a fost gândit să faciliteze trecerea de la servicii oferite global la servicii personalizate pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. 

„Specialiştii Serviciului Public de Ocupare(AJOFM) recunosc utilitatea implementării Planului Individual de Acţiune “Mobilitatea –adaptare pe piaţa muncii”în furnizarea serviciilor de consiliere profesională în vederea stimulării mobilităţii forţei de muncă. Am pus bazele unui moel de intervenţie individualizată care suntem convinşi că este util, necesar şi posibil de aplicat de către specialiştii Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă“, susţin cei care au elaborat instrumentul de lucru. 

Rezultatele studiului au fost prezentate şi analizate în cadrul unui seminar inter-regional, organizat de către AJOFM Mureş în perioada 26-28 februarie, în municipiul reşedinţă de judeţ, Târgu-Mureş. Evenimentul a reunit specialişti implicaţi în furnizarea serviciilor de stimulare a mobilităţii forţei de muncă din 11 Agenţii Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, din regiunile Centru şi Nord-Vest, dar şi ai partenerului transnaţional.

Mobilitatea, sinonimă cu dezvoltarea profesională

În cadrul sesiunilor de lucru a fost prezentat şi un model inovator cu ajutorul căruia să fie evaluate interese profesionale, aptitudini şi abilităţi profesionale şi personale care să ducă la creşterea mobilităţii forţei de muncă. Un instrument de lucru similar a fost prezentat şi de partenerii italieni din proiect, care au o bogată experienţă în acest domeniu.

Mobilitatea forţei de muncă este sinonimă cu dezvolarea profesională şi se înscrie în programul de învăţare pe tot parcursul vieţii. Stimularea moblităţii necesită existenţa unor servicii specializate care să abordeze diferenţiat fiecare persoană care a decis să devină „mobilă  pe piaţa muncii”. 

Proiectul care implică atât în sectorul public, cât şi în mediul privat şi academic se va finaliza în iulie 2014, este co-finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 4.1 „ Intarirea capacităţii SPO pentru furnizarea serviciilor de ocupare “. 

Prin activităţile sale, demersul contribuie la creşterea eficienţei şi transparenţei Serviciului Public de Ocupare, acompaniată şi susţinută de furnizarea unor servicii de informare privind piaţa muncii diversificate şi de calitate pentru stimularea mobilităţii forţei de muncă. Societatea modernă se află într-un permanent proces de schimbare şi dezvoltare. Organizaţiile nu se schimbă de dragul schimbării,  ci pentru că fac parte dintr-un proces de dezvoltare mai amplu şi trebuie să reacţioneze la noile schimbari din mediu, la restricţiile, cerinţele şi ocaziile care apar.  În acest context  se înscrie şi  Domeniul Major de Intervenţie 4.1. „Întărirea capacităţii SPO pentru furnizarea serviciilor de ocupare” prin care sunt promovate intervenţii care vor conduce la îmbunătăţirea relaţiei dintre Serviciile Publice de Ocupare şi clienţii săi şi de asemenea la facilitarea şi creşterea accesului la măsurile active de ocupare a forţei de muncă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite