Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Stomatolog reclamat în instanţă de un deţinut fiindcă i-ar fi distrus dantura. Pacientul a fugit din cabinet

2
6 May 2021 04:02:28
Autor: Dorin Ţimonea
Deţinutul acuză medicul stomatolog că i-a distrus dantura. Sursa foto: pexels.com
Deţinutul acuză medicul stomatolog că i-a distrus dantura. Sursa foto: pexels.com

Un bărbat aflat în custodia Penitenciarului Aiud, care execută o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni de închsioare pentru lipsire de libertate, a dat în judecată instituţia de deţinere pe motiv că medicul stomatolog al închisorii i-a distrus dantura şi astfel i-a încălcat dreptul la asistenţă medicală.

În plângerea formulată, deţinutul C. Romulus a declarat că, în data de 31 august 2020, a fost scos la cabinetul stomatologic pentru extracţia unui dinte. După consultaţie, medicul i-a spus că trebuie să-i scoată şi un al doilea dinte care i-ar putea crea probleme pe viitor. 
 
A urmat procedura medicală ce a constat în anestezierea zonei, după care stomatologul s-a apucat să-i scoată dinţii. Deţinutul a mai spus că, după ce stomatologul i-a scos un dinte, l-a durut foarte tare, a început să plângă şi a fost obligat de către doctor să înghită toată saliva cu sânge, cu tot cu dintele extras şi nu i s-a asigurat un vas în care să poată scuipa ce avea în gură.
 
Mai mult, tânărul a declarat că doctorul striga foarte tare la el şi că, la extracţia celui de-al doilea dinte, nu a mai suportat durerea şi a sărit de pe scaun, fugind din cabinetul stomatologic. 
 
Câteva ore mai târziu, tânărul în vârstă de 26 de ani a fost dus la cabinetul medical din cauză că i s-a umflat toată faţa şi i s-a administrat o fiolă de algocalmin. Peste câteva zile, i s-a administrat un tratament cu antibiotic, iar timp de nouă zile nu ar fi putut mânca niciun fel de hrană. 
 
Bărbatul a declarat la proces că i-a rămas un rest dintr-un dinte, iar doctorul refuză să îl mai primească la cabinetul stomatologic pentru investigaţii şi extracţie. C. Romulus mai susţine în acţiunea civilă deschisă la Judecătoria Aiud împotriva Penitenciarului că doreşte să i se facă o expertiză stomatologică, întrucât medicul i-a distrus dantura şi doreşte ca acesta să fie obligat la plata de daune morale, fără a specifica valoarea acestora. 
 

Replica Penitenciarului Aiud

 
Reprezentaţii Penitenciarului Aiud au respins însă acuzaţiile deţinutului şi au spus că acesta a fost pegătit pentru efectuarea extracţiei.
 
„În timpul efectuării manoperei, brusc, s-a ridicat de pe scaun şi a spus că nu mai doreşte să i se facă nimic, deoarece îl doare. I s-a propus suplimentarea anesteziei, deoarece unul dintre resturi era aproape extras. Nu a mai dorit să i se facă nimic şi a părăsit încăperea. Referitor la afirmaţia că a fost nevoit să înghită saliva cu sânge, nu este adevărată deoarece o manoperă sângerândă în cazul de faţă, extracţia, se realizează prin tamponare cu comprese sterile, astfel încât sângele nu avea cum să fie înghiţit. Mai mult decât atât, nu avea cum să înghită un dinte, deoarece extracţia nu a fost finalizată”, a afirmat reprezentantul penitenciarului în răspusul dat la afirmaţiile deţinutului. 
 
Medicul a precizat, la rândul său, că, dacă ar mai fi solicitat şi în alte rânduri să fie prezentat la cabinetul stomatologic, cu siguranţă ar fi fost prezent, el respingând afirmaţia potrivit căreia l-ar fi refuzat pe tânărul care a dat în judecată penitenciarul. În final, magistraţii Judecătoriei Aiud au respins, în 23 aprilie 2021, cererea tânărului deţinut şi l-au obligat pe acesta la plata a 100 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Maşina Dacia de lux de 150 CP a lui Nicolae Ceauşescu. Dotările premium care o făceau unică pe piaţă

 

Alianţa Apusenilor. Trei judeţe se unesc pentru a moderniza zeci de kilometri de drumuri turistice montane

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Foangǎ
6.05.2021, 08:09:35

Trecand peste cearta dintre ei, de retinut ca puscariasii isi fac gratis dantura in inchisoare!

-10 (12 voturi)
Mihai Popescu
6.05.2021, 09:17:39

S-ar putea ca puscariasul sa aiba dreptate. In medicina lucreaza multi incompetenti si oameni lipsiti de orice responsabilitate. Si mai ales spagari.

+10 (10 voturi)
Modifică Setările