Subprefectul cu studii la o facultate „fantomă”. Cum a fost numit în funcţie pe baza unei declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subprefectul Viorel Raşcovici şi adeverinţa de la Poliţie care atestă că a primit spor de studii superioare
Subprefectul Viorel Raşcovici şi adeverinţa de la Poliţie care atestă că a primit spor de studii superioare

Situaţia noului subprefect de Alba, Viorel Raşcovici, numit în funcţie la propunerea USR, este una complicată. Acesta este absolvent de studii superioare la o facultate care nu a fost niciodată acreditată de Ministerul Educaţiei.

Ministerul Administraţiei şi Internelor face o analiză cu privire la legalitatea diplomei de facultate a acestuia, după ce Raşcovici a dat o declaraţie pe propria răspundere, înainte de a fi numit în funcţie, prin care şi-a asumat faptul că este absolvent legal de studii superioare.

Subprefectul nu a pezentat încă diploma de studii superioare. Acesta a absolvit în 2005, la fără frecvenţă, Facultatea de Drept din cadrul unei universităţi ”fantomă”: Universitatea Internaţională Deschisă Tehnoeconomia Europeană - Academia de Tehnoeconomie şi Cooperare Româno-Americană. Aceasta este, de fapt, o ”fabrică de diplome false”. Instituţia nu a obţinut niciodată acreditare sau autorizaţie provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Viore Raşcovici (51 ani) este fost poliţist, pensionat cu pensie specială la vârsta de 48 de ani. S-a înscris în USR şi a fost ales consilier local în comuna Cergău, unde timp de mai bine de 10 ani a fost şef al postului de poliţie. 

IPJ Alba susţine că fostul poliţist Viorel Raşcovici ”a îndeplinit o funcţie de conducere, respectiv şef post, care nu presupune absolvirea de studii superioare finalizate cu diplomă de licenţă” şi că ”a beneficiat de venituri salariale aferente unui post prevăzut cu studii medii”.  Pe de altă parte, într-un document oficial al instituţiei, eliberat în 2018 fostului poliţist pentru ”a-i servi la nevoie”, se susţine faptul că acesta a beneficiat încă din anul 2005 de spor pentru studii superioare, acordat în baza unei adeverinţe eliberate de universitatea ”fantomă” din Bucureşti. 

”Domnul Raşcovici Viorel a făcut parte din corpul agenţilor de poliţie, iar în urma absolvirii studiilor superioare, în perioada 01.06.2005 - 09.12.2016 a beneficiat de sportul salarial pentru agenţii de poliţie absolvenţi de studii superioare, iar în perioada 11.04.2005 – 09.12.2016 a avut calitatea de organ de cerectare al poliţiei judiciare, desfăşurând activităţi de cercetare penală”, se susţine în adeverinţa semnată de comandantul IPJ Alba, din data de 2 iulie 2018.

Cu alte cuvinte, IPJ Alba a recunoscut imediat după absolvire faptul că poliţistul Raşcovici Viorel are studii superioare şi i-a plătit sporul aferent pentru următorii 11 ani. După apariţia acestor informaţii, IPJ Alba a revenit şi recunoaşte că acesta a primit spor pentru absolvirea facultăţii, dar precizează că ”pentru ocuparea unei funcţii de şef de post de poliţie comunală nu sunt necesare studiile superioare”.

Înainte de a fi numit în funcţie, subprefectul a precizat că diploma obţinută la instituţia respectivă de învăţământ i-a fost recunoscută de Ministerul Afacerilor Interne, care i-a plătit sportul pentru studii superioare şi i-a fost acceptată la Universitatea ”Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a urmat un curs post-universitar în domeniul ”psihologie judiciară”. ”Am fost de bună credinţă mergând la acea facultate. Universitatea nu a fost închisă niciodată, am susţinut examenele, existau profesori, nu am avut cunoştinţă de aşa ceva. Funcţionează şi în prezent”, a spus Viorel Raşcovici.

adeverinta subprefect alba

Vă recomandăm să mai citiţi:

Un nou premiu prestigios pentru tânărul savant român Sergiu Paşca, cercetător la Universitatea Stanford din SUA

Şofer cu alcoolemie, iertat de amendă. Motivul pentru care a scăpat de sancţiune

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite