Tupeul fără limită al interlopului „Dragonu”, stăpânul pieţei drogurilor din Alba. Ce a cerut judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragonu este în arest preventiv din octombrie 2020. Foto Facebook
Dragonu este în arest preventiv din octombrie 2020. Foto Facebook

Unul dintre cei mai importanţi furnizor de canabis şi etnobotanice pe „piaţa” din Alba Iulia vrea în libertate. Dragonu este judecat pentru sute de acte materiale de vânzare de droguri. El este recidivist, în 2015 fiind eliberat condiţionat după o condamnare tot pentru trafic de droguri.

George Dura, poreclit Dragonu, este judecat pentru 321 de acte materiale de trafic cu substanţe psihoactive (etnobotanice), 26 de acte materiale de trafic de droguri (canabis) şi camătă. 

Bărbatul în vârstă de 32 de ani a fost eliberat condiţionat în anul 2015, preocupările ulterioare fiind tot pe linia traficului de droguri şi etnobotanice, activitate care reprezenta singura sa sursă de venit.

„Presupusele acte infracţionale au avut loc în condiţiile în care inculpatul se afla la propriul domiciliu şi în condiţiile în care aceste acuzaţii sunt dublate, triplate chiar, în alte domenii cum ar fi camătă şi trafic de droguri. Aceste circumstanţe fac ca la ora actuală să se constate, fără dubiu, că un astfel de inculpat, care dovedeşte că nu a învăţat nimic, nu din măsurile preventive care i s-au aplicat în trecut ci din chiar pedepsele anterioare.

Nu prezintă niciun fel de garanţie cu privire la lăsarea lui într-o măsură mai puţin severă decât arestul preventiv, având în vedere şi un anumit anturaj care se pare că este constituit preponderent din persoane care consumă sau care contribuie într-un fel la propagarea acestui tip de criminalitate sau infracţionalitate”, susţin procurorii care au cerut respingerea cererii de eliberare din arest preventiv. Dragonu este după gratii din octombrie 2020, când au avut loc percheziţii coordonate de procurori DIICOT.

În ianuarie 2021, acesta a fost trimis în judecată alături de tatăl său şi o altă persoană. ”Din răspunsul organelor fiscale rezultă că inculpatul a câştigat de vreo două ori din pariuri, fără a se cunoaşte câţi bani a pariat, de unde a avut banii respectivi, însă în afară de asta, nu a câştigat nimic. Există o presupunere rezonabilă că inculpatul a avut o preocupare constantă pentru a-şi obţine toate veniturile, din trafic de substanţe interzise”, mai afirmă anchetatorii de la DIICOT.

Droguri şi camătă

Pentru a convinge instanţa, Dragonu a susţinut că a avut un grup de prieteni cu care a consumat la el acasă droguri, fiind forţat să recunoască acest lucru. A mai afirmat că are o problemă medicală, iar operaţia nu poate fi realizată în sistem penitenciar, deşi a încercat şi a făcut demersuri în acest sens. A declarat că ”nu poate să-şi mişte mâna iar termenul pentru realizarea operaţiei a fost depăşit cu 14 luni”. În afară de infracţiunile de trafic de droguri săvârşite în perioada 2018 - 2020, procurorii au mai reţinut patru fapte de camătă. Astfel, în perioada 2019 – 2020, D. George a acordat în mod repetat, cu titlu de împrumut sume cuprinse între 2.000 lei şi 10.000 lei, fără drept, dobânda percepută fiind de 30-40% pe lună.

”Starea de pericol pentru ordinea publică este configurată în primul rând de gravitatea faptelor comise, caracterul continuu al acestora, persistenţa infracţională dovedită şi riscul foarte mare de reiterare a comportamentului infracţional, având la acest moment serioase indicii şi probe că inculpatul are drept singură sursă de venituri traficul de substanţe interzise. Şi prin prisma antecedentelor penale ale inculpatului, instanţa a apreciat că există un risc real ca inculpatul să împiedice înfăptuirea justiţiei şi există pericolul ca luarea unei măsuri preventive mai uşoare - arestul la domiciliu să tulbure opinia publică”, a menţionat Curtea de Apel Alba Iulia în hotărârea din 30 august 2021, prin care a respins definitiv cererea de plasare în arest la domiciliu.

*Cerere nouă de eliberare din arest

Instanţa consideră că o măsură preventivă mai uşoară ar tulbura ordinea publică şi ar crea în rândul membrilor comunităţii un sentiment de teamă, de nelinişte că acesta ar putea comite alte infracţiuni de acelaşi gen. 

Magistratul a motivat decizia prin ”suspiciunea că acesta a deţinut şi comercializat noi substanţe cu efect psihoactiv (etnobotanice) şi droguri de risc (canabis) la locuinţa sa ori în spaţii publice, către un număr mare de persoane, urmărind obţinerea de venituri ilicite nu doar prin infracţiunile la regimul drogurilor, ci şi prin activităţile de cămătărie, exploatând vulnerabilităţile de natură financiară ale persoanelor vătămate, printr-un număr mare de acte materiale şi cu persistenţă în timp”. Între timp, Dragonu a formulat o nouă cererea de eliberare din arest, care a fost respinsă marţi, 21 septembrie, la Tribunalul Alba.

Vă mai recomandăm:

Sute de elevi din Apuseni, abandonaţi la „rechinii“ şoselelor. Firma de transport a scos autobuzele fără nicio explicaţie

 

Un ofiţer SRI „apt limitat” a dat în judecată instituţia pentru că vrea la pensie anticipată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite