Turişti maghiari rătăciţi pe Piatra Secuiului din Munţii Trascău, recuperaţi de Salvamont Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piatra Secuiului străjuieşte comuna Rimetea
Piatra Secuiului străjuieşte comuna Rimetea

Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba a fost solicitat, luni seara, să intervină în jurul orei 21.00 pentru recuperarea a doi turişti străini rătăciţi pe munte în zona Piatra Secului din comuna Rimetea, judeţul Alba. Aceştia au reuşit să identifice aria în care se aflau cei doi turişti şi să îi recupereze în siguranţă.

Echipajul de urgenţă s-a deplasat imediat în zonă şi a reuşit să identifice aria în care se aflau cei doi turişti maghiari, doi bărbaţi în vârstă de 46 şi 35 de ani. Aceştia nu erau echipaţi corespunzător pentru o drumeţie pe munte şi în plus părăsiseră traseul cu marcaj turistic, intrând într-o zonă foarte periculoasă de stâncărie şi grohotiş.

S-a reuşit să se intre în contact telefonic cu cei doi turişti, care au fost sfătuiţi să rămână pe loc până ce echipajul Salvamont va ajunge la ei. După intervenţia salvatorilor montani, cei doi turişti au fost recuperaţi în siguranţă şi, în jurul orei 00.30 au ajuns la pensiunea din Rimetea la care erau cazaţi.

Potrivit Salvamont Alba, în momentul intervenţiei, condiţiile meteorologice erau bune. Aceştia au reuşit să ajungă la cei doi turişti după aproximativ o oră, timp în care turiştii au fost sfătuiţi să rămână pe loc. Coborârea în siguranţă a acestora a durat aproximativ două ore din cauza faptului că aceştia erau panicaţi şi neechipaţi corespunzător. Starea de sănătate a celor doi turişti a fost bună, nefiind necesară intervenţia medicilor.

Masivul Piatra Secuiului are o altitudine de 1.128 metri şi reprezintă una dintre atracţiile turistice ale zonei. Mii de turişti, majoritatea maghiari, vizitează în fiecare an comuna Rimetea şi localitatea componentă, Colţeşti. Rimetea are, de altfel, peste 90 la sută din cei 1.250 de locuitori de etnie maghiară. Piatra Secuiului este un masiv calcaros, golaş şi alungit, străbătut de o „râpă“, ceea ce face ca, din mai până în septembrie, soarele să răsară de două ori. Partea nordică a masivului, mai scundă, poartă şi numele de „Colţii Trascăului“ şi adăposteşte ruinele unei fortăreţe medievale. Potrivit unei legende locale, denumirea de „Piatra Secuiului“ provine de la faptul că, în secolul al XIII-lea, secuii din sat s-au refugiat pe muntele din apropiere pentru a scăpa de asediul tătarilor.

Parcurgerea traseului turistic din centrul comunei şi până în vârful masivului, marcat cu cruce albastră, durează o oră şi jumătate, în timp ce coborârea se face într-o oră. Traseul este destul de dificil, pentru că panta este abruptă, dar efortul merită. Peisajul este încântător. Este recomandat pentru turişti să nu se abată de la traseu, pentru că se pot întâmpla accidente tragice. În 15 iulie 2012, un tânăr de 16 ani din Ungaria a murit după ce a căzut 30 de metri în prăpastie. A alunecat după ce a părăsit traseul marcat. 

„Război“ româno-maghiar pe bornele de la Piatra Secuiului

Şcolile româneşti din Alba în 1919, după o jumătate de secol de dualism austro-ungar

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite