Un nou proiect cu fonduri europene la Blaj: peste 6 milioane de euro pentru bibliotecă, 5 km de străzi şi spaţii verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drum de pământ ce urmează a fi modernizat prin noul proiect
Drum de pământ ce urmează a fi modernizat prin noul proiect

Cu o valoare totală de aproape 29 milioane lei, un nou contract de finanţare intră în implementare şi  propune investiţii în lucrări ce asigură îmbunătăţirea infrastructurii din Municipiul Blaj.

Din bugetul proiectului, peste 20.900 de locuitori din Blaj vor beneficia de un sediu nou pentru biblioteca municipală, de peste 4,7 km de străzi extinse, modernizate sau construite, de peste 4,4 km spaţii pietonale şi 4.500 mp spaţii verzi extinse, construite sau reabilitate.

Contractul de finanţare prin fonduri Regio a fost semnat luni, 4 mai 2020, de către Gheorghe Valentin Rotar - Primarul Municipiului Blaj şi Simion Creţu - Director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru. 

Potrivit iniţiatorilor, necesitatea derulării investiţiei prevăzute în acest proiect se justifică prin nevoia de îmbunătăţire şi creştere continuă a calităţii vieţii şi, implicit, a nivelului de trai al locuitorilor. Proiectul vizează îmbunătăţirea condiţiilor socio-culturale, de educaţie şi accesul la instituţiile relevante de la nivelul comunităţii. Proiectul cu titlul ”Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în Municipiul Blaj” are o valoarea totală de 28,791,973.92 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 22,810,666.04 lei, respectiv 4,8 milioane de euro. În total, proiectul are o valoare totală de peste 6 milioane de euro.

investitii blaj

Se propune construirea şi dotarea cu echipamente a unei biblioteci municipale, respectiv reabilitarea şi modernizarea a trei străzi (Gării, Eroilor, A. Mureşanu), precum şi crearea de infrastructură rutieră şi canalizare în zona Chereteu. În prezent, Biblioteca Municipală funcţionează într-o clădire închiriată. Viitoarea bibliotecă ce va avea o o suprafaţă construită de 630 mp, este formată din subsol, parter şi etaj şi se va construi în zona Pieţei 1848, în vecinătatea unor importante instituţii la nivel local. Clădirea va avea o structură de cărămidă, cu fundaţii continue din beton armat, spaţiile interioare vor fi finisate pe pereţi cu zugrăveli lavabile, iar pardoselile se vor finisa cu mochetă, parchet şi gresie. 

În ceea ce priveşte infrastructura stradală, proiectul vizează rezolvarea unor probleme ce vizează zonele ce nu sunt acoperite de reţele de canalizare şi zone mai greu accesibile. Infrastructura rutieră reabilitată vizată se află într-o stare tehnică relativ rea, neasigurând condiţiile optime derulării unui trafic fluent. Multe din străzile ce vor fi modernizate au durata de exploatare depăşită, oferind în unele cazuri condiţii de exploatare inferioare străzilor nemodernizate. 

investitii blaj

La nivelul zonei Chereteu, drumurile sunt formate din pământ, acoperite cu vegetaţie, care sunt greu accesibile, iar în condiţii meteo nefavorabile circulaţia devine aproape imposibilă. În această zonă, unde se află şi cel mai nou cartier de locuinţe, cu un număr de 120 de locuri de casă,  familiile se confruntă cu lipsa sistemului rutier, a trotuarelor şi a sistemelor de dirijare a apelor meteorice, dar şi absenţa reţelei de canalizare. În această zonă, proiectul prevede realizarea de lucrări de creare a infrastructurii stradale, precum şi a reţelei de canalizare. De asemenea, se vor amenaja cu spaţii verzi, suprafeţele rezultate între limitele de proprietate şi bordura exterioara a trotuarelor.

Străzile Gării, Eroilor şi Andrei Mureşanu deservesc infrastructura celor mai aglomerate cartiere ale municipiului din punct de vedere al populaţiei. Starea infrastructurii rutiere impune reabilitări şi modernizări, astfel încât rezidenţii să aibă un acces facil în diferitele zone ale municipiului. 

investitii blaj

”Pentru mine şi echipa pe care o coordonez, dezvoltarea municipiului a fost şi va rămâne mereu un ţel şi ne vom investi eforturile şi creativitatea în a îmbogăţii paleta de servicii şi de beneficii care aduc bunăstare cetăţenilor din Blaj. Urmărim ca acţiunile noastre să răspundă nevoilor tuturor cetăţenilor, fie că este vorba de lucrările la drumuri, canalizare, aducţiuni de apă, de lucrările de reabilitare a monumentelor, lăcaşe de cult, de evenimente culturale sau turistice, sau de proiecte de sănătate, educative ori de dezvoltare economică”, a declarat primarul Gheorghe Rotar. 

”Blajul este un municipiu care a evoluat constant şi care, cu perseverenţă şi seriozitate, a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea elementelor de infrastructură, demonstrând atât viziune, cât şi preocupare pentru  binele comunităţii. Proiectele integrate şi evenimentele importante care au avut loc în municipiu, susţin atât dezvoltarea economică şi socială a comunităţii, cât şi promovarea localităţii în rândul cetăţenilor din judeţ şi din ţară. Acest proiect se adaugă celorlalte care sunt deja în implementare şi vizează extinderea şi dotarea unei creşe, modernizarea a două şcoli, modernizarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal, precum şi realizarea unui parc cu multiple spaţii de agrement”, a spus Simion Creţu Director general ADR Centru. 

Citiţi şi:

 

Ce idei mai au românii pentru afaceri din fonduri europene: fabrică de pălării finanţată cu 70.000 de euro prin AFIR

 

Tragedia din spatele ultimului deces provocat de coronavirus în Alba. Doi soţi au murit la câteva zile unul după altul

 

Mesajul primarului din oraşul care a interzis circulaţia auto în 1 şi 2 mai: „Sănătatea este mai importantă decât plimbatul sau ieşitul la grătare“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite