Un comisar şef de Poliţie şi un arheolog de la Muzeul Unirii, acuzaţi oficial de fabricarea unui dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiecte ridicate la percheziţiile desfăşurate în 2014. Majoritatea s-au dovedit a fi deţinute legal FOTO MU
Obiecte ridicate la percheziţiile desfăşurate în 2014. Majoritatea s-au dovedit a fi deţinute legal FOTO MU

Un comisar şef din cadrul IPJ Alba şi un arheolog de la Muzeul Naţional al Unirii sunt urămăriţi penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia pentru şapte infracţiuni.

În esenţă, poliţistul (C. M.) este suspectat că a falsificat trei documente pe baza cărora un bărbat din Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de braconaj arheologic. Arheologului (P. C.) îi sunt imputate un raport de constatare muzeografică şi o declaraţie de martor, care nu ar conţine date reale. 

Bărbatul (E. L.) a fost acuzat că a săpat în situri arheologice din judeţul Alba, unde ar fi descoperit mai multe artefacte. Acesta spune însă că deţinea legal un detector de metale şi că nu a săpat niciodată în situri arheologice, ci doar în afara lor, acolo unde nu ar fi fost nicio interdicţie.

Mai mult, descoperirile pe care le-a făcut au fost anunţate, iar obiectele de patrimoniu au fost predate în 2014 Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. În plus, mai susţine el, o mare parte dintre obiectele din dosar erau confecţionate de el şi nu au nicio valoare istorică.

Şapte infracţiuni reţinute de procuror

În 12 martie 2021, Judecătoria Alba Iulia a admis plângerea acestuia împotriva ordonanţei de clasare din data de 17 aprilie 2019 pronunţată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Judecătorul a desfiinţat ordonanţa atacată şi a trimis cauza la procuror pentru a începe urmărirea penală în mod legal. 

În 11 mai 2021, procurorul la care a ajuns dosarul a dispus începerea urmăririi penale împotriva comisarului şef şi a expertului arheolog. Procurorul a dispus recent începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de inducere în eroare a organelor judiciare, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals informatic, fals intelectual şi mărturie mincinoasă. 

dosar politist ipj alba

Ordonanţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

Dosarul are o vechime de aproape şapte ani. În noiembrie 2014, IPJ Alba anunţa reţinerea a două persoane, printre care şi E. Laurian, pentru sustragerea unor obiecte de patrimoniu (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeţi, zăbale, fibule) din situri arheologice cum ar fi zona cetăţilor dacice de la Piatra Craivii sau Căpâlna, unde chiar şi accesul cu detectorul de metale este interzis altor persoane decât cele care desfăşoară activităţi de cercetare.

Cei doi au fost eliberaţi a doua zi, dar cercetările au durat până în anul 2018, când au fost trimişi în judecată. Dosarul penal s-a judecat în faza de cameră preliminară timp de trei ani. Aceasta a aflat despre unele probe din dosar, doar la momentul înregistrării documentelor la instanţă. Astfel a descoperit că unele probe nu corespund adevărului şi a contestat autenticitatea acestora. 

 

IPJ Alba nu a găsit documentele în arhivă

În 17 iunie 2021, Tribunalul Alba a dispus definitiv retrimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia şi eliminarea din dosar a probelor suspecte ca fiind falsificate. Anterior, între instanţă şi IPJ Alba a existat o corespondenţă pe tema documentelor menţionate. Tribunalul a solicitat Poliţiei să comunice instanţei numele şi calitatea persoanei care a semnat procesele verbal de cercetare la faţa locului din 1 şi 2 aprilie 2014, în siturile arheologice Craiva şi Bulbuc, respectiv procesul verbal de efectuare a reconstituirii din 12 noiembrie 2014 din situl archeologic Piatra Craivii, la rubrica tehnician criminalist.

adresa ipj alba

Răspunsul IPJ Alba la adresa transmisă de instanţa de judecată

IPJ a răspuns că în registrele de cercetare la faţa locului ale Biroului de Investigare Tehnico-Ştiinţifică a Locului Faptei, existente în arhiva Serviciului Criminalistic, registre în care se consemnează toate deplasările efectuate de către tehnicienii şi specialiştii criminalişti, ”nu au fost consemnate cele trei deplasări”.

”Nu putem stabili cine a semnat aceste documente, puse de dumneavoastră în xerocopie la rubrica tehnician criminalist”, se menţionează în adresa IPJ Alba din 4 mai 2021. În esenţă, cele trei documente descriu ceea ce ar fi descoperit poliţiştii în cele trei situri arheologice menţionate, de unde ar fi fost sustrase bunurile de patrimoniu de către persoana inculpată şi trimisă în judecată.

dosar politist ipj alba

Document cu semnătura presupus falsificată

”Exclude din materialul probator înscrisurile mai sus menţionate. Dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei de către Parchetul de pe Judecătoria Alba Iulia a acestor mijloace de probă, precum şi eliminarea referirilor la aceste mijloace de probă şi a redării conţinutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul nr. 261/P/2014 din data de 23.08.2018. Măsura va fi dusă la îndeplinire de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia”, se precizează în hotărârea Tribunalului Alba. Poliţistul şi arheologul nu au comentat, deocamdată, acuzaţiile aduse.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Biroul S al Securităţii, cerberul din oficiile poştale care controla scrisorile românilor în timpul regimului comunist

Electrica Furnizare, amendată de OPC pentru practici înşelătoare. Tarife ascunse în contractele cu clienţii

Flagrant pentru droguri cu ciuperci Champignon. Cum au prins poliţiştii de la BCCO trei consumatori de stupefiante 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite